Kam na domácí buchty a chleba se škvarkovou pomazánkou? Do Spálenýho bistra
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
01.05.2019

Kam na domácí buchty a chleba se škvarkovou pomazánkou? Do Spálenýho bistra

Kam na domácí buchty a chleba se škvarkovou pomazánkou? Do Spálenýho bistra
Malých a útulných bister není v Praze nikdy dost. Někdy vám totiž posezení v podobném podniku přijde vhod mnohem víc než návštěva luxusní restaurace. Miska pořádné polévky, chleba se škvarkovou pomazánkou nebo domácí kynuté buchty – přesně takovou nabídkou si vás získá nové bistro ve Spálené ulici. Navštivte s námi Spálený bistro.  

Malých a útulných bister není v Praze nikdy dost. Někdy vám totiž posezení v podobném podniku přijde vhod mnohem víc než návštěva luxusní restaurace. Miska pořádné polévky, chleba se škvarkovou pomazánkou nebo domácí kynuté buchty – přesně takovou nabídkou si vás získá nové bistro ve Spálené ulici. Navštivte s námi Spálený bistro.  

Spálená 9, Praha 1

PO–PÁ 8:00–18:00

Přesně v místě, kde se tramvaje kříží na pomezí Spálené a Lazarské ulice, se 4. března otevřelo nové bistro, které na rozdíl od okolních rychlých občerstvení v asijském stylu nabízí českou klasiku, jako jsou domácí buchty nebo nakládaný hermelín. Spálený bistro rozhodně nepřehlédnete. Na první pohled vás zaujme svými námořnicky modrými dveřmi, které jsou otevřené i všem milovníkům dobré kávy. 

„Můj kamarád Michal Hnízdil mě oslovil, jestli bych jim nepomohla s vymyšlením konceptu pro nové bistro, kterému bude dělat provozního. Mělo to ale jeden háček. Všechno se muselo stihnout připravit během jednoho měsíce. Tenhle prostor totiž patří městu, a jednou z podmínek nájemní smlouvy bylo, že bude prázdné místo po předchozím podniku prakticky ihned zaplněno. Byla to velká hurá akce, ale povedlo se, ačkoliv bistro po otevření fungovalo spíše ve zkušebním provozu,” říká foodblogerka Gábina, kterou můžete znát z blogu P&G Foodies. 

Tým, který za Spáleným bistrem stojí, se nezalekl ani tohoto šibeničního termínu a pustil se do příprav. Nejdříve uvažovali o tom, jestli tu neudělají menší burgrárnu – majitel podniku totiž vlastní restauraci Tom’s Burger na Chodově. Nakonec se ale rozhodli jít cestou útulného bistra založeného na domácí kuchyni, menším občerstvení a dobré kávě z pražírny Candycane coffee

Během pracovního týdne sem můžete zajít nejen na kafe a něco sladkého (třeba na drobenkový koláč, bábovku, medovou roládu a buchty jako od babičky), ale také na poctivou škvarkovou pomazánku s nakládanou červenou cibulí, na míchaná vajíčka k snídani (69 Kč), k obědu na velkou misku polévky (59 Kč) nebo jen tak na domácí limonádu (49 Kč). Jednou týdně – vždy ve čtvrtek se od 10:30 do 15:00 můžete těšit na pořádný burger.

Nabídka se samozřejmě mění, ale jak se na české bistro sluší, pokaždé tu najdete nějaký lákavý chleba s pomazánkou. Mezi zdejší favority patří už zmiňovaná škvarková, ale také pomazánka z pečených paprik, hrášková, tvarohová nebo hummus s restovanou zeleninou. Rozhodně si tu vyberou i ti z vás, kdo se stravují bezlepkově nebo jako vegan. Jestli zrovna pospícháte, rozhodně si můžete cokoliv objednat i s sebou – bistro funguje také na bázi take-away.

Co se interiéru týče, všechny změny byly jen a pouze v režii týmu bistra. Protože chtěli navodit pohodovou domácí atmosféru, rozhodli se tu nevytvářet žádný hipster prostor. Naopak dali do popředí barvy, což my osobně oceňujeme. Námořnicky modrá v kombinaci se světlým nábytkem, plakáty sýkorek, pokojovými květinami i čerstvými květinami na stole vytváří maximální útulno, které se vám nebude chtít opouštět.

Bistru navíc nechybí ani kouzelný okenní výklenek, ze kterého můžete sledovat projíždějící tramvaje i okolní ruch, ale také se tu můžete perfektně schovat s knížkou nebo počítačem. V bistru mají totiž nejen wi-fi, ale také dostatek zásuvek pro vaše pracovní přístroje, takže odtud můžete vyřídit nespočet e-mailů nebo psát seminárku do školy. 

Až se budete příště pohybovat v okolí Karlova náměstí nebo Národní třídy, nezapomeňte zajít na něco dobrého do Spálenýho bistra. Pro nás to je v této lokalitě místo, kam se rádi znovu vrátíme. Třeba někdy ve čtvrtek na jejich burger.

 

Už jste byli ve Spáleným bistru? Jak se vám líbí?

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz