13 nejzajímavějších pražských zmrzlin. Bizár nebo dobrota?
Autor:  Vlaďka Kučerová
14.04.2018

13 nejzajímavějších pražských zmrzlin. Bizár nebo dobrota?

Doba, kdy jste si mohli vybrat jen mezi vanilkovou a čokoládovou, je dávno pryč. Dnešní zmrzlináři se nebojí experimentovat a dokazují nám, že zmrzlina jde udělat prakticky z čehokoliv. V restauraci U Medvídků mají jako dezert pivní zmrzlinu a v Café Savoy podávali k jídlu dokonce křenovou. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější příchutě, které si v Praze můžete dát. Jak ve skutečnosti chutnají? Je to spíš „bizár“, nebo dobrota? 

Doba, kdy jste si mohli vybrat jen mezi vanilkovou a čokoládovou, je dávno pryč. Dnešní zmrzlináři se nebojí experimentovat a dokazují nám, že zmrzlina jde udělat prakticky z čehokoliv. V restauraci U Medvídků mají jako dezert pivní zmrzlinu a v Café Savoy podávali k jídlu dokonce křenovou. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější příchutě, které si v Praze můžete dát. Jak ve skutečnosti chutnají? Je to spíš „bizár“, nebo dobrota? 

Avokádová

Avokádo se stalo největším trendem dnešní doby. Není se tedy čemu divit, že se dostalo do zmrzlinové nabídky, ale dokonce je i dubnovou příchutí měsíce v oblíbeném pražském Angelatu. Rozmačkané avokádo, šťáva z citronu a kokosové mléko. Z této kombinace vznikne sytě zelená zmrzlina s jemnou máslovou chutí a lehce kyselým tónem. Rozhodně se nebojte, že by vás čekalo něco jako zmrzlé guacamole.

Kam na ni: Angelato, Rytířská 27, Praha 1, Újezd 24, Praha 1 nebo Bělohorská 50, Praha 6

Tip: Angelato připravuje na každý měsíc speciální příchuť. Určitě sledujte jejich stránky, kde najdete aktuální nabídku všech zmrzlin. 

Levandulová

Na levandulovou jsme zašli k „panu Zmrzlinkovi“ do Crème de la Crème a byli jsme opravdu mile překvapeni. Je to smetanová zmrzlina, které levandule dodává lehkost a svěžest. Máte pocit, jako kdybyste vlastně jedli levandulové aroma – podobně, jako když si dáte levandulovou limonádu. 

Kam na ni: Crème de la Crème, Husova 12, Praha 1

Tip: Právě se chystá nová pobočka Crème de la Crème na Národní třídě, která by měla být otevřena během dubna!

Rakytník s rozmarýnem

Crème de la Crème jsme ochutnali ještě jednu zajímavou kombinaci – rakytník s rozmarýnem. Rakytníková zmrzlina sice není žádnou velkou novinkou, ale s tím rozmarýnovým „ocáskem“ chutná opravdu jinak. Kromě toho, každý dělá rakytníkovou po svém. Už jsme taky narazili na tak kyselou, že jsme se ke každému dalšímu soustu museli doslova nutit. To ale rozhodně není případ rakytníkové v Crème de la Crème. Ta je totiž sladká akorát a rádi si ji dáme znovu.

Kam na ni: Crème de la Crème, Husova 12, Praha 1

Jasmínová rýže

Pokud bychom měli vyhlásit našeho favorita mezi nově objevenými (a ochutnanými) zmrzlinami, tak to je jednoznačně jasmínová rýže v Angelatu. Zmrzlina, která vás svojí chutí přenese do dětství, kdy vám babička dělala rýžový nákyp. Základem je rýžová kaše s mlékem, ke které přidávají dvojnásobnou porci smetany. Finální výsledek je jemná souhra smetany, rýže a koření. Chvilkami nám chutí trošku přípomínala ruskou zmrzlinu, ale s drobnými kousky rýže. 

Kam na ni: Angelato, Rytířská 27, Praha 1, Újezd 24, Praha 1 nebo Bělohorská 50, Praha 6

Dračí ovoce

Nezapomněli jsme vyzkoušet ani nejzajímavější sorbety, které určitě ocení všichni vegani. Pitaya, dragon fruit nebo dračí ovoce! Právě tuto nádhernou fialovorůžovou zmrzlinu z plodu kaktusu můžete ochutnat v pobočkách Puro Gelato. Kromě toho, že chutná opravdu výborně (vyzkoušejte v kombinaci s mangem), je taky naprosto veganská. V Puro Gelato totiž pracují bez stabilizátorů a zahušťovadel, které často obsahují živočišnou složku. 

Kam na ni: Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, Praha 2 – Výtoň, Kaprova 11, Praha 1

Tip: Loni jste si mohli dát zmrzlinu také na Vltavě, totiž na speciální Puro loďce. Ta letos bohužel otevřená nebude, ale nesmutněte. Puro Gelato nám to vynahradí novou pobočkou, která se otevře v květnu u vchodu do Grébovky. 

Olivový olej s bazalkou

V Angelatu mají i další zajímavou příchuť – olivový olej s bazalkou. Vyrábí ji ze sicilského extra panenského olivového oleje, který zmrzlině dodává lehkost, ale mnohem výrazněji ucítíte svěží chuť bazalky. Na chvilku máte pocit, že nejste v centru Prahy, ale v Itálii u moře. Co všechno nedokáže jedna porce výborné zmrzliny...

Kam na ni: Angelato, Rytířská 27, Praha 1, Újezd 24, Praha 1 nebo Bělohorská 50, Praha 6

Mák se švestkami

Makovou zmrzlinu už určitě znáte. Většina „zmrzlináren“ ji do své nabídky zařazuje často a ráda, protože si ji evidentně většina z nás poměrně rychle oblíbila. Nás ale oslovila zajímavá kombinace, kterou mají v gelaterii Amato na Letné. Mák se švestkami je smetanová zmrzlina, ve které má hlavní roli mák a decentně ho doplňuje ovocná chuť švestek. Výsledek opravdu stojí za ochutnání. 

Kam na ni: Gelaterie Amato, Heřmanova 597/61, Praha 7 

Tip: Poseďte se zmrzlinou přímo v Amatu a podívejte se, jak se vlastně připravuje. V Amatu před vámi nic neskrývají a rádi vám umožní zajímavý pohled do zákulisí. Jejich kuchyně je přímo v prostorách gelaterie a je prosklená. Navíc tu mají lampičky ze zmrzlinových kornoutů!

Parmazán a vlašský ořech

Příchuť, na kterou jsme ze začátku koukali s menším odstupem. Popravdě řečeno jsme se trošku obávali toho, že nás čeká parmazánově slaná zmrzlina. V Angelatu ale ví, jak na to! Parmazán a vlašský ořech je smetanová zmrzlina, která naopak chutná sladce, jako kdybyste oříškovou zmrzlinu vylepšili aromatickým a pikantním parmazánem. Na porci parmazánové rádi přijdeme znovu. 

Kam na ni: Angelato, Rytířská 27, Praha 1, Újezd 24, Praha 1 nebo Bělohorská 50, Praha 6

Crème brûlée

Vinohradský Zmrzlinář se rozhodl pojmout oslavu jara po svém a připravil pro vás zbrusu novou příchuť – crème brûlée. Pokud patříte mezi fanoušky tohoto geniálního francouzského dezertu, určitě si nenechte ujít ani tuto famózní zmrzlinu. Smetana, vanilka a karamel! Co víc si přát?

Kam na ni: Zmrzlinář, Slezská 15, Praha 2

Tip: Aktuální nabídka se každý den trošku liší. Stálé místo mají v nabídce 4 základní a nejoblíbenější druhy. Je to čokoláda, vanilka, jahoda a pistácie. Denní nabídka se často mění, ale vždy ji najdete na jejich stránkách.

Zelený čaj

Další příchutí, která by vám ve Zmrzlináři neměla uniknout, je zelený čaj. Její jemná smetanová chuť si vás získá. Bohužel není v nabídce nastálo, ale naštěsti se do zmrzlinového menu často vrací. Určitě sledujte Zmrzlináře na Facebooku, aby vám neunikla. Jedním si ale můžete být jisti pokaždé. Ve Zmrzlináři pro vás mají čerstvou zmrzlinu, která je zcela bez chemie a chutná výborně. 

Kam na ni: Zmrzlinář, Slezská 15, Praha 2

Granátové jablko s řepou

Amato má v současné době v nabídce také granátové jablko s červenou řepou. Svou nádherně červenou barvou určitě naláká spoustu zákazníků. Pokud si nejste touto příchutí úplně jisti, klidně poproste obsluhu, jestli byste mohli ochutnat na malé lžičce. V každé pražské gelaterii vám takovou ochutnávku rádi dají a vy se tak můžete v klidu rozhodnout, jestli do ní nakonec jít nebo ne. Tato chutnala spíše po červené řepě a granátové jablko jí dodávalo ovocný podtón.

Kam na ni: Gelaterie Amato, Heřmanova 597/61, Praha 7 

Ricotta s kandovaným ovocem

Jestli fandíte smetanovým zmrzlinám, určitě v Puro Gelato vyzkoušejte ricottu s kandovaným ovocem. Jejich zmrzlina vlastně není klasická zmrzlina, ale tradiční italské gelato. Má totiž v sobě méně tuku a více mléka. Základem jsou vždy čerstvé suroviny a žádná chemie, barviva nebo stabilizátory. 

Kam na ni: Puro Gelato, Na Hrobci 410/1, Praha 2 – Výtoň, Kaprova 11, Praha 1

Tip: V letních měsících v Puru můžete ochutnat také osvěžující okurkový sorbet, angreštovou nebo mrkvovou zmrzlinu a spoustu dalších příchutí, které vznikají podle dané sezóny. 

Špenátová s kiwi

Špenátovou zmrzlinu s kiwi vyrábí v Amatu pokaždé, když se ještě víc oteplí. Zatím si na ni budete muset počkat, ale jinak je velice oblíbená. Kiwi jí dodává výrazně ovocnou chuť a perfektně vás osvěží i v tom největším horku. 

Kam na ni: Gelaterie Amato, Heřmanova 597/61, Praha 7 

 

A co vy? Jste spíš na klasiku nebo rádi experimentujete? A jaké je vaše oblíbené zmrzlinové místo?

martina

Zmrzlinu miluji od dětství a miluje ji i můj pes Alfred Jarry. Mám radost z toho, že v Praze máme kam jít na skvělou zmrzlinu z dobrých surovin. Stále zkoušíme nové příchutě. Respektive já je zkouším, můj pes si už vybral – miluje jogurtovou a ricottovou v Puro Gelato. 

Za nejlepší zmrzlinou vyrážím do Angelata. Kromě zmrzlin z rýže, avokáda nebo parmazánu jsou v nabídce i úžasné ovocné sorbety. Můj tip je olivový olej s bazalkou. Každý měsíc se v Angelatu objevuje nový druh zmrzliny. V nabídce již byla i kopřivová. Nejradši ji mám v kelímku se lžičkou.

V Puro Gelato miluji makovou, nyní i mrkvovou a v sezoně bezinek také bezinkovou. Pokud máte rádi levanduli, určitě vyzkoušejte i tuto příchuť. Ve Zmrzlináři zase stojí za to, když se v nabídce objeví alkoholová zmrzlina – Aperol, Campari nebo hruška a slivovice od Žufánka. Samozřejmě si nenechám ujít ani zmrzlinu ze slaných arašídů v Crème de la Crème. Ráda si na ni vystojím i tu frontu až za roh.

klaudia

Poznáte ten pocit, keď konečne cítite vo vzduchu príchod leta, prechádzate sa po Náplavke, cítite ako lúče slnka sa odrážajú na Vašej tvári  a vy s úsmevom na tvári a s najlepšou zmrzlinou v ruke si vychutnávate tento pocit. Toto je pre mňa leto v Prahe. 

Jednoznačne u mňa vyhráva zmrzlina z ANGELATO! Už pri príchode ma vždy privíta usmievavý a dobre naladený kolektív, neskutočná vôňa kornútkov a pohľad na výber zmrzlín, kedy sa Vám zastaví rozum. Karamelové jablko, levandule, mascarpone s jahodami, slaný karamel? Uprednostňujem smotanové zmrzliny ale samozrejme pre milovníkov ovocia, sú tam aj výborne sorbetty zo sezónneho ovocia. Ktorá u mňa vyhráva? Mák so švestkami. Láska na prvý pohľad, bez ktorej nedokážem odísť. Potom už len s úsmevom na tvári vychádzam a môj smer je priamo na Náplavku.

renáta

Byly doby, kdy jsem chtěla jen pistáciovou a nic jiného u mě nemělo šanci. Teď  ale naopak ráda ochutnám všechny možné příchutě, které zmrzlinárny nabízejí. Zmrzlinové novinky mi moc chutnaly – nejvíce asi jasmínová rýže, maková a levandulová. Ale nebráním se ani mojí oblíbené pistáciové, protože ji každý zmrzlinář vyrábí trochu jinak.

Protože bydlím ve Vršovicích a jsem na mateřské, tak v době, kdy malá spala v kočárku, jsem obrážela všechny možné zmrzliny v okolí. Oblíbila jsem si Puro Gelato na Výtoni, dále kavárnu Šlágr, která má jako svého dodavatele Ahoy Gelato (můžete ochutnat i nově ve Vršovicích ve Vršovické 38), Zmrzlináře u Vinohradského pavilonu. A když chci do centra, tak jednoznačně Angelato.

 

Ochutnali jste v Praze nějakou zajímavou zmrzlinu? Jak vám chutnala a kde to bylo? Dejte nám vědět do komentářů.

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: instagram.com/angelato_official, facebook.com/puropraha, facebook.com/cremedelacremeprague, facebook.com/zmrzlinar.cz, facebook.com/gelateriaamato.