Produkty ze světa, které jsou ochrannou známkou a regionálním pokladem 
Tech

Produkty ze světa, které jsou ochrannou známkou a regionálním pokladem 

Kulturní bohatství je jednou z nejchráněnějších částí podnikatelské kultury a velice často také jednou z těch nejvíce kontroverzních. V mnoha zemích světa je možné najít produkty, které se vyrábí zpravidla regionálně a které jsou stěžejním odkazem dané země. Tyto produkty jsou často recepturou národního dědictví, patentovanou a chráněnou pod záštitou mezinárodního práva a ochranné známky. 

Některé tyto produkty jsou natolik slavné, že si je člověk automaticky spojí s kulturou, která nám může být blízká nebo tisíce kilometrů vzdálená. Tato kultura se dále přejímá a inspiruje mnoho dalších faktorů života, včetně herního světa dostupného přes Hellspin login. Tento článek se podívá na nejslavnější z nich. 

Asijské národní poklady 

Asie je starým kontinentem s velice bohatou historií a tradicí. V mnoha zemích tohoto kontinentu se dodnes dochovalo kulturní dědictví, které se s globalizací proslavilo po celém světě. Podívejme se na některé z nich v kostce: 

  • Jižní Korea = Kimči
    Jižní Korea má bohatou kultura a rozhodně je v ní možné najít víc, než jen kimchi. Právě tento fermentovaný pokrm se však stal jejím mezinárodním odkazem, dnes s mnoha recepturami a tradicemi. Historie tohoto pokrmu sahá do království Silla, kdy se v této zemi šířil buddhismus apelující na vegetariánský životní styl a to již od roku 57 př. n. l. 
  • Vietnam = Pho
    Takzvané “phở” je tradiční vývarovou polévkou, která se ve Vietnamu podává ke snídani, ale také kdykoliv jindy. Její kořeny sahají do oblasti Nam Dinh, kde je typickým pokrmem vepřová vývarová polévka. Její široká rozšířenost a zároveň také světová oblíbenost však sahá do 19. století. V té době je Vietnam francouzskou kolonií a právě protože francouzům chybělo vepřové maso, začalo se do Vietnamu hojně dovážet a Vietnamští kuchaři začali stále více vařit tento výrazný, barevný a unikátní pokrm. 
  • Japonsko = Ramen
    Původně má podle historických pramenů tento pokrm své kořeny v Číně, bylo to však Japonsko, které jej zdokonalilo a plně integrovalo do své kultury. Ramen bary a restaurace jsou nejen kukářským, ale také kulturním pokladem, který se dnes rozšířil do celého světa. Pokrm se poprvé dostává k japonskému císaři v 19. století, následně se rozšířil do země a odtud do světa. Nudlové jídlo doprovázené vajíčkem, masem a zdobením bývalo jedno z nejlevnějších jídel pro vojáky během 2. světové války a odtud pramení jeho rozšířenost do společnosti. 

Slovanské národní poklady 

Slovanské národy jsou slavné hojně i nevábně a historie k nim nebyla vždy laskavá. Pokud však něco slovanské národy sdílí, jsou to silné gastronomické odkazy, které se předávají folklorem po staletí. Mnoho z nich patří mezi kulturní dědictví, které se diasporou dostává do celého světa. Podívejme se na nám nejslavnější. 

  • Česko = Koláče
    Koláče mají původně mnohem silnější význam než oblíbené pochoutky ke snídani. Jejich předávání a tradiční pečení bylo příslibem. Ať už se slibovalo cokoliv, koláče (zejména ty moravské) to zpečetili. Toto tradiční kynuté pečivo plněné tvarohem a zdobené makovou, tvarohovou nebo jinou náplní je slavným odkazem ve světě. Jejich obdobu je však možné najít již v babylonské říši. 
  • Polsko = Pirohy
    Zda jsou pirožky původem ruské, ukrajinské nebo polské se dnes již pravděpodobně nedozvíme, je to však právě polská kultura, se kterou jsou silně spojovány. Do Polska se tento pokrm dostává ve 13. století (pravděpodobně z podkarpatské rusi) a napříč staletími si získal mnoho podob. Dnes je možné najít pirohy jak na slano, tak na sladko z nudlové mouky nebo naopak té pekařské. 
  • Maďarsko = Guláš
    Guláš je kulturním dědictvím hned v několika slovanských regionech, včetně toho českého, nicméně je to právě Maďarsko, které pokrm proslavilo. Jeho prameny je možné vysledovat až do 9. století kdy tento hřejivý a plný pokrm jedli zejména pastýři ovcí. Postupem času se guláš měnil jak se dostal do dalších regionů a dnes má mnoho podob od segedínského až po bramborový a kotlíkový. 

Existuje mnoho odkazů historie a kultury v gastronomii, které mají svůj původ na míle daleko a přesto s nimi obchodují mnohé podniky například v české kotlině. Mohou sem patřit také italská pizza, mexické taco, německá klobása, rakouský řízek nebo hummus, typický pro střední východ. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *