clanek

kam na jidlo v praze

Chystáte se na výlet do hlavního města a nevíte, kam v Praze zajít na jídlo, aby bylo chutné a zároveň vás to nestálo všechny vaše úspory? Pak jste tu správně! V dnešním článku vám totiž přináším 15 tipů na pražské podniky, ve kterých nejen, že se dobře najíte, ale nebudete je muset ani dlouze hledat po Praze – většina z nich se totiž nachází v docházkové vzdálenosti od známých památek. Pojďte si vybrat přesně podle toho, na co máte chuť – českou kuchyni, italskou, burgery, steaky, palačinky, to všechno tu najdete 🙂

Kam na pořádný burger

Pokud vás lákají burgery, v Praze najdete hned několik skvělých burgráren! Vyjmenovat je všechny by si ale zasloužilo vlastní článek. Za mě rozhodně doporučuji vyrazit do DisheHillbilly nebo Tom’s BurgerVaše chuťové buňky budou plesat, to vám zaručuji!

Dish, který má obě své pobočky u náměstí Míru, se řadí mezi pražskou špičku. To potvrzuje i průzkum cestovatelského webu Big 7 Travel, který jej zařadil mezi TOP 3 burgrárny v Evropě. Holešovický Hillbilly za ním ale rozhodně nijak nezaostává, burgery tu mají také skvělé, stejně jako v Tom’s Burger, který je cenově nejdostupnější a v Praze má hned několik poboček.

TIP PRO VÁS: V Dishi nešlápnete vedle s jakýmkoli burgerem, ale k hranolkám si dejte majonézu z uzených paprik. Ta chuť je naprosto božská! 😍 V Hillbilly doporučuju skvělý Hillbilly burger a v Tom’s Burger můj oblíbený Blue Cheese Burger s cibulovou marmeládou 🤤

Kam na jídlo v Praze, když se chcete dobře najíst a zároveň pobavit

Chcete si u jídla dopřát nejen kulinářský zážitek, ale také se dobře pobavit? Pak doporučuji tyto podniky:

Bistro Špejle má naprosto unikátní koncept – vybíráte si tu mezi studenými, teplými a sladkými „jednohubkami„, ve kterých vždy najdete zapíchlou špejli. Platíte tedy nikoli za jednotlivé porce jídla, ale za počet špejlí ve vámi vybraném pokrmu 🙂 Jedna špejle stojí 29,- Kč. Menu se tu mění každý den, v nabídce najdete kromě fajnových chlebíčků třeba i mini burgery nebo bramboráčky. Díky menším porcím tu tak můžete ochutnat téměř vše 🙂 Bistro najdete nedaleko Václavského náměstí, v ulici Jindřišské.

Ve Vapiano zase vidíte kuchaři „až do kuchyně“, a to doslova 😀 Koncept restaurace je vytvořen tak, že vidíte každý kuchařův pohyb, každou přípravu jednotlivého pokrmu, což je také super zážitek. Vapiano nabízí skvělou italskou kuchyni na několika pobočkách v Praze – jedna se nachází kousek od Národního divadla, druhá za Václavským náměstím.

Gurmánský zážitek v centru Prahy (na Staroměstském náměstí) nabízí také Brasileiro u Zelené žáby, kde si můžete dát oběd či večeři ve formě All you can eat (Sněz, co můžeš). Za jednotnou cenu si tu můžete dopřát brazilské předkrmy, saláty, sushi, ale hlavně různé druhy skvělého grilovaného masa (mým oblíbencem je hovězí špikované parmazánem 🤤). Cena je sice vyšší, ale plné žaludky jsou tu zaručeny!

Kam za českou kuchyní

Jste spíš na českou kuchyni? Máte chuť na poctivý hovězí guláš, svíčkovou se šesti nebo kachnu se zelím? To všechno najdete v Potrefené huse nedaleko Obecního domu. Výborné jídlo, plné talíře a k tomu za super ceny také denní menu. Co víc si přát.

Se zajímavým konceptem přišla síť podniků Ambiente také v dalším případě (patří pod ně i výše zmíněné Brasileiro) – a to u podniku Kantýna, který najdete kousek od Václavského náměstí (ul. Politických vězňů). Kantýna je opravdovou kantýnou, jak ji můžete znát z dob minulých – vezmete do ruky tácek a vybíráte u bufetového okýnka. Na druhou stranu se tu jídla připravují moderním způsobem a chutnají vskutku parádně. Dát si tu můžete od „obyčejného“ bramboráku nebo buchtiček se šodó klidně i burgery,  specialitou jsou různé druhy pečených mas z vlastního řeznictví. Výběr je opravdu široký.

Skvělou českou kuchyni můžete vyzkoušet také na Vinohradech, konkrétně docházkovou vzdáleností od stanice Flora. Restaurace U Tří prasátek už podle názvu napovídá, že s prázdným žaludkem odtud odcházet nebudete.

TIP PRO VÁS: K Prasátkům vyrážím vždy, když si chci trošku „zaprasit“ 😀🐷 Mají tu totiž snad nejlepší marinovaná žebra, jaká jsem kdy jedla! 😍 Pokud by pro vás kilo žeber bylo moc (pro dva ideální!), vedle nešlápnete ani s tatarákem. Vše na stylových dřevěných prkýnkách.

Kam na brunch

Vstáváte tak, že na snídani je už pozdě, ale na oběd stále brzy? Pak vyražte na brunch do restaurace Spojka Karlín. Nenabízí tam sice klasické brunch menu, ale snídaně, které vám o víkendu naservírují dokonce až do 16.00 hod., vás tak zasytí, že na oběd už nebudete mít ani pomyšlení. Jídlo je tu vymazlené stejně jako celý interiér.

Kam na jídlo v Praze, pokud máte chuť
na sladké

Pokud rádi mlsáte, vyražte do mého osobního „palačinkového ráje“ na Letné! Ty nejlepší palačinky totiž najdete v Creperii u Slepé kočičky. Ručím vám za to, že budete nadšeni, já sama už na palačinky nechodím jinam! 😍 Pokud sladkému až tak neholdujete, výborné palačinky tu mají také ve slané verzi.

Jste spíš na knedlíky? Pak navštivte Knedlín! Tohle bistro kousek od Národního divadla se totiž specializuje na bramborové knedlíky, ale ne jen tak ledajaké! V nabídce najdete kokosové, karamelové nebo třeba jablečné. Pro snížení hladiny cukru v krvi vyzkoušejte slanou variantu – třeba gulášové nebo brokolicové.

TIP PRO VÁS: U Slepé kočičky mají božské snad všechny palačinky, ale palačinka s jahodami, mascarpone a pistáciemi u mě jasně vede nad všemi ostatními. V Knedlíně zas nesmíte vynechat malinový s bílou čokoládou a pistáciový s malinami.

Kam na kávu a zákusek

Láká vás po dobrém obědě vyrazit ještě na kávu a něco dobrého k tomu? Nedaleko pražské náplavky u Rašínova nábřeží najdete Šťastnou kavárnu, jejíž výborná káva, vynikající domácí dortíčky a neuvěřitelně milí majitelé, vám zcela určitě vykouzlí úsměv na tváři. Můj osobní tip: Caffe Latte a avokádovo-čokoládová pěna!

Na protější straně Vltavy (v ulici Zborovská) potom najdete Kofárnu. Malá kavárnička, kde si čerstvě upraženou kávu můžete zakoupit i v balíčcích, nabízí kromě výběrové kávy také dezerty něco menšího k snědku.

No a na závěr nemůžu vynechat můj oblíbený Ovocný světozor, kde můžete ochutnat skvělé dorty, několik druhů zmrzlin nebo i klasické české chlebíčky :-). V Praze má Světozor několik poboček, v centru jej najdete u Václavského náměstí (ulice Vodičkova) nebo v OC Quadrio na Národní třídě. Ve Světozoru jsem už ochutnala snad všechny dortíky, kvalifikovaně tak můžu doporučit pistáciový nebo dolce latte. Vedle ale nešlápnete s jakýmkoli výběrem. Dobrou chuť!

Kam na nejlepší jídlo v Praze?

 

nejlepší jídlo v Praze

Foto: pixabay 

Yam Yam

Pokud jste milovníky asijské kuchyně, restaurace Yam Yam je jasnou volbou. Moderní interiér, jídlo je přizpůsobené evropským chutím, ale pokud vám něco říká Bun Bo Nam Bo nebo Bun Cha, rozhodně je toto místo, které musíte navštívit. Mají skvělé limonády ve stylových skleničkách, moje oblíbená je grepová a bezinková.

Udělejte si procházku po Vyšehradě a zakončete to v této stylové restauraci, která se na Vyšehradě nachází, přímo u metra, je tedy velmi dobře dostupná. Rande, schůzka nebo oběd s přáteli? Ideální volba!

 

CafeFin

Co je lepšího, než spojení restaurace a kavárny? Oběd i zákusek v jednom? To najdete přesně tady, na Náměstí z Jiřího z Poděbrad. Útulný a velmi stylový prostor, pro fotky na Instagram jako dělaný. Jedná se o vietnamské bistro, tudíž opět pro milovníky asijské kuchyně a pokud nemáte velký hlad, můžete si dát úžasné Bánh mì. Možná si budete muset na stůl chvilku počkat, ale rozhodně to stojí za to!

 

Meat & Greet

Vašimi oblíbenci jsou burgery, ale chcete pořádné maso, hezké prostředí a ne žádný fastfood. Tak navštivte tento podnik a nebudete zklamaní. Velkým plusem je velmi milá a příjemná obsluha, útulný prostor a chutné jídlo.

 

Grosseto

Neobyčejnou pizzerii s úžasnou obsluhou, nádherným prostředím a ještě lepším jídlem najdete v Průhonicích. Pokud hledáte místo na lepší oběd se skvělým servisem, je to právě Grosseto. Ceny jsou trochu vyšší, ale máte jistotu opravdové kvality, návštěva stojí za to a pokud sebou budete mít děti, je tam pro ně venku připravené místo, kde si mohou hrát a krásně na ně vidíte.

 

Port 62

Oběd nebo večeře u vody? Pohádka. Luxusní jídlo, obsluha, prostředí, velmi vhodné na romantický večer ve dvou.

 

Café Buddha

Opravdový asijský autentický zážitek! Tajemné prostředí, zajímavá a chuťvě výborná jídla a obsluha moc milá! Skvělé víno.

 

Kmotra

Pizzerie umístěná blízko Národí třídy, úžasné lasagne, těstoviny i pizza. Vhodné pro večer ve dvou i ve čtyřech. Nezapomeňte na dezert. Zakončete procházku po Praze právě tady a vychutnejte si italskou kuchyni.

 

U modré kachničky II

Kousek od Staroměstského náměstí, retro interiér a šéfkuchař Michael Váňa. A k tomu všemu výborná česká kuchyně, pokod chcete někoho vzít na skvělý oběd, který si bude ještě dlouho pamatovat, jděte do Kachničky a zkuste třeba degustační menu.

 

Potrefená Husa

Tu asi většina z vás zná, je na hodně místech, ale rozhodně s ní nešlápnete vedle. Vždy skvělé předkrmy, hlavní chody i dezerty. Možná budete mít i štěstí na lepší obsluhu než já. 🙂 Doporučuji pro běžný oběd, ale je to vhodné místo i pro pracovní schůzku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *