clanek

návrh interiéru program

10+2 online interiérových plánovačů, se kterými si navrhnete bydlení snů

22.03.2018 / AUTOR: citydog.cz

A rozhodně nemusíte být profík.

Ať už plánujete stavbu domu, generální rekonstrukci bytu, nebo si chcete jen nově vymalovat, máme pro vás pár nástrojů, které by vám tento proces měly ulehčit. Nejste si jistí barevnými kombinacemi nebo chcete vidět, jak bude místnost vypadat s nábytkem? Není problém. Následující programy vám s tím pomohou.

Homestyler

Známý tvůrce programů Autodesk nabízí zcela zdarma online nástroj pro návrh interiérů bytů či celých domů. Homestyler patří mezi ty nejpropracovanější, zároveň s velmi intiutivním rozhraním. Pro základní použití není třeba se registrovat, rovnou můžete začít kreslit půdorysy. Pak se můžete pustit do výběru barev na zdi i podlahy a zařizování místností nábytkem.

K dispozici jsou vzorníky barev a katalogy reálných produktů. Na jedno kliknutí myší pak Homestyler zobrazí 3D model vytvořeného interiéru. Současně můžete pracovat nejen na více místnostech, ale i několika patrech domu.

Kromě zobrazení 3D modelu můžete hotový návrh uložit v podobě obrázků nebo realistických fotonáhledů. Pro využití těchto funkcí je třeba si zdarma vytvořit uživatelský účet, nebo se přihlásit pomocí účtu u Google, Facebooku, Twitteru nebo Windows Live ID. S vytvořeným designem se můžete také rovnou pochlubit na Facebooku a Twitteru.

PLUSY: není nutná žádná registrace, možnost návrhu celého domu/bytu najednou, velký výběr z reálných produktů

MÍNUSY: angličtina

Ikea

Ruku na srdce. Kdo z nás nemá doma alespoň jeden kousek z Ikea? Pokud jste Ikea fandové a plánujete vetšinu svého domova zařídit právě u tohoto švédského výrobce, není nic jednoduššího než použít jejich plánovač, který je navíc celý v češtině. Nemůžete sice navrhovat byt nebo dům vcelku, ale musíte postupovat po jednotlivých místnostech. Až budete hotovi, zobrazíte si svůj návrh interiéru ve 3D, vytisknete si ho a to včetně informací o rozměrech. Zjistíte také, kolik vaše sestava stojí, a program vám připraví i seznam všech potřebných výrobků.

Výsledný plán můžete uložit na Ikea server a při návštěvě obchodního domu ho prokonzultovat rovnou s některým z pracovníků.

PLUSY: čeština, výběr z reálných produktů dostupných v ČR, kalkulátor ceny

MÍNUSY: nutno navrhovat každou místnost zvlášť

Roomstyler

Jde o americký software, který nejenže vám umožní plánování, ale vytváří i komunity milovníků designu a vy se tak můžete nechat inspirovat ostatními uživateli a dokonce se účastnit i různých contestů. V Roomstyler vytváříte nové pokoje, ale můžete nahrát i staré a již vytvořené plány místností, které jste dostali k bytu nebo domu. Můžete je vybavovat reálnými výrobky, a pokud byste byli v Americe, můžete i online zjistit, kde jsou k dostání a kolik stojí. U nás se to moc nevyužije, ale knihovny jsou opravdu ohromné, takže si můžete naplánovat cokoliv – od kuchyně až po garáž a vložit sem i různé nádobí či nářadí.

Když je návrh dokončený, pomocí facebookové aplikace ho lze umístit na stránky a nechat hlasovat o tom, jak se vašim přátelům líbí.

PLUSY: možnost nahrát vlastní půdorysy, velká komunita, různé contesty, obrovská databáze produktů

MÍNUSY: produkty lze zakoupit pouze v Americe, angličtina

Home.by.me

Jednoduchý program s intuitivním a přehledným rozhraním. Po jednoduchém přihlášení (můžete i pomocí Facebooku) začínáte plánovat ve 2D módu. Zadáte rozvržení místností, přidáte doplňky a nábytek. A když budete spokojeni, přepnete celý model do 3D a můžete se procházet svým navrženým bytem.

Na stránce najdete i mnoho video tutorialů, které vám pomohou vytěžit z tohoto programu co nejvíce.

PLUSY: srozumitelné tutoriály, reálná „procházka“ vytvořeným interiérem

MÍNUSY: angličtina, nutná registrace

Planner 5D

Online program s nejrozšířenější databází funkcí a nástrojů, ve kterém můžete navrhovat půdorys místnosti včetně oken, schodů a přepážek. Lze jej aplikovat i na exteriér, kde si ve virtuální zahradě postavíte například bazén. To vše s působivou 3D grafikou.

Začít můžete buď vlastním navržením půdorysu, nebo nahrajete plán, který máte zpracovaný, nebo si upravíte již vytvořený půdorys. Celé prostředí je opět velmi intuitivní a ze začátku vás provede několik okének tutoriálu, kde vám budou vysvětleny všechny hlavní funkce. Velkou výhodou je, že si program můžete stáhnout i jako aplikaci do mobilu nebo tabletu.

PLUSY: lze použít i pro návrh exteriéru (zahrady), mobilní aplikace

MÍNUSY: angličtina

SketchUp

SketchUp má dvě verze. Jednu pro profesionály, která je samozřejme placená. A jednu volně přístupnou, s osekanými funkcemi, kterou můžete použít k soukromým účelům. I přes jistá omezení nabízí free verze dostatek nástrojů, abyste svůj návrh dotáhli k „dokonalosti“.

Opět vás čeká průvodce, který vám přehledně vysvětlí jednotlivé funkce. Narovinu si je ale třeba říct, že tento program vyžaduje alespoň základní povědomí o 3D modelování a navrhování. Takže rozhodně není tak jednoduchý, jako třeba Homestyler od Autodesk.

PLUSY: možnost zakoupení profi verze ke komerčním účelům, možnost navrhnout si jakýkoliv objekt (třeba židli)

MÍNUSY: nutná předešlá znalost 3D modelování

Opunplanner

Další velmi přehledný a uživatelsky příjemný plánovač. Na stránce najdete opět tutoriály, jak jednotlivé fáze plánu nejlépe zpracovat. Vizuál jednotlivých kusů nábytku možná není tak přesvědčivý jako u konkurence, ale pro představu to bohatě stačí.

Výsledný návrh se vám opět „vyrendruje“ do 3D, abyste získali co možná nejvíce reálnou představu.

PLUSY: přehlednost, srozumitelné tutoriály

MÍNUSY: nepřesvědčivý vzhled nábytku, angličtina

Armstrong flooring

Tento program je ideální v případech, kdy třeba chcete měnit barvy stěn, nebo si něco v bytě natřít a nejste si zcela jisti barevnými kombinacemi. Nahrajete reálnou fotku vašeho bytu (třeba kuchyně) a pak už si jen hrajete s barvami.

PLUSY: možnost nahrání fotky vlastního bytu, tutoriály

MÍNUSY: nelze navrhnout půdorys, angličtina

Felixův plánovač

Už podle designu je vám nejspíš jasné, že tento program je nástrojem Raiffeisen stavební spořitelny. Nicméně není nutné být jejich klientem, abyste program mohli používat. Stačí běžná registrace. Můžete navrhovat od půdorysu až po vybavení. Velkou výhodou je, že má v sobě i kalkulačku, a tak vám rovnou spočítá, kolik vás to bude stát (a kolik si případně máte půjčit). Nicméně rozhraní je velmi přátelské a navíc v češtině.

PLUSY: kalkulátor cen, reálné produkty dostupné v ČR, čeština

MÍNUSY: obrandovaný program

Polyvore

Polyvore není klasický plánovač, jako jeho předchozí kolegové. Slouží spíš k tvorbě moodboardů, nebo chcete-li koláží z vašich oblíbených kousků. Což se ale velmi hodí, pokud jednáte z designérem a chcete mu ukázat svoji představu třeba vysněné kuchyně. Má velkou výhodu, že si do něj můžete takzvaně „clippnout“ jakýkoliv produkt nebo obrázek, který na internetu najdete. Stačí si jen do prohlížeče nainstalovat Polyvore clipper. Navíc všechny produkty, které na Polyvoru najdete, mají rovnou cenu a odkaz na e-shop, kde je můžete sehnat. Idylka.

Je to obrovská komunita lidí z celého světa, takže spousta inspirace zaručena. Kromě designových koláží můžete vytvářet i koláže outfitů. Ale o tom zase příště.

PLUSY: největší komunita, produkty odkazují přímo na e-shop

MÍNUSY: pouze pro tvorbu moodboardů

Možná jste se u nadpisu zarazili, proč deset plus dva. Následující dva programy nejsou plánovače, ani v nich nevytvoříte moodboard, ale při rekonstrukci nebo stavbě se vám budou zajisté hodit. První z nich slouží pro výpočet množství stavebního materiálu. Takže už žádná kalkulačka a štrachání v paměti, jakže byl ten vzoreček. Vyberete si, co potřebujete spočítat (tašky, cihly, dlaždice…), zadáte do kalkulátoru parametry a on už to spočítá za vás. A druhý z nich připravila firma Primalex. Do programu Colordesigner nahrajete fotografii svého interiéru a vyzkoušíte si, jak by vypadaly stěny vymalované libovolnou barvou ze vzorníku. Velkou výhodou je, že firma používá k číslování svých barev univerzální systém NCS. Díky tom, ať přijdete do jakéhokoli míchacího centra, budou umět danou barvu namíchat, i když nebude přímo od Primalexu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *