V Liberci se Street PHO stalo fenoménem. Teď ho nově najdete i v Praze
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
10.07.2019

V Liberci se Street PHO stalo fenoménem. Teď ho nově najdete i v Praze

V Liberci se Street PHO stalo fenoménem. Teď ho nově najdete i v Praze
Chtěli přenést vietnamskou kuchyni do svého rodného města v co nejautentičtější podobě. Před třemi lety otevřeli v Liberci bistro, ze kterého se stal fenomén a teď nastal ten správný čas otevřít jeho sesterskou pobočku v Praze. Do Street PHO můžete zajít nejen na legendární polévku Pho, ale také na asijský burger nebo veganskou verzi Bun Bo Nam Bo.

Chtěli přenést vietnamskou kuchyni do svého rodného města v co nejautentičtější podobě. Před třemi lety otevřeli v Liberci bistro, ze kterého se stal fenomén a teď nastal ten správný čas otevřít jeho sesterskou pobočku v Praze. Do Street PHO můžete zajít nejen na legendární polévku Pho, ale také na asijský burger nebo veganskou verzi Bun Bo Nam Bo.

Sokolovská 694/102, Praha 8

PO–PÁ 10:00–21:00, SO–NE 11:00–21:00

Všechno začalo při toulkách po Asii. Jakub Vaniš a Vladimír Wünsch se do asijské kuchyně zamilovali a rozhodli se ji přenést do svého rodného Liberce co možná nejautentičtěji, aby neztratila nic ze své báječné jednoduchosti a čerstvosti. Před třemi lety otevřeli své první bistro Street PHO, které se v Liberci prakticky okamžitě stalo fenoménem.

„Věděli jsme, že chceme dát našemu bistru moderní vzhled. Tím jsme se mimo jiné zásadně odlišovali od okolních klasických bister,” říká jeden ze zakladatelů Street PHO Vladimír Wünsch. Úspěch prvního podniku vedl k tomu, že během uplynulých tří let otevřeli v Liberci další dvě restaurace – Organzu, kde se specializují na burgery a tacos a Aya Restaurant, kde vaří thajskou a japonskou kuchyni.

Postupně začali pociťovat, že je čas posunout se dál a přišli s myšlenkou otevřít Street PHO i jinde. Praha byla jasná volba. „Nad lokalitou, kde v Praze bistro otevřít, jsme se příliš dlouho nerozhodovali. Chtěli jsme Karlín. Kromě toho nás oslovila společnost, která sídlí v budově, ve které se nacházíme. Znali nás z Liberce, kam za námi jezdili a nabídli nám prostory k pronájmu. Pak už nebylo nad čím dál uvažovat,” říká se smíchem Vladimír Wünsch.

Koncept bistra je kombinací fast foodu a restaurace. Objednáte si u pultu, který je rozdělený na dvě části podle toho, jestli chcete jíst přímo tady, nebo si vezmete jídlo s sebou. Dostanete číslo své objednávky a můžete se jít v klidu posadit, protože vám servírky vaše jídlo donesou. V nabídce mají klasická jídla i vlastní signature pokrmy jako například speciální druhy závitků nebo originální saláty.

Všechny recepty připravoval Jakub Vaniš, který strávil měsíc ve Vietnamu, kde vařil s místními, aby mohl dokonale poznat jejich tradiční kuchyni a přenést ji pak do Čech. Všechna jídla jsou zcela bez glutamátů a další chemie. I na to si prý museli hosté ze začátku zvykat. „S Pho je to podobné jako se svíčkovou. Sto lidí, sto chutí. U nás ale klademe důraz na čerstvost. Máme naštěstí tak malé skladovací prostory, že se každý den přiváží čerstvé suroviny. Nic nemrazíme, nepracujeme s polotovary, v kuchyni nejsou žádné mikrovlnky. Všechno se vaří v daný den. Teda až na vývar – ten se zakládá každé odpoledne a vaří se několik hodin přes noc až do druhého dne,” říká Vladimír Wünsch.

Co by to bylo za návštěvu vietnamského bistra, kdybychom neochutnali Pho Bo. Legendární vietnamská polévka ze silného hovězího vývaru, plochých rýžových nudlí Pho, s jarní a červenou cibulí, mungo klíčky a čerstvými vietnamskými bylinkami byla výborná. Vývar byl opravdu poctivý a silný. Mohli jsme si ho dochutit citronem, čerstvou chilli papričkou a Sriracha omáčkou, ale za nás to nebylo potřeba.

Dále jsme ochutnali jejich Bahn Mi Pate s vepřovou šunkou, játrovou paštikou, vaječnou omeletou, nakládanou mrkví a ředkví. Nakládaná zelenina perfektně podtrhla chuť paštiky a masa. Co jsme si ale naprosto zamilovali, byl Ca Gung alias čerstvý filet z pražmy královské dělaný na páře se zázvorem, chilli a listy pak choi. Ryba je podávaná s rýží s černým sezamem, ale především s báječnou omáčkou, ve které byste nejradši vykoupali každý kousek jídla na talíři. Za nás jednoznačně doporučujeme.

V nabídce samozřejmě nechybí ani oblíbený nudlový salát s hovězím masem Bun Bo Nam Bo. Dobrou zprávou pro všechny vegetariány je to, že mají také jeho bezmasou verzi. Bun Tofu se skládá z kulatých rýžových nudlí Bun, které doplňuje restované tofu, avokádo, mungo klíčky, mrkev, ledový salát, čerstvé vietnamské bylinky, arašídy a smažená cibulka. Pro vegany mají navíc připravenou také speciální veganskou omáčku Nuoc Cham.

Interiér bistra je podobný jako ten v Liberci a stojí za ním designérka Radka Adamcová. Základem je béžová a šedá barva v kombinaci se dřevem. Na první pohled vás tu upoutá neonový nápis PHO, který je obklopený zeleným závěsem z rostlin, nebo také zarámované černobílé fotografie, které pořídil Jakub Vaniš při svých cestách po Vietnamu. „Naší výhodou bylo, že jsme se mohli poučit z nedostatků prvního bistra a vyvarovat se stejných chyb v Praze,” říká Vladimír Wünsch.

Jídlo ze Street PHO si můžete objednat přes Dáme jídlo a do budoucna plánují také vlastní kurýrní službu. Právě teď připravují posezení na zahrádce, kde si budete moct vychutnat i pravou vietnamskou kávu. Ve Street PHO jsme nebyli naposledy a věříme, že i vám tu bude chutnat.

 

Jak vám chutnalo Pho v karlínském bistru Street PHO?

 

Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz