clanek

17 pražských vináren a vinoték, kde nezůstanete jen u jedné skleničky

17 pražských vináren a vinoték, kde nezůstanete jen u jedné skleničky

09.08.2018 / AUTOR: Vlaďka Hyláková

Horké letní večery přímo vybízejí k posezení se skleničkou dobrého vína. V jednom doušku se tak můžete snadno přenést, kam jen si budete přát. Vyrazte na ochutnávku výborných moravských, italských nebo francouzských vín a užijte si večer v dobré společnosti. Vybrali jsme pro vás naše oblíbené a prověřené pražské vinárny.

Vinograf Míšeňská

Míšeňská 8, Praha 1, PO–SO 16:00–24:00, NE 14:00–22:00

Vinograf Míšeňská nebo také Malý Vinograf – je jedno, jak mu budete říkat, ale je docela jasné, že si tohle místo kousek od Karlova mostu zamilujete. Ve vinném lístku najdete až 350 lahvových vín z Čech a Moravy. Pokud jdete na skleničku, vybrat si můžete také z široké nabídky vín rozlévaných. Jejich cena se pohybuje od 62 Kč–149 Kč za 1 dcl. Ani o hladu tu nezůstanete. Můžete si objednat některou z místních specialit, například Boeuf Bourgignon, konfitovaná husí stehna nebo domácí kachní paštiku. Na Senovážném náměstí 23 pak najdete Velký Vinograf, kde je nabídka vín ještě větší a od pondělí do pátku tu navíc připravují také obědové menu.

Brut. – Wines & Oysters

Letohradská 13, Praha 7, PO–SO 16:00–23:00

Toužíte po netradičním zážitku? Vyrazte na Letnou, kde na vás čeká vinný bar Brut. – Wines & Oysters. Svým konceptem si vás určitě získá. Kromě výborných mezinárodních vín tu totiž podávají také čerstvé ústřice, které pocházejí z rodinných farem. Při výběru dodavatelů kladou důraz nejen na kvalitu, ale také na dodržování podobných etických zásad k životnímu prostředí, za jakými si stojí oni sami. Všechna vína z nabídky jsou organická a je jen na vás, jestli si svoji skleničku vypijete uvnitř, nebo přímo na ulici. Ceny se pohybují od 40 Kč–110 Kč za 1 dcl.

The Glass

Vladislavova 1390/17, Praha 1, PO–PÁ 15:00–23:30, SO 16:00–23:30

Jen kousek od Václavského náměstí a Národní třídy najdete útulnou vinárnu s originálním interiérem The Glass. Vychutnejte si skleničku kvalitního rakouského nebo moravského vína, a k tomu si dejte něco menšího na zub. Kde jinde se vám povede, že můžete posedět pod korunou stromu, který vyrůstá ze sudu přímo uprostřed podniku? Nabídka rozlévaných vín se často obměňuje a ceny se pohybují kolem 30 Kč za 1 dcl. Je to perfektní místo pro setkání s přáteli nad skleničkou dobrého vína.

Veltlin

Křižíkova 488/115, Praha 8–Karlín, PO–SO 17:00–23:00

Veltlin je osobitý vinný bar v Karlíně, který rozhodně stojí za vaši návštěvu. Kombinuje v sobě všechny důležité aspekty – výborné víno, krásný interiér a příjemnou obsluhu. V nabídce mají středoevropská vína, od těch českých až po italská. Všechna vína však spojuje to, že se jedná o biodynamická vína z vinic, na které mají postřiky vstup zakázán. Většinou to pak dopadá tak, že jde člověk na jednu skleničku, ale snadno skončí u čtyř a vůbec se mu nechce domů.

RED Pif

Betlémská 9, Praha 1, ÚT–SO 16:30–23:30

Také u Betlémského náměstí najdou milovníci dobrého vína místo přesně pro ně. RED Pif není jen výborná vinárna, ale také skvělá restaurace s francouzskými a českými pokrmy v režii šéfkuchaře Stephena Senewiratne. Toto místo je jedinečné také tím, že tu nedostanete do ruky klasický vinný lístek. S výběrem vám totiž rádi pomohou zdejší odborníci, kteří vám doporučí víno podle toho, na co máte právě chuť. Jejich hlavní myšlenkou je, že víno by nemělo být spojeno jen se slavnostními příležitostmi, ale mělo by být součástí vašeho života.

Vinárna U Sudu

Vodičkova 10, Praha 1, PO–ČT 9:00–4:00, PÁ 9:00–5:00, SO 10:00–5:00, NE 11:00–4:00

Kdo by čekal, že je ve Vodičkově ulici vinárna s tak krásným posezením na zahrádce ve dvoře? Vinárna U Sudu vypadá na první pohled velice nenápadně. Když vstoupíte, tak vás překvapí, že tu najdete hned několik barů – jeden je totiž nahoře, další dva ve stylovýh gotických sklepeních, a k tomu ještě salonek s piánem a venkovní terasa ve vnitrobloku. U Sudu mají sudová vína! Cena sudových vín je 17 Kč/1 dcl, ale kromě toho mají i aktuální nabídku rozlévaných vín, kde se pak cena pohybuje od 36 Kč do 44 Kč za 1 dcl. Kdyby vás v noci přepadl hlad, tak zdejší kuchyně je otevřena až do půl čtvrté ráno. PS: Jejich nakládaný hermelín stojí za hřích i v tuto hříšnou hodinu.

Vinárna Na šikmé ploše

Mikulandská 3, Praha 1, PO–PÁ 14:00–00:00, SO 17:00–00:00

Jen pár kroků od zastávky Národní třída je příjemná vinárna Na šikmé ploše, která je známá nejen svou nabídkou kvalitních sudových moravských vín, ale také výběrem skvělých lahvových vín od menších a středních vinařů z Moravy. Samozřejmě jsou zde připraveni uspokojit také hosty, kteří dávají přednost vínům ze zahraničí. Zastoupení mezinárodních vín z Itálie, Španělska, Chille, Argentiny, Mexika, Nového Zélandu i Jihoafrické republiky vás určitě potěší. Stejně tak oceníte, že můžete s vaší skleničkou posedět také na zahrádce ve dvoře. Cena stáčeného vína se pohybuje kolem 28 Kč/1 dcl.

Na břehu Rhôny Výtoň

Na Hrobci 410/1, Praha 2, PO–PÁ 12:00–24:00, SO 10:00–24:00, NE 15:00–24:00

Náplavka a léto jdou perfektně dohromady. Co teprve takové večerní posezení s francouzským vínem a s výhledem na Vltavu? Přesně to vás totiž čeká ve vinárně Na břehu Rhôny. Ačkoliv má tato vinárna v Praze hned několik poboček (ve Francouzské, v Karlíně, dvě v Dejvicích a další na Rašínově nábřeží), my jsme si asi nejvíc oblíbili právě tu na rohu u tramvajové zastávky Výtoň. Všechna vína pro vás pečlivě vybírají přímo ve Francii. V nabídce najdete vína od malých vinařů zejména z údolí řeky Rhôny, ale také z oblasti Jura a dalších francouzských regionů. Velká část z nich jsou biodynamická vína a mají dokonce i veganská bez přidaných siřičitanů.

Vinárna Bokovka

Dlouhá 37, Praha 1, PO–PÁ 17:00–1:00, SO 15:00–1:00

Na našem seznamu nesmí chybět ani oblíbená vinárna Bokovka. Tento vinný klub, ve kterém se schází ti největší milovníci vína, najdete v překrásném dvorku s pavlačí v Dlouhé ulici. Pod taktovkou sommeliera Romana Novotného tu můžete ochutnat jedinečný výběr vín. V nabídce jsou zastoupeny vína z České republiky, Slovenska, Itálie, Francie i Německa. K vínu si tu můžete objednat něco ze zdejší fromagerie, ve které mají sýry z celého světa. Kromě toho byste měli rozhodně vyzkoušet chuťovku v podobě sardinek. Nabídka rozlévaných vín se obměňuje každý den. Nechte se překvapit, co vás čeká právě dnes.

Vinárna U Staré studny

Tržiště 371/3, Praha 1, PO–SO 14:00–24:00, NE 14:00–22:00

U Staré studny – to není jenom obyčejná vinárna, to je totiž i cognac bar. Najdete ho v turisticky oblíbené části Prahy, kousek od Malostranského náměstí. Moc turistů tu ale nepotkáte, ti míří spíše nahoru na Pražský hrad. Pokud hledáte místo, kde byste mohli s přáteli posedět a zažít jedinečný zážitek z degustace vín, champagne, koňaků nebo armaňaků, pak jste tu správně. Každý den je tu pro vás připraveno 8-10 druhů vín, která nabízí po skleničkách a jejich cena se pohybuje od 48 Kč do 140 Kč za 1,5 dcl. Zdejší doménou jsou především vína z Francie a Moravy. Nabízí ale také vína z Itálie, Německa, Rakouska, Chile, Argentiny nebo Californie.

Vinotéka Noelka

Slavíkova 3, Praha 2, PO–PÁ 11:00–19:30, SO 10:00–19:30, NE 14:00–20:00

Vinotéku Noelka otevřel v roce 2012 sommeliér Otakar Pokorný a od té doby se Slavíkova ulice u tohoto nenápadného podniku pravidelně plní lidmi, kteří tu (někdy i za hudebního doprovodu) postávají se skleničkou vína a povídají si s přáteli. V Noelce se specializují především na prodej kvalitních a autentických moravských vín. Pokud zrovna piknikujete na trávě na náměstí Jiřího z Poděbrad, stačí zaplatit zálohu za skleničku a můžete si donést víno až na deku. Určitě vás potěší hlavně skvělý poměr kvality a ceny vín.

V11 wine bar

Ondříčkova 11, Praha 3, PO–NE 17:00–23:45

Jenom kousek od Noelky najdete další vinný bar – V11 wine bar. V příjemném prostředí tu můžete posedět, ale také si koupit domů špičková vína z Libanonu, Slovenska, Česka, Španělska, Portugalska, Francie, Itálie, Rakouska, Německa, Izraele, Argentiny, Chile, Gruzie, Nového Zélandu, Spojených států a Jihoafrické republiky. Nechybí ani chuťovky v podobě kvalitních sýrů, salámů a klobásek. Pořádají zde také řízené degustace a ochutnávky.

Vinárna U svaté Anežky

Anežská 3, Praha 1 – Staré Město, PO–SO 15:00–23:15

Staré Město ukrývá spoustu klenotů a jedním z nich je také překrásná vinárna v uličce za Anežským klášterem. Vinárna U svaté Anežky nabízí kvalitní vína z Čech a Moravy, ale také ze zemí naší bývalé monarchie – Slovenska, Maďarska, Rakouska, Slovinska, Černé Hory, z Horní Adiže v Italii. Co se týče českých vinařských oblastí, můžete tu ochutnat vína z Litoměřic, Čáslavi, Kutné Hory, Žernosek, Chrámců, Roudnice, Mělníka i Prahy. Tohle místo je jako stvořené k vašim rodinným oslavám nebo setkání s přáteli jen tak, protože pro skleničku dobrého vína nemusíte mít žádný důvod.

Víno Hruška Praha

Sázavská 748/24, Praha 2, PO–PÁ 15:00–23:00, SO 16:00–22:00

Na Vinohradech najdete skvělý vinný bar s prodejnou. Víno Hruška Praha má dokonalou letní zahrádku ve vnitrobloku, kde můžete ochutnat rozlévaná sudová (25 Kč – 35 Kč/1 dců) i lahvová vína (40 Kč – 78 Kč/1 dcl), ale také vinné koktejly jako například Letní polibek, což je růžové víno s hroznovou šťávou a drcenými jahodami. Atmosféra je tu úžasná a víno, které si během degustace oblíbíte nejvíce, si můžete na místě zakoupit a odnést s sebou domů. Ve vinném lístku samozřejmě nechybí ani široká nabídka vín z vinařství Víno Hruška nebo těch zahraničních.

Přátelé Wine Friends

Rumunská 14/27, Praha 2, PO–SO 17:00–24:00, NE 17:00–23:00

Přátelé Wine Friends – místo, kde se láska k vínu násobí v dobré společnosti přátel a hudby. Zapomeňte na spěch všedního dne a vychutnejte si každý doušek života. U klavíru a při posezení na houpačce se skleničkou to půjde jedna radost. Tuto vinárnu najdete kousek od náměstí Míru a můžete tu ochutnat výborná vína z Čech, Francie a Itálie. Dokonce mají širokou nabídku šumivých vín.

Prosekárna

Slezská 48, Praha 2, PO–PÁ 10:00–22:00, SO 12:00–22:00, NE 16:00–22:00

Milovníci šumivých vín Prosecco určitě vědí, že jejich cesta musí vést do Prosekárny. V Praze si můžete vybrat ze tří poboček tu, kterou máte nejblíž. My nejčastěji chodíme do té na Vinohradech, ale další najdete v Myslíkově ulici nebo ve Vysočanech. V každé Prosekárně se budete cítit příjemně. Propojuje se tu totiž výborné jiskřivé víno, skvělá italská káva a delikatesy, ale také italský design.

Pavillon du Vin

Mánesova 87, Praha 2, PO–PÁ 14:00–22:00

Chcete ochutnat výborná francouzská vína z vinařství Pierra Richarda, Gerarda Depardieu, Domaine Tropez nebo Gustave Lorentz? Ta a mnoho dalších najdete v báječné vinárně Pavillon du Vin, která se nachází kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad. Zdejší atmosféra je víc než příjemná a posedět navíc můžete i venku ve stylových proutěných křesílkách. V horku doporučujeme vyzkoušet vinný koktejl Ice Tropez s vůní broskví.

 

Máte vlastní oblíbenou vinárnu, kterou byste rádi doporučili ostatním? Napište nám do komentářů a my ji rádi navštívíme.

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

 Fotografie: vinograf.cz, facebook.com/brutkoncept, facebook.com/TheGlasswinebistro, redpif.cz, facebook.com/abokovka, ustarestudny.cz, facebook.com/Noelka-vinotéka, miluju-boty.cz, facebook.com/vinohruskapraha, facebook.com/PrateleWineFriends, city-dog.cz

commentkomentáře
Hana Šmeráková
08.10.2019 15:17
Hana Šmeráková
20.02 09:20
Navštivte krátce otevřenou vinárnu Šmerák, pár metrů od Tančícího domu – Dittrichova 1943/22. Vinárna Šmerák je rodinný podnik, který si zakládá především na kvalitě produktů i služeb. Současnou provozovatelkou je dcera vinaře Jiřího Šmeráka, která tuto práci dělá poctivě a s radostí. Spokojený zákazník je naše priorita, protože není lepší pocit, než když slyšíme pochvalu a podporu – to nám dává energii a sílu dělat tuto práci s láskou

Pavel
19.01.2020 20:48
Pavel
20.02 09:20
Francouzská vinoteka Château Šafařikova

21.08.2018 22:15
Petra Nováková
20.02 09:20
Výborná je také Koštovna u Počtů na Letné

01.09.2018 22:42
Kateřina Šimáčková
20.02 09:20
Úžasné místo – Le Bouquet, Záhřebská, Vinohrady

04.09.2018 17:08
Ala Ala
20.02 09:20
Skvělá vinárna je Šenkovna fine wine pub, Sokolská 60

14.07.2019 13:04
Kamila Peremská
20.02 09:20
Skvela je francouzska vinarna Bouvard&Pecuchet kousek od Vodickovy

12.12.2019 12:38
Petr Lácha
20.02 09:20
Nám se líbí Vinotéka U Lachtana. Výběr z více než 400 druhů vín, tapas a k tomu degustace a občas nějaký koncert. Skvělý poměr výkon-cena!

přihlásit se pomocí

 

nebo komentujte bez registrace
 
  Přestat odpovídat

favouritnejčtenější

Našli jsme vakcínu proti koronaviru, tvrdí rumunští vědci

Nový lék se začíná okamžitě testovat.…

Sedmé dítě neplánujeme, ale přísahat na to nemůžu, říká ekonomka a spisovatelka Markéta Šichtařová

Na podzim vyjde devátá kniha známé ekonomky a spisovatelky…

heart

Líbil se vám tento článek?
Podpořte nás!

Jsme nezávislé médium bez velkých investorů či zahraničních vlastníků. Proto budeme rádi, pokud nám projevíte svou přízeň prostřednictvím malého příspěvku. Děkujeme!

Podpořte nás a pošlete nám:

Zavřít nemám zájem close

heart

Líbí se vám náš obsah?
Podpořte nás!

Jsme nezávislé médium bez velkých investorů či zahraničních vlastníků. Proto budeme rádi, pokud nám projevíte svou přízeň prostřednictvím malého příspěvku. Děkujeme!

Podpořte nás a pošlete nám:

Zavřít nemám zájem close

logo_paticka
CEE Media s.r.o.
IČO: 08748993
Publikování nebo další šíření obsahu serveru je bez písemného souhlasu zakázáno. Podrobnosti zde.
heartPODPOŘTE NÁS

Žijeme i na sociálních sítích
Věnujeme se oblastem, jako je jídlo, móda a literatura, představujeme zajímavé lidi. Našim cílem je být Vaším každodenním průvodcem.

heartPODPOŘTE NÁS

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

popupClose

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *