Nové bistro The Bowls. Právě teď kousek od Arbesáku!
City-Dog.cz | pražský žurnál
1
03.10.2018

Nové bistro The Bowls. Právě teď kousek od Arbesáku!

Nové bistro The Bowls. Právě teď kousek od Arbesáku!
Je v Praze sotva pár měsíců, a přesto už zvládl otevřít své vlastní bistro. Tomáš Junášek čerpal inspiraci hlavně z cest po zahraničí, kde donedávna strávil velkou část svého života třeba jako barista. Během dvou měsíců si zvládl společně se svou sestřenicí a jejím manželem otevřít podnik The Bowls nedaleko Arbesova náměstí. Trend tuňákového poke salátu, který pochází z Havaje, se v různých obměnách dostal i do Prahy.  

Je v Praze sotva pár měsíců, a přesto už zvládl otevřít své vlastní bistro. Tomáš Junášek čerpal inspiraci hlavně z cest po zahraničí, kde donedávna strávil velkou část svého života třeba jako barista. Během dvou měsíců si zvládl společně se svou sestřenicí a jejím manželem otevřít podnik The Bowls nedaleko Arbesova náměstí. Trend tuňákového poke salátu, který pochází z Havaje, se v různých obměnách dostal i do Prahy.  

Pavla Švandy ze Semčic 388/16, Praha 5

PO–SO, 09:00–19:00

Příjemné bistro na pražském Smíchově dával Tomáš dohromady pár měsíců. Při vstupu se dostanete hned k baru, vidíte do kuchyně a pak můžete pokračovat k různým variantám sezení. 

I když je restaurace otevřená asi tři týdny, „jsem příjemně překvapený, jaký je zájem a že lidé chodí hodně i na obědy, kdy tu máme plno,“ sděluje první dojmy. A to Tomáše těší ještě víc, protože, místo na Smíchově nebyl původní záměr. „Baví nás, že tady oživíme zdejší lokalitu“, dodává. 

Interiér nezadával žádnému studiu, stačila jim vlastní inspirace a jasná vize. Základ chtěli ze dřeva. „Všechny stoly a police jsme si dělali sami. Pak jsme chtěli zakomponovat šedou barvu a trošku zeleně.“

A když se dostaneme k jídlu, zajímá vás, proč poke? „Vždycky jsem chtěl něco vlastního a poke mě hodně bavilo v Kalifornii. Jediné, co jsem řešil bylo, že dělat jedno skvělé poke by mě po čase možná omrzelo, a tak jsme vymysleli ještě smoothies a salad bowls. A já jako barista jsem si definitivně nemohl odpustit dobrou kávu,“ vysvětluje Tomáš.

Pokud patříte mezi kávové fajnšmekry, momentálně je na mlýnku Five Elephant, ale „určitě budeme kávu obměňovat, ani jedna káva napořád by mě nebavila.“ Zároveň chceme také podporovat lokální pražírny a další na řadě bude třeba Kikafe z Olomouce.

Kdybyste se do The Bowls vydávali poprvé, největším hitem je tuňákové poke. Reakce lidí jsou úžasné, říká Tomáš. Podle některých nic lepšího tento rok ještě nejedli. „Osobně jsem také velmi pyšný na naše saláty, které jsou jiné než všude jinde. Dbáme na nutriční hodnotu, protože i salát musí jako jídlo fungovat. Každá surovina v salátu je speciálně dochucovaná. Velké díky právě v tomto ohledu patří naší šéfkuchařce Veronice, bez které by to nešlo!“

Co se týká struktury celé nabídky, velké plus je, že tu najdete spoustu lokálních surovin. A ačkoli to tak nevypadá, tak skoro vše kromě tuňákového poke je tu #veganfriendly.

Ze zákazníků jsou tu nejčastěji zatím Češi, asi 60 procent a zbytek je anglicky mluvící klientela. Turisti také, ale „chodí nám sem například hodně Francouzů a lidé ze zahraničí, co tu nějakou chvíli žijí.“ A kdyby měl Tomáš srovnat návštěvnost mužů a žen, jasně vedou dámy.  

Pokud byste nestíhali v bistru posedět, můžete si nabrat svou bowl i s sebou. Jídlo dostanete do kompostovatelných misek a kelímků na kávu. Pokud budete kávu i na potom na doma, pořídíte tu i zrna na filtr. 

Takže? Už jste měli poke? A vaše dojmy? 

 

   Fotografie: Pro City-dog.cz Anežka Svobodová.