7 chodů, nespočet chutí a jeden velký zážitek. To je degustační večeře v Taru
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
03.09.2019

7 chodů, nespočet chutí a jeden velký zážitek. To je degustační večeře v Taru

7 chodů, nespočet chutí a jeden velký zážitek. To je degustační večeře v Taru
Ačkoliv se při našich gastrotoulkách Prahou zaměřujeme spíše na novější podniky, někdy neodoláme ani návštěvě míst, o kterých jste už s největší pravděpodobností slyšeli, a která nás všechny už nějakou dobu baví. Mezi taková místa patří také asijská restaurace Taro. Restaurace s otevřenou kuchyní, kde se necháte překvapit každým soustem z jejich sedmichodového degustačního menu. Restaurace, ve které si večer bez rezervace jen tak nesednete. Co vás čeká na degustaci v Taru? Podívejte se sami.

Ačkoliv se při našich gastrotoulkách Prahou zaměřujeme spíše na novější podniky, někdy neodoláme ani návštěvě míst, o kterých jste už s největší pravděpodobností slyšeli, a která nás všechny už nějakou dobu baví. Mezi taková místa patří také asijská restaurace Taro. Restaurace s otevřenou kuchyní, kde se necháte překvapit každým soustem z jejich sedmichodového degustačního menu. Restaurace, ve které si večer bez rezervace jen tak nesednete. Co vás čeká na degustaci v Taru? Podívejte se sami.

Nádražní 300/100, Praha 5

ÚT–PÁ 11:30–15:00, 17:30–23:00, SO 12:00–16:00, 18:00–23:00

Chcete místo obyčejné večeře prožít skvělý zážitek? Milujete asijskou kuchyni v její moderní a hravé podobě? Potom byste stejně jako my měli navštívit restauraci Taro. Ačkoliv je otevřená už od konce prosince 2017, stále patří mezi nejvyhledávanější podniky v Praze. Snadno se tak může stát, že když sem večer vyrazíte bez rezervace, nemusíte si sednout (byli jsme toho sami svědky, a to hned čtyřikrát za jeden večer). Potom, co jsme na vlastní chuťové pohárky zažili jejich degustační menu, už chápeme, proč je Taro tak populární. Zdejší jídlo je jednoduše báječné. Kromě toho má restaurace jen 20 míst k sezení a vy si tak připadáte, jako kdyby se celé gastronomické představení v otevřené kuchyni odehrávalo právě kvůli vám.

Za vznikem restaurace stojí bratři Khanh Ta a Giang Ta, které můžete znát také jako majitele restaurace Gao Den. Své role v podniku mají spravedlivě rozdělené. Giang jako manažer má na starosti provoz restaurace a šéfkuchař Khanh se stará o chod celé kuchyně. Starší z bratrů Khanh vystudoval v Saigonu institut gastronomie a následně procestoval Vietnam i další kouty Asie. Objevoval skutečnou tradiční kuchyni a ucelil si pohled na chutě a vlastnosti všech ingrediencí.

O interiér a celkovou atmosféru místa se v Taru postaralo studio Olgoj Chorchoj. Kombinací minimalistických prvků, hřejivého dřeva i několika odkazů na Asii vytvořili příjemné neformální prostředí, ve kterém vás čeká zážitková kuchyně.

S barovým sezením kolem otevřené kuchyně jsme se už setkali, ale z vlastní zkušenosti víme, že ne každý si tuto volbu vybere, když je v záloze ještě tradiční sezení u stolu. Taro je ovšem na konceptu ve stylu chef’s table založené. U zdejšího degustačního menu nevíte, co vás čeká, až do chvíle, kdy se jídlo objeví před vámi. Kuchař jako odborník, který chce pro své hosty jen to nejlepší, provede výběr za vás a vy vůbec nepochybujete o tom, že by vám nemělo chutnat. Ihned po usazení se proto seznamujeme s kuchařem Adamem, který je našim zrakům nejblíže. A začíná sedmichodový zážitek. Amuse bouche v podobě zauzeného mořského vlka je podávaný na chipsu z rýžových nudlí s troškou limetového gelu se třtinovým cukrem. Po prvním soustu víme, že tahle večeře bude stát za to.

Pokračujeme a jako první chod se před námi objevuje makrela s kefírovou omáčkou, která je dochucená yuzu, okurkovým freshem a pyré z cibule, to vše s koprovým olejem, černou rýží, nakládanou okurkou a výhonky fenyklu. Výborná makrela s ještě lepší omáčkou, ve které hraje hlavní roli sladkokyselá chuť a černá rýže, příjemně křupe.

Zatímco si pochutnáváme, kuchaři před našimi zraky dokončují další chody a jsou dokonale sehraní. Když je potřeba obsloužit větší počet hostů, sesypou se jako mravenečci a na jednom pokrmu pracují i tři najednou. Báječná podívaná.

Teď už se ale zase soustředíme na talíř, který je právě před námi. Je to chobotnicový salát s koriandrem, jablečným pyré, chipsem z tapioky a sépie doplněný o taštičky s kešu, miso a daikonem. Při každém chodu máme pocit, že ten další nemůže být lepší, ale ono se tomu tak děje. „Cílem mého bratra, který připravuje jednotlivá menu, je především to, aby menu vždy fungovalo komplexně. Snaží se, aby se jednotlivé chody doplňovaly a podporovaly chutě předchozích a následujících jídel,” vysvětluje Giang. Možná proto se od těch talířů vůbec nemůžeme odtrhnout.

Zdejší sedmichodové degustační menu se pravidelně obměňuje na základě sezónních surovin. Koncept kuchyně je postavený na principech čerstvosti, poctivosti a kreativity. Proto je každá položka v menu připravována tím nejsvědomitějším způsobem. A proto při představování jednotlivých chodů (i těch nejmenších) zazní klidně 10–15 surovin, které se na jeho vzniku podílely. Všechny totiž hrají důležitou roli ve výsledné chuti.

Můžete vidět, že všechny chody jsou zároveň pastvou pro oči. V Taru dobře vědí, že v detailu je síla. Také z toho důvodu je každý talíř dotažený k dokonalosti. Člověku je až líto, že takové mistrovské dílo sní, ale ono se nedá odolat. Jako další jsme mohli ochutnat letní závitky s krevetami, sušenými rajčaty, pastou z pečeného kokosu a směsí bylinek spolu s variací na klasickou thajskou polévku tom yum, která je zakapaná olejem z mexického koriandru. Jednotlivé kousky pak zdobí kroužky z nakládané cibulky a mikrobylinky. Ještě, že je vedle hůlek prostřená také lžíce, protože by byla ohromná škoda každé kapky, která by zbyla.

Ochutnáváme také vegetariánskou gyoza taštičku s houbovým ragú a zeleninovým demi glace. Je dobré zmínit, že Taro se snaží maximálně vyjít vstříc také vegetariánům, veganům a lidem s nejrůznějšími potravinovými intolerancemi. Pro vegetariány mají v nabídce pětichodové degustační menu (990 Kč). Obecně platí, že v těchto případech je potřeba vše nahlásit při rezervaci a kuchaři budou v den vaší návštěvy na vše připraveni.

Hlavní chod je pro mnohé zároveň králem degustace a my si ho okamžitě zamilovali. Kachní prso, pyré z batátů, nakládané višně, brokolice, omáčka demi glace, a to je jen malý výčet toho, co tato dobrota obsahuje. Když jsme se ptali, kde se Khanh naučil takhle vařit, Giang nám odpověděl, že prý jeho bratr miloval vaření už od malička. „Brácha vařil pro mě a často i pro celou rodinu. Zároveň spolu rádi cestujeme a on čerpá spoustu inspirace právě na cestách. Vyrážíme na společné gastrotour a zkoušíme jak streetfood, tak jídla v michelinských restauracích, protože nejzajímavější pak bývá zrovna kombinace takových odlišných stylů,” říká Giang.

Po hlavním chodu je čas, aby nám trošku slehlo, proto se servíruje polévka. Silný masový vývar, do kterého přidávají trošku opečeného zázvoru a uzenou slaninu. V polévce je mletý vepřový bůček zabalený v listu pepřovníku, cherry rajčátko, skleněné nudle, špenát a jarní cibulka. Ve Vietnamu se polévka popíjí průběžně během celé večeře mezi jednotlivými chody nebo po ní následuje dezert, který právě čeká nás.

Sedmichodová degustace končí a před námi je poslední chod – dezert! Nebudu lhát: jako milovnice sladkého jsem se na něj těšila snad ze všeho nejvíc. Sladká tečka už je před námi, ale než se do ní pustíme, zkoušíme hádat, které ovoce nám připomíná. Maracuja! A my už tušíme, že to bude bomba. Když dáte dohromady maracuju, zmrzlinový krém z mascarpone, hruškové pyré s vanilkou a bílou čokoládou a kokosový crumble, tak to prostě nemůže dopadnout jinak. Jsme v sedmém nebi, ale to poznáte, až to ochutnáte sami.

Degustační menu (1390 Kč) se mění přibližně jednou za tři měsíce a v blízké době už se můžete těšit na podzimní obměnu. Kromě toho ale můžete přijít také v době oběda na jejich à la carte menu, které se obměňuje jednou za dva týdny a na výběr máte ze tří předkrmů a tří hlavních chodů.

Giang a Khanh v současné době vedou dvě restaurace zároveň, ale už teď prý mají v hlavě nápady minimálně na další dva koncepty. „Dokud jsme mladí a máme pro to nadšení i energii, tak proč nezrealizovat ještě něco dalšího,” říká na závěr se smíchem Giang.

 

Už jste taky zažili degustaci v Taru? Jak vám chutnalo?

 

Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz