Nový ramen bar na Žižkově láká nejen na výborný japonský street food, ale i na sakurovou alej s lampiony
City-Dog.cz | pražský žurnál
1
31.07.2019

Nový ramen bar na Žižkově láká nejen na výborný japonský street food, ale i na sakurovou alej s lampiony

Nový ramen bar na Žižkově láká nejen na výborný japonský street food, ale i na sakurovou alej s lampiony
Jestli je nějaký pokrm, který v současné době zažívá v Praze „boom”, pak je to rozhodně ramen. Na legendární japonskou nudlovou polévku teď můžete zajít do nového žižkovského ramen baru. Čeká vás tu nejen výborné jídlo ve stylu japonského street foodu, ale také vyladěný interiér, kterému nechybí ani kvetoucí sakury nebo moderní lampiony. Vítejte v Taikō.

Jestli je nějaký pokrm, který v současné době zažívá v Praze „boom”, pak je to rozhodně ramen. Na legendární japonskou nudlovou polévku teď můžete zajít do nového žižkovského ramen baru. Čeká vás tu nejen výborné jídlo ve stylu japonského street foodu, ale také vyladěný interiér, kterému nechybí ani kvetoucí sakury nebo moderní lampiony. Vítejte v Taikō.

Husitská 63, Praha 3

PO–PÁ 11:30–15:00 a 17:00–22:00, SO 11:30–22:00

Taikō má v japonštině hned několik významů. Může znamenat například buben, velekněz nebo světle růžová. Právě poslední definice byla pro tým, který stojí za vznikem podniku, zásadní. Světle růžová je barva kvetoucích sakur, které zdobí strop a vytváří celkovou atmosféru nového pražského ramen baru. Najdete ho přímo před autobusovou zastávkou Tachovské náměstí na Žižkově a navštívit ho můžete od 6. července, kdy odstartoval jeho zkušební provoz. Za bistrem stojí trojice kamarádů – Tran Quang Khoi, Huy Le a Do Vu Minh.

„Ramen bar nás napadlo otevřít už asi před třemi lety. Mezitím, co jsme skoro třičtvrtě roku rekonstruovali prostor, se v Praze stihly otevřít další dva ramen bary. Proto jsme opravdu nečekali, že hned první den otevření vyprodáme zásoby na dva dny,” říká se smíchem Minh.

„S klukama se známe díky vietnamské komunitě už několik let a asi bylo jen otázkou času, kdy vymyslíme nějaký společný gastro projekt. Ze začátku jsme si popravdě představovali, že otevřeme jen malé bistro se street foodem, a postupem času by se to proměnilo v něco většího, kde by měl hlavní roli ramen. Chtěli jsme lidem nabídnout dobrý asijský street food za normální cenu. Začali jsme hledat prostory, ale až po dvou letech jsme ho našli, a to nás potom ještě čekala 9měsíční rekonstrukce,” vypráví hlavní kuchař Tran Quang Khoi alias Michal.

Všichni už měli zkušenosti s prací v gastronomii. Huy má dva podniky v Brně, Michal a Minh pracovali několik let v luxusnějších restauracích. Všichni ale věděli, že se chtějí ubírat směrem pohodového bistra. Proto po večerech začali trénovat ramen. „Příprava ramenu pro nás byl rok a půl studie,” říká Huy. Inspiraci také vyrazili načerpat přímo do Japonska a tohle je výsledek jejich práce.

Sotva do bistra vstoupíte, jako první vás napadne „Wow”! A to jste ještě vůbec nic neochutnali. Celý prostor je tak nádherně vyřešený, že si jednoduše nemůžete pomoci. Za vzhledem interiéru stojí studio minio, které mělo v přípravě interiéru poměrně volnou ruku, ale zároveň se drželo zadání. „Sedli jsme si všichni dohromady a řekli jsme jim, jakou máme představu. Tou byly lampiony, sakury a tmavé barvy. Naší vizí bylo, aby tu vznikla alej sakur lemovaná lampiony. Inspirovali jsme se klasickými japonskými uličkami jako například Memory Lane. Cílem bylo přenést do interiéru živou pouliční atmosféru a kombinovat nejrůznější kontrasty, které na ulici můžete často vidět. Třeba jemné sakury spolu s oprýskanou zdí,” říká Huy.

Na červenec připravili testovací menu, které se bude od srpna rozrůstat i o další novinky. Stálé místo bude mít v nabídce ramen, ke kterému připravují také čerstvé domácí nudle. Na výběr máte buď kuřecí (199 Kč) nebo ramen s dvojitým vývarem (vepřový s kuřecím, 219 Kč). Specialitou podniku potom je anti-ramen (169 Kč). „Anti-ramen je naše variace na mazemen, neboli ramen bez vývaru. Čerstvé nudle s vepřovým masem, wakame salátem a daikon jsou zalité směsí olejů. Je to mnohem lehčí než klasický ramen, takže jsme ho zařadili do nabídky a během července se zatím dost osvědčil,” říká Huy.

Kromě ramenu najdete na menu také klasická japonská pouliční jídla jako například kuřecí karaage (109 Kč) nebo lehce osmažené japonské knedlíčky gyoza (3 ks/79 Kč, 5 ks/119 Kč). „Do menu chceme postupně zařadit taky vegetariánský ramen, japonské curry a další street food jídla jako třeba japonské sendviče,” dodává Michal.

Náš oběd jsme začali s karaage, které servírují s jejich majonézou s togarashi. Kluci o karaage říkají, že je to něco na způsob kuřecích nugetek, ale stokrát lepší. Kuřecí kousky se marinují přes noc, dvakrát se smaží a potom jsou krásně křupavé, ale uvnitř šťavnaté. Mňam!

Pokračovali jsme výborným ramenem. V Taikō si všechno připravují sami, včetně ramen nudlí. Ramen s dvojitým vývarem je na bázi vepřového a kuřecího vývaru. „Samotný vepřový vývar je hodně krémový a těžký, proto ho trošku mícháme s kuřecím, abychom ho odlehčili – hlavně teď v létě,” vysvětluje Michal. Pokud budete mít ještě místo na dezert, rozhodně vyzkoušejte jejich matcha zmrzlinu.

Překvapilo nás, jak je Taikō ve skutečnosti velké – má totiž dvě patra. Zatímco nahoře se můžete posadit přesně jako v Japonsku přímo na baru a sledovat kuchaře, jak před vašima očima připravují misky plné ramenu, dole najdete spoustu dalších míst k sezení a v létě také vytoužený chládek, což je na horký ramen v letních dnech naprosto ideální. Ve spodním patře do budoucna chystají také bar s nabídkou vlastních signature drinků v japonském stylu.

Pozornost si zaslouží také zdejší obrazy, které pro bistro vytvořil Long Phi Trieu. Všechny vychází z tradičních japonských obrazů, ale nechybí jim trocha současnosti a vtipu. Na jednom najdete klasickou japonskou vlnu, na které se tu ovšem nese miska s ramenem. Další znázorňuje sopku Fudži, ale při podrobnějším pohledu si znovu všimnete, že ji tvoří ramen nudle. Poslední má ale nejzajímavější příběh. „Je to japonský obraz, který vypráví o čínském císaři, který se se svou flotilou vydal hledat elixír nesmrtelnosti. U nás ale našel jen ramen a spokojeně se vrací domů,” vysvětluje se smíchem Michal.

Od srpna se můžete těšit na nové menu a do budoucna prý také na prodlouženou otevírací dobu. „Teď máme sice plnou hlavu toho, aby se Taikō rozjelo, tak jak bychom si přáli, ale doufáme, že to nebude náš poslední podnik,” říká na závěr Minh.

 

Máte rádi ramen? A ochutnali jste ho už v Taikō?

 

Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz