Po vlastní ose: Dvůr Kobylisy – pohodové místo, kde nakoupíte české potraviny
Autor:  Veronika Foltová
1
10.08.2018
Po vlastní ose

Po vlastní ose: Dvůr Kobylisy – pohodové místo, kde nakoupíte české potraviny

Tentokrát jsme se vydali do Kobylis, abychom objevili tohle úžasné místo. Povídali jsme si s Jirkou Pekárkem, který má dvůr na starosti. Původně to byl statek, později ve stodole statku vzniklo jedno z prvních kin v Praze, ještě později tam byla i vyslýchárna gestapa. Nyní se toto místo snaží parta nadšenců oživit. Koupíte tu ovoce, zeleninu, pečivo, maso a uzeniny, dáte si tu kafe nebo skvělou limču. Vše české, poctivé a ještě ke všemu ve stínu obrovského ořešáku. Jestli nemáte Kobylisy úplně po ruce, doporučujeme vám sednout na metro a těch pár minut věnovat cestování. Zážitek za to stojí a příště na nákup místo do Tesca pojedete sem.

Tentokrát jsme se vydali do Kobylis, abychom objevili tohle úžasné místo. Povídali jsme si s Jirkou Pekárkem, který má dvůr na starosti. Původně to byl statek, později ve stodole statku vzniklo jedno z prvních kin v Praze, ještě později tam byla i vyslýchárna gestapa. Nyní se toto místo snaží parta nadšenců oživit. Koupíte tu ovoce, zeleninu, pečivo, maso a uzeniny, dáte si tu kafe nebo skvělou limču. Vše české, poctivé a ještě ke všemu ve stínu obrovského ořešáku. Jestli nemáte Kobylisy úplně po ruce, doporučujeme vám sednout na metro a těch pár minut věnovat cestování. Zážitek za to stojí a příště na nákup místo do Tesca pojedete sem.

Tradiční otázka na úvod, jak jste se dostal do Dvora?

Přestože jsem vystudovaný zahradník, věnoval jsem se převážně organizaci farmářských trhů. Především na Kubáni a na Náplavce. Pak jsem se potkal s klukem, který měl na starosti tohle místo, ale bohužel na to neměl pořádně čas. Právě kvůli nedostatku času bohužel i pověst Dvora jako místa dost upadala. A on mi nabídl, jestli bych se toho neujal a nedělal Dvůr místo něj.

Dvůr je poměrně netradiční místo. Známe farmářské trhy, ale tohle je trochu něco jiného. Můžete to našim čtenářům přiblížit?

V podstatě jde o to, že bychom rádi nabídli variantu k velkým řetězcům. V obchoďáku většina lidí nakupuje hlavně proto, že je to pohodlné, vše najdou na jednom místě a je otevřeno každý (nebo skoro každý) den. To samé bychom rádi nabídli našim zákazníkům i ve Dvoře. Ovšem s tím, že veškeré zboží je z českých farem a od českých výrobců. Máme tu stálé prodejce, které doplňují ti, kteří jezdí různé dny v týdnu. V současné době máme otevřeno úterý – pátek, ale do budoucna bychom rozhodně chtěli mít otevřeno celý týden.

Hlavně bychom byli rádi, kdyby se nám podařilo lidi i trochu vzdělat. Chtěli bychom ukázat lidem, že je zkrátka nejlepší, když peníze, které utrácjí, jdou českým výrobcům a ne do nadnárodních korporací. 

Spolupracujete nějakým způsobem s městskou částí?

Nespolupracujeme. Historicky s tím nemám úplně dobré zkušenosti. Takže zde platíme klasický tržní nájem a je pro nás velmi důležité, abychom prostor využili na maximum. 

Podle čeho prodejce vybíráte?

Jak jsem říkal, musí to být česká firma, která produkuje lokální produkt. Hodně prodejců znám už z dob, kdy jsem dělal farmářské trhy, a jsem o jejich kvalitě přesvědčen. Pokud jde o někoho zcela nového, nedělá mi problém zajet se podívat, jak fungují, a jestli splňují naše požadavky. V současné době nám chybí stálý prodejce masa a uzenin. V pátek k nám jezdí Uzeniny z masa, ale rádi bychom někoho natrvalo.

Říkal jste, že byste rádi konkurovali obchodním domům, plánujete tedy kromě jídla prodávat i třeba čisticí prostředky nebo kosmetiku?

Přesně takový je plán do budoucna. Zatím k nám jezdí v úterý konopná kosmetika Carun a čtvrtky Nutt, což jsou zase výrobky z bambuckého másla. Čistící prostředky zatím v nabídce nemáme, ale doufám, že do budoucna u nás seženete vše. Od provázku přes krém na ruce až po pořádný flák masa.

Když koukám kolem sebe, je jasné, že tu lidé najdou i osvěžení nebo něco dobrého. Na co se tedy mohou těšit?

Je to tak. Máme tu kavárnu Orient se skvělou kávou z Jižní Ameriky, dále pak Bistro u dvou přátel, kde vám načepují jedno vychlazené z Žateckého pivovaru, ugrilují skvělé stejky a v nabídce nechybějí ani burgry a kvalitní nealko. Dále tu máme Poctivý polívky od Jím jídlo. Jím jídlo je projekt kuchaře a dvou výživových poradců, kteří pracují na zjednodušení dostupnosti kvalitních jídel svým klientům bojujících s časem při shánění všech potřebných ingrediencí k vaření a někdy i se samotnou přípravou svého jídla. Vyrábí mražené produkty, aby nemuseli používat konzervanty a jiné látky prodlužující trvanlivost. Výrobky mrazí kapalným dusíkem, který pracuje s teplotou až –180°C pro rychlé a hluboké zmražení, díky kterému není narušena struktura výrobku. 

Vše je zmražené v takovývh malých bábovičkách a vy ji pak vytáhnete z mrazáku, hodíte do vody a máte jídlo. Jestli nevěříte, stavte se ve Dvoře.

Za redakci hlásíme, že jsme ochutnali vývar a je opravdu poctivý a chuťově vyvážený. Stejně tak, jako když si ho uvaříte doma.

Dříve ale bistro mělo jiný název, že?

Ano, změnili jsme provozovatele. Důvodem změny je záměr zvýšit služby a komfort pro návštěvníky. Rozšíříme kulturně/zábavní program a jeho propagaci, žatecký pivovar zůstane a přibudou jiné malé české pivovary, v novém bistru se budou připravovat různé druhy steaků se saláty a jiné další občerstvení, více nealkoholických kvalitních nápojů a tuzemských destilátů. Novým provozovatelem budou kluci z Restaurace U Kubíka.

Na Facebooku jsem si všimla, že pořádáte různé koncerty, je to tak?

Kulturní program má na starost Bistro u dvou přátel. Chceme aby Dvůr byl místem pro setkávání, nakupování, kulturní a společenské vyžití.

Jak vidíte nejbližší budounost?

Jsem rád, že se nám pomalu ale jistě znovu daří navrátit Dvoru dobrou pověst. Už dávno nejsme tím místem, kde se vyskytují podivná individua, ale přátelské místo, kde nakoupíte lokální potraviny, dáte si výbornou kávu nebo pivko pod obrovským kaštanem a pobavíte se třeba u koncertu. V současné době jsou stále nevyužité prostory bývalých stájí. O jejich pronájmu jednáme a doufáme, že vše vyjde jak má. 

 

Dvůr Kobylisy

Otevírací doba:

úterý–pátek 8:00–18:00  

Bistro a kavárna mají otevřeno i v pondělí a v sobotu

Doporučeje sledovat jejich Facebookovou stránku, kde se dozvíte všechny novinky.

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: za city-dog.cz Eva Malúšová