Do holešovické Osady na výběrovou kávu, skvělý sendvič nebo baristický kurz
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
15.05.2019

Do holešovické Osady na výběrovou kávu, skvělý sendvič nebo baristický kurz

Do holešovické Osady na výběrovou kávu, skvělý sendvič nebo baristický kurz
Jak to dopadne, když se dají dohromady tři zkušení baristé, kteří milují výběrovou kávu, lokální produkty a chtějí se s vámi o to všechno podělit? Vznikne Osada. Nová holešovická kavárna a zároveň školicí centrum pro baristy i pro nadšené kávové začátečníky. Místo, které je prosluněné, pohodové, a kde pro vás už brzy chystají nejrůznější akce. 

Jak to dopadne, když se dají dohromady tři zkušení baristé, kteří milují výběrovou kávu, lokální produkty a chtějí se s vámi o to všechno podělit? Vznikne Osada. Nová holešovická kavárna a zároveň školicí centrum pro baristy i pro nadšené kávové začátečníky. Místo, které je prosluněné, pohodové, a kde pro vás už brzy chystají nejrůznější akce. 

Osadní 35, Praha 7

PO–PÁ 8:00–20:00

Letošní jaro bylo opravdu bohaté, alespoň co se týče nově otevřených pražských podniků. Jedním z nich je také Osada v Holešovicích, kde zahájili provoz letos v březnu. Za tímto kavárenským projektem stojí trojice zkušených baristů, kteří se potkali v Ambiente. Ondřej Štökl, Martin PodrackýLukáš Hájek ale nechtěli otevřít jenom klasickou kavárnu. Osada totiž o víkendech funguje jako vzdělávací a školicí centrum především pro baristy z Ambiente, ale prostor využívá pro své kurzy také pražírna Nordbeans, která je partnerem podniku. 

„Už delší dobu jsme si říkali, že s tím, jak se Ambiente rozrůstá a mění, by to chtělo vytvořit pro jejich baristy nějaké zázemí. Proto jsme se rozhodli něco takového zrealizovat a výsledkem je Osada. Každý z nás tří tu má svou vlastní roli, jak už to tak v osadách bývá. Já se věnuji kávě, Lukáš na pozici manažera má na starosti finance a Martin se zaměřuje především na naši nabídku nápojů z České republiky, ale mám pocit, že je to člověk, který umí snad všechno. Dokáže cokoliv opravit, nastavit, ví, na koho se obrátit, když je potřeba něco sehnat,“ říká jeden ze zakladatelů Ondřej Štökl. 

Osada se tak stala partnerem Ambiente, pro které Ondřej dělá poradce v oblasti kávy a zde pak připravuje jednotlivá školení a kurzy. „Začínal jsem jako barman na Kladně, kde jsem se věnoval míchání koktejlů a nejrůznějším koktejlovým show, ale zároveň to tam žilo také kávou a latté artem. To byla první věc, která mě na kávě začala bavit. Až postupem času jsem se začal propracovávat k samotné chuti a způsobům přípravy kávy. K tomu je potřeba se propít. Abyste se ale mohli posouvat dál, tak musíte kolem sebe mít lidi, kteří toho ví víc než vy. A taky chuť se učit,“ říká Ondřej Štökl, který se později stal šéfbaristou Esky a následně kávovým poradcem i pro ostatní provozy Ambiente. 

Kávu mají v Osadě z pražírny Nordbeans, která je zároveň partnerem kavárny a má tu také odběrové místo pro své balíčky. Dohromady s baristy z Nordbeans kávu ochutnávají, debatují a snaží se z ní vytáhnout to nejlepší. Pražírna Nordbeans vybavila kavárnu také moderní technologií na přípravu kávy. Jedná se o přístroj Hipster od společnosti 3tepm, který se využívá na přípravu batch brew ve velkém množství a zároveň se používá i na cold brew. Tato technologie je v České republice zatím málo známá a výsledkem má být filtrovaná káva, která se chuťově vyrovná ručně připravované V60. „V Osadě máme v menším množství také kávy zahraniční – teď momentálně od Coffee Collective, pro kávové fajnšmekry, kteří chtějí ochutnat něco zajímavého,“ dodává Ondřej Štökl.

Kromě kávy si tu můžete samozřejmě dát i něco na zub. Protože mají otevřeno od 8:00, zajít sem můžete hned ráno na snídani. Jejich hitem ovšem zůstává sendvič „Monte Riči“ – chleba obalený ve vajíčku a osmažený, plněný pražskou šunkou, eidamem a hořčicí, podávaný s Coleslawem. Na své si ale přijdou i milovníci sladkého. Doporučujeme ochutnat jejich matcha sušenky nebo brownies. 

Proč se vlastně rozhodli otevřít Osadu právě v Holešovicích? „Holešovice jsou podle nás samy o sobě hrozně zajímavé. Neustále rostou a věříme, že mají podobný potenciál jako například Karlín. Ačkoliv tu v okolí je hned několik dobrých podniků, jsme přesvědčení o tom, že tahle silná konkurence je zdravá a pomáhá tvořit čím dál lepší gastronomické podniky. Zároveň si myslím, že čím víc zajímavých podniků tu bude, tím víc to přitáhne lidi i z dalších koutů Prahy,“ říká Ondřej Štökl.

Prostor v Osadní ulici si je získal svou vzdušností, vysokými stropy a velkými okny s výhledem do vnitrobloku. Na realizaci interiéru spolupracovali s Kateřinou Brůhovou a Kristýnou Konečnou z architektonického studia Komit. Dominantou kavárny je dlouhý stůl/bar, u kterého se můžete posadit a sledovat přípravu kávy. Kávovar je na druhé straně, aby nepřekážel při komunikaci baristy se zákazníkem. Celý interiér byl přizpůsobený tomu, aby se s prostorem dalo hýbat podle potřeb školení, kurzů a dalších akcí. „Snažíme se ladit i drobné detaily, jako jsou například naše šálky od české firmy Bisqit,“ dodává Ondřej. 

Název Osada sice vychází z názvu lokality, ve které kavárnu najdete, totiž Osadní ulice, ale není to jediný důvod. Dalším významem je skutečnost, že v každé osadě měl její člen nějaký zadaný úkol, činnost, které se věnoval. Stejně tak je to i tady. „Stavíme tu na čtyřech symbolech: káva, šťáva, protože si tu vyrábíme vlastní ovocné šťávy, které dodáváme i do dalších podniků, vzdělávání kvůli našim kurzům a setkávání, protože chystáme nejrůznější akce,“ vysvětluje Ondřej. Zmiňované kávové kurzy ale nejsou jen pro zkušené baristy. Jsou přístupné široké veřejnosti. 

Nedávno tu proběhla první z tematických akcí – Fiesta. Podobné pop-up akce na zahrádce ve vnitrobloku plánují do budoucna častěji. Právě teď můžeme zmínit chystaný peruánský streetfood, který proběhne 13. června. Těšit se můžete na hudbu z Peru nebo na lamy! 

Osada rozhodně není jen o kávě. Vzhledem k tomu, že je kavárna otevřená déle do večera, můžete sem přijít posedět na některé z jejich naturálních vín, které vám ráda doporučí zdejší sommelierka Bára. Ondřej, jako zkušený barman, navíc připravuje nejen koktejly, ale také degustační gin toniky. „Máme rádi lokální věci, proto u nás nejčastěji uvidíte menší české dodavatele. Gin máme z rukodělné brněnské destilerie Little Urban Destillery, druhů toniku u nás najdete hned několik – třeba domácí z Esky. Na vinném lístku najdete vína z Čech, Moravy a Slovenska,“ říká Ondřej Štökl.

„Právě teď je naším cílem ztotožnit se s lokalitou Holešovic, vytvořit si stálé hosty a budovat co nejlepší zázemí pro baristy. Každý z nás tří se v Osadě ujal nějaké své role, které se snažíme zhostit, jak nejlépe umíme. Já osobně jsem přesvědčený o tom, že čím víc lidí, tím víc máme možností, jak celý provoz vyřešit jinak a lépe. Do budoucna bysme rádi, aby se další Osady objevily i v centru Prahy a v menších městech,“ říká na závěr Ondřej Štökl.

My se těšíme na další návštěvu (nejspíš v době snídaně) v tomhle krásném prostoru jen kousek od tramvajové zastávky U Průhonu. Tak na viděnou v Osadě.

 

Už jste byli v holešovické Osadě? Co na ni říkáte?

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz