clanek

Typy moderních hracích automatů

Ačkoliv jsou s námi už několik desetiletí, hrací automaty si stále drží svou popularitu. Ta v s jejich přechodem do online světa ještě vzrostla. V minulosti se automaty nacházely samozřejmě hlavně v hernách. Zpočátku vypadaly jako plechové krabice s pákou na straně a často ušmudlaným okýnkem, kde se točila trojice válců. Postupně se herní mechanika vyvíjela, počet válců se zvýšil a člověk už netahal za páku, ale k zatočení stačilo stisknout tlačítko.

Jak šel čas, objevilo se na trhu hned několik typů hracích automatů, na které se podíváme v tomto článku. Je dobré vnímat rozdíly mezi jednotlivými druhy automatů, aby člověk věděl, do jaké hry se vůbec pouští.

Když si člověk představí, jak první automat vypadal, dojde mu, jak obrovskou cestu jsme od té doby ušli. Od nemotorné kovové krabice k mobilům a notebookům, neboť dnes je stále populárnější se připojit do online casina místo toho, aby člověk musel chodit do herny. Oblibu si tato zábava získala hlavně díky široké nabídce her, jejich pokročilé grafice i různorodým bonusům. Svou roli sehrála i pohotovost softwarových společností. Jakmile se totiž objevily chytré telefony, sázkové společnosti okamžitě zareagovaly. Díky tomu tak dnes můžeme hrát prakticky odkudkoliv.

Automaty na mince

Než se podíváme na dnešní nejpopulárnější typy, zmiňme se ještě o automatech na mince nebo žetony. Ty připomínají právě jednoruké bandity, kdy člověk pro hraní musel vzít za páku poté, co vhodil minci. Tyto stroje už dávno byly nahrazeny modernějšími automaty. Jedná se tak spíše o raritu, kterou tu a tam ještě člověk může objevit a která neodmyslitelně patří k historii hracích automatů. Jsou však na míle vzdálené roku 2024, kdy se dá v kasinech platit i kryptoměnami.

Tři válce

Jak už jsme si řekli, první automaty měly tři válce. Tento počet mají i některé dnešní automaty a online automaty. Automaty o třech válcích mají jednu výplatní řadu a zpravidla se jedná o ty nejobyčejnější hry, kde na displeji najdete ovoce, číslo sedm a zvonky. Ve virtuálním prostředí ale samozřejmě nabízí i tyto hry bonusy a třeba i více výplatních lajn, čímž se přeci jen obliba těchto automatů zvyšuje.

Pět válců

Tento typ automatu je bez pochyb populárnější než před chvílí jmenovaný, protože nabízí větší variabilitu a lepší grafiku. Mají také více výherních řad, což dělá hru už z principu zajímavější. Moderní online automaty často nemají pouze jednu o výherní linii horizontální podobě, ale poměrně běžné jsou i vertikální a diagonální výherní řady.

Kaskádové válce

Tady už se hra neliší počtem válců, ale způsobem, jak sama o sobě funguje. U předchozích typů člověk vyhrává, jakmile se válce zastaví. Kaskádové hry mají více výherních řad, přičemž výhry dosáhneme tehdy, když dostaneme stejné symboly. Tím se ale válec roztočí znovu a my ty můžeme dosáhnout na další výhru. Jedná se momentálně o jeden z nejoblíbenějších typů automatů.

Progresivní válce

V tomto případě je zapojeno hned několik automatů nebo i celá místnost kasina. Zatímco totiž lidé hrají o nejvyšší částku, část jejich vloženého vkladu totiž putuje do jackpotu, který může v určitých případech narůst na opravdu velkou sumu. Posléze člověk může hrát i o tento jackpot, o němž se v kamenných kasinech pravidelně informuje, jelikož se jedná o očekávanou událost.

Když se hraje o jackpot, může být vyplacen ve dvou případech. Někdy člověk musí na výherní lajně vytočit speciální symboly, jindy stačí hrát úplně normálně, točit válce a někomu jackpot padne při výhře zcela náhodně.

Cluster automaty

Cluster automaty fungují tak, že se člověk ve shluku buněk na display snaží získat pět stejných, navzájem se dotýkajících symbolů. Hrací pole má většinou 7×7 políček.

Samozřejmě existuje vícero typů automatů. My jsme si však popsali ty základní, s nimiž se člověk může setkat. Už nyní je jasné, že populární jsou také hry ve VR, nicméně i ty se dají rozdělit na hry se třemi a pěti válci či na progresivní a cluster automaty.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *