První ze soutěžících MasterChefa právě otevřel vlastní bistro. Může směle konkurovat restauracím
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
17.04.2019

První ze soutěžících MasterChefa právě otevřel vlastní bistro. Může směle konkurovat restauracím

První ze soutěžících MasterChefa právě otevřel vlastní bistro. Může směle konkurovat restauracím
Na Stodůlkách ještě do nedávna nebylo zrovna na výběr, kam zajít přes týden na oběd. To se ovšem změnilo s nově otevřeným bistrem, které sem láká na výborné jídlo z těch nejčerstvějších surovin, pohodovou atmosféru i na charisma zdejších kuchařů – spolumajitelů Pavla Brože a Pavla Krajčíka. Podívejte se s námi, jak se vaří v TUTO bistru v Britské čtvrti. 

Na Stodůlkách ještě do nedávna nebylo zrovna na výběr, kam zajít přes týden na oběd. To se ovšem změnilo s nově otevřeným bistrem, které sem láká na výborné jídlo z těch nejčerstvějších surovin, pohodovou atmosféru i na charisma zdejších kuchařů – spolumajitelů Pavla Brože a Pavla Krajčíka. Podívejte se s námi, jak se vaří v TUTO bistru v Britské čtvrti. 

Medunova 2947/1, Praha 13-Stodůlky

PO–ČT 8:00–15:00, PÁ 8:00–22:00, SO 16:00–22:00

Už podle prvních fotek z příprav TUTO bistra nám bylo jasné, že se na tento nový podnik na Stodůlkách určitě budeme muset zajít podívat. Co si budeme nalhávat. V této části Prahy není zajímavých míst, kde byste se mohli dobře najíst, nazbyt. Kromě toho jsme také zjistili, že za bistrem stojí dva sympatičtí kuchaři. Pavel Brož, který žil přes 12 let v Edinburghu, kde vařil s hvězdami jako je Albert Roux, Paul Merrett, Chris a Jeff Galvinovi a po svém návratu pracoval jako Executive Chef v restauraci V Zátiší a Pavel Krajčík, kterého můžete znát z letošního ročníku soutěže MasterChef.

Oba Pavlové pochází z Plzně a jsou bývalí spolužáci ze školy. „Chybělo nám tady v okolí místo, kam bychom mohli zajít na kvalitní jídlo. To je hlavním kritériem naší kuchyně – kvalitní suroviny a jejich naprostá čerstvost,“ říká Pavel Brož.

„Chtěli jsme podnik, kde bychom byli oba svými pány. Kde by nám nikdo do ničeho nemluvil. Místo, kde by vládla pohoda a my si mohli kromě vaření užívat taky kontakt s lidmi. Už před dvěma lety jsme o něčem takovém začali poprvé mluvit. Věděli jsme, že chceme otevřenou kuchyni ještě v době, kdy v Praze podobné koncepty moc nebyly. Rok a půl jsme plánovali – respektive jsme čekali až se dostaví dům, ve kterém bistro najdete, a 18. března jsme otevřeli,“ říká Pavel Krajčík.

Samotný koncept bistra je vcelku jednoduchý. Nezaměřují se na žádnou speciální kuchyni. Nenechávají se ničím svazovat. Vaří tu z kvalitních sezónních surovin, které odebírají od pečlivě vybraných dodavatelů. Spolupracují s menšími farmáři a dodavateli, jako jsou například ryby z Chabrybárny, zelenina a ovoce z Ekofarmy Rohoznice nebo hovězí maso z farmy Martina Kloudy. „Protože tady máme jen minimální prostor pro skladování, jednoduše nemůžeme skladovat víc, než dokážeme zpracovat. Proto vaříme každý den nové jídlo z naprosto čerstvých surovin,“ říká Pavel Brož.

Na každý týden připravují jinou nabídku, ve které najdete obědové menu od pondělí do pátku. Kromě obědu sem můžete zajít také na fantastickou snídani, kterou podávají od 8:00 do 10:00. Vejce Benedikt se slaninou nebo s uzeným lososem (160/180 Kč), palačinka s ovocem a chantilly krémem (100 Kč), míchaná vajíčka (90 Kč), jejich domácí opečený chléb s avokádem a sázeným vejcem (120 Kč) nebo TUTA omeleta s čerstvým sýrem, rajčaty a bylinkami (120 Kč).

Interiér si pánové vymysleli a z velké části i udělali sami. „Od začátku jsme měli představu o tom, jak by bistro mělo vypadat. Přemýšleli jsme, že oslovíme nějakého interiérového designéra, ale když jsme hledali inspiraci, tak nám došlo, že je ta představa natolik jasná, že by to bylo celkem zbytečné,“ říká se smíchem Pavel Krajčík. Bistru tak vévodí otevřená kuchyně se zeleným obkladem a barem, ke kterému se můžete posadit a koukat tak kuchařům pod ruce i pod pokličky. 

Zajímá vás, jak vlastně vznikl název TUTO bistro? „To je jednoduché. Oba dva jsme Plzeňáci, takže nic neslyšíte z naší kuchyně častěji než „tuto“,“ vysvětluje se smíchem Pavel Krajčík. 

Obědové menu je hlavním lákadlem TUTO bistra a musíme uznat, že ačkoliv to do Stodůlek máme trošku z ruky, ta cesta stála za to. Každý den si tu můžete pochutnat na tříchodovém menu, které se skládá z polévky nebo předkrmu, z hlavního chodu a z dezertu. My jsme ochutnali jejich polévku s medvědím česnekem (60 Kč), tresku s chřestem a českou kačenkou (220 Kč) a na závěr dokonalou panna cottu z podmáslí s jahodami (50 Kč). Bezkonkurenční ovšem byl i jejich štrúdl s krémem chantilly. 

Menu si můžete sestavit podle toho, jak velký máte zrovna hlad. Polévka/předkrm a dezert vás vyjdou na 100 Kč, hlavní chod s polévkou nebo s dezertem 230 Kč a kompletní tříchodové menu pak stojí 280 Kč. Tento týden pro vás připravili takové pochoutky jako tomatový koláč, lososa naloženého v řepě, polévku z krup a zeleniny, jehněčí kýtu s bramborovou kaší, libečkem a pečenou mrkví, TUTO burger se slámovými bramborami nebo kremrole s pařížským krémem.

Ačkoliv maso hraje v jejich menu poměrně velkou roli, jsou schopni improvizovat a připravit vám na přání i vegetariánský, případně veganský pokrm. „I z toho důvodu máme kuchyň otevřenou. Chceme si s lidmi popovídat. Zjistit, co jim chutnalo a co by naopak vylepšili. Hlavně ale chceme, aby se tu cítili dobře a uvolněně,“ říká Pavel Brož. 

Musíme uznat, že to se oběma Pavlům skvěle daří. Oba hned na první pohled působí jako velcí pohodáři, kteří si chtějí vaření hlavně užít. Jejich cílem nebylo jenom otevřít bistro, které kvalitou kuchyně může směle konkurovat i ledajaké restauraci v centru. Chtěli by v Britské čtvrti vybudovat komunitu lidí – místních, kteří by se tu pravidelně scházeli na nejrůznější akce. Grilování na terase, výlety, degustace vína, vinné párování, kurzy vaření a podobně. „Je tu přátelská, rodinná atmosféra a to chceme přenést i na naše hosty. Cíleně jsme nechtěli otevírat bistro v centru Prahy. Periferie má svoje kouzlo. Lidi se tu můžou cítit jako na menším městě nebo na dovolené – s vychlazeným pivem od Matušky v ruce,“ říká Pavel Krajčík. 

Pavel Krajčík, kterého možná znáte z letošního ročníku soutěže kuchařských talentů MasterChef Česko, má v této lokalitě také vlastní vinotéku. Není se čemu divit, že tu plánují také vinné párování. „V dnešní době je to velice populární, ale málokdo umí dělat párování správně. Většinou si host objedná jídlo a sommelier mu k němu vybere vhodné víno. Správně by to ale mělo být naopak. Vybrat několik vín, která se budou degustovat a k nim na míru přichystat taková jídla, která dokáží utlumit výraznější chuť vína a naopak podtrhnou jeho jemnější tóny,“ vysvětluje Pavel Krajčík. 

V pátek a v sobotu mají otevřeno celý den a vaří z nabídky À la carte. V současné době chystají první větší akci, kterou bude Večer s dodavateli 27. dubna. Při této příležitosti budete moct ochutnat jejich speciální pětichodové menu doplněné vinnou degustací a zároveň se setkáte s farmáři a dodavateli, kteří do bistra vozí své suroviny a produkty. „Rádi bychom, aby naši hosté poznali, kdo stojí například za čerstvými rybami, které mají zrovna na talíři, aby dokázali vidět celý příběh, který za tím stojí. Podobné akce chceme do budoucna dělat častěji. To je to, co nám dává smysl. Příjemně posedět nad dobrým jídlem a pitím a poznat u toho zajímavé lidi,“ dodává Pavel Brož. 

Návštěvu TUTO bistra můžeme vřele doporučit. Nejen proto, že se tu výborně najíte, ale i proto, že se tu budete cítit jako u starých známých. Takhle to vypadá, když někoho vaření opravdu baví a dělá to srdcem. Taky proto má TUTO bistro srdce i ve svém znaku. 

 

Vyrazíte za Pavlem a Pavlem na oběd do Britské čtvrti?

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz