Ochutnejte čerstvé ryby z Islandu ve vinohradském Dóttiru
Autor:  Vlaďka Kučerová
0
09.05.2018

Ochutnejte čerstvé ryby z Islandu ve vinohradském Dóttiru

Chodíme na skandinávské filmy, čteme skandinávskou literaturu, zařizujeme si bydlení ve skandinávském stylu. Jestli také patříte mezi milovníky všeho severského, pojďte zažít Skandinávii zase trošku jinými smysly. Ochutnejte výbornou skandinávskou kuchyni v novém vinohradském podniku Dóttir. Jejich čerstvé ryby dovážené přímo z Islandu si prostě zamilujete.

Chodíme na skandinávské filmy, čteme skandinávskou literaturu, zařizujeme si bydlení ve skandinávském stylu. Jestli také patříte mezi milovníky všeho severského, pojďte zažít Skandinávii zase trošku jinými smysly. Ochutnejte výbornou skandinávskou kuchyni v novém vinohradském podniku Dóttir. Jejich čerstvé ryby dovážené přímo z Islandu si prostě zamilujete.

Slavíkova 1608/15, Praha 2 – Vinohrady

PONE 11:00–23:00

Ve Slavíkově ulici se v půlce dubna otevřel nový podnik. A ne ledajaký. Jedná se o skandinávskou restauraci, ve které vám připraví skvělou islandskou polévku, čerstvé ryby dovážené z Islandu nebo jejich domácí skyr s jahodami. V Dóttiru vás přesvědčí o tom, že skandinávská kuchyně rozhodně není jen o masových kuličkách (ale i ty tady můžete ochutnat). Naopak, je plná zajímavých kombinací chutí, se kterými jste se ještě nejspíš nesetkali.

S nápadem otevřít v Praze skandinávskou restauraci přišel Robert Fritzen, který už měl vlastní zkušenosti s vedením podobného podniku v Karlově ulici. Protože ve skandinávské kuchyni převládají především ryby a mořské plody, rozhodl se zajistit všechny potřebné suroviny v té nejlepší kvalitě. Do restaurace Dóttir dováží čerstvé ryby z Islandu společnost Icelandic Fish. Ta běžně zásobuje především velkoobchody, ale po schůzce s týmem Dóttiru se rozhodla, že udělá výjimku. Proto tu mají čerstvé ryby ještě dřív, než se dostanou například do Makra. 

Všechny ryby jsou do restaurace dodány do 72 hodin od jejich ulovení! Jak se to dá stihnout? Během prvního dne přijíždí islandští rybáři do přístavu se svými úlovky a probíhá aukce ryb. Druhý den se ryby zpracovávají a připravují k transportu. Třetí den v ranních hodinách se rybí zásilka vydává na cestu letadlem z Keflavíku do Berlína a odtud pak putují přímo sem, do Dóttiru. 

Podobně jako na kvalitě ryb a mořských plodů si zde zakládají i na ostatních surovinách. Každý den vaří z čerstvých surovin, které nakupují nejčastěji u lokálních dodavatelů. Protože je Dóttir jen pár kroků od farmářských trhů na Jiřáku, zeleninu často pořizují právě na trzích. Briošky pro typické skandinávské „chlebíčky“ Smørrebrød jim dodává pražská pekárna Praktika. Kromě toho nově odebírají také kvalitní jehněčí maso z biofarmy a postupně ho teď zařazují do menu. 

Když je venku krásně, můžete si dát svůj skandinávský oběd na zdejší zahrádce. Ta je zařízená podobně jako interiér v jednoduchém stylu, který zdobí doplňky ve světle modré barvě. 

Po pěti měsících hledání vhodného místa našli tento prostor na Vinohradech. V lednu začala rekonstrukce a v dubnu už šlo do tuhého a chystalo se otevření podniku. „Ačkoliv máme otevřeno poměrně krátce, jsme rádi, že už se k nám pravidelně vrací několik stálých zákazníků. Zatím chodí nejčastěji na oběd, ale protože máme otevírací dobu každý den do 23 hodin, věříme, že si to tu lidé oblíbí i na večerní posezení nad vínem,“ říká šéfkuchař Petr Heřkovič

Interiér je velmi jednoduchý - převládá tu bílá barva, ale je doplněna světle modrými prvky. Nechybí tu ani staré fotografie a mapy Islandu. Z materiálů má hlavní roli dřevo, ze kterého je vyrobený také krásný bar. Klidně bychom si tu dokázali představit nějaké další drobnosti ve skandinávském stylu, které by navodily všemi známé dánské hygge, ale i tak je tu velmi příjemné posezení. Věříme, že například muži ocení, že zdejší interiér není přeplácaný různými serepetičkami. 

Menu bylo plně v režii místního šéfkuchaře Petra Heřkoviče. Ten má s přípravou rybích pokrmů zkušenosti dokonce ze zahraničí. Petr studoval architekturu na vysoké škole v Praze, ale vidina budoucnosti u počítače a rýsování ho nakonec přivedla ke změně. Odjel do Anglie a nakonec skončil v Cornwallu, kde pracoval jako kuchař v přístavní restauraci. 

„Byla to skvělá zkušenost. Pracovali jsme tam s těmi nejčerstvějšími rybami, které šly prakticky z lodi rovnou do kuchyně. Když jsem ale dostal nabídku na místo šéfkuchaře v Dóttiru, nijak jsem neváhal. Mohl jsem si vytvořit menu podle sebe, se svými vlastními recepty. Některá jídla jsme postupně ladili. Snažili jsme se najít originální rovnováhu mezi chutěmi, které se běžně nekombinují, ale věříme, že to bude pro naše zákazníky něco nového a brzy si naše jídla oblíbí,“ říká Petr Heřkovič. 

Když už jste ve skandinávské, respektive islandské restauraci, byl by opravdu hřích neochutnat jejich islandskou rybí polévku se světlou bagetou a bylinkovo-česnekovým máslem (malá 120 Kč, velká 190 Kč). Tradiční vánoční rybí polévce se nepodobala ani trošku, ale naopak jsme v ní nacházeli podobné chuťové prvky jako v paelle. 

Výborný byl i předkrm v podobě slávek marinara se smetanou a čerstvou petrželí (130 Kč). Na to, že se jednalo o předkrm, to byla opravdu velká porce. V Dóttiru vám prostě dopřejí! Moc nám chutnala hlavně smetanová omáčka, která byla dochucená citronem a hrála v sladkokyselých tónech. Dále je v nabídce předkrmů také gravlax sušený v koriandru, kopru a chilli (175 Kč), roast z jehněčí kýty s paprikovo-estragonovou salsou (170 Kč), pečený řepový koláček s vlašskými ořechy, jalovcem a křenovým skyrem (85 Kč) nebo smažené kuřecí „stykki“ marinované ve skyru s hořčičnou remuládou a jarní zeleninou (85 Kč). 

Z hlavních jídel jsme ochutnali doporučované severské „ceviche“ z okouníka mořského s uzeným citronem, s chilli a rukolou (195 Kč). Ceviche je pokrm připravovaný ze syrového rybího masa a velice důležité je u něj dochucení, které ovšem v Dóttiru zvládli skvěle. Pokud milujete syrové maso na jakýkoliv způsob, určitě ho tady vyzkoušejte. Je výrazně kyselé po citronu, ale rukola mu dodává na hořkosti.

Zákazníci si tu oblíbili také zdejší steak z hovězí veverky s domácími hranolkami a pečeným tuřínem (290 Kč), fish and chips (240 Kč), masové kuličky Lindström s tuřínovou kaší (135 Kč) nebo okouníka mořského s máslovými fazolemi, sekanými rajčaty a čerstvým koriandrem (320 Kč).

Jaká by to byla skandinávská restaurace, kdyby se tu nepodávaly Smørrebrød – obložené chlebíčky. Nabízí je tu ve čtyřech provedeních: s krabem, s krevetami, s jehněčím masem nebo s treskou. My jsme ochutnali krevetový s guacamole a marmeládou (160 Kč). Poměrně výraznou chuť má v tomto Smørrebrødu také koriandr.

Každý den mají také obědové menu, ve kterém najdete polévku dne a dvě speciální jídla, která nejsou ve stálé nabídce. Ceny těchto jídel se většinou pohybují kolem 150 Kč a za polévku dáte 45 Kč. Po dobrém obědu si určitě musíte dát ještě sladkou tečku na závěr. Vyzkoušejte například domácí skyr s marmeládou (80 Kč), skyramisu (90 Kč) nebo švédský čokoládový dort Kladdkaka (90 Kč), který je podávaný s jahodovým pyré. 

Pokud si budete chtít sednout na zahrádku s osvěžující limonádou, vyzkoušejte zdejší specialitu – skořicovou vodu (0,5 l/35 Kč). Jestli uvažujete spíš nad něčím ostřejším, tak si objednejte Danish Navy Rum (110 Kč). 

Věříme, že jsme vás dostatečně nalákali na skandinávské speciality, určitě vás ale přesvědčí i velmi milá obsluha, která se o vás postará. Společně se zasmějete nad krkolomnými názvy některých jídel a třeba se dokonce rozhodnete navštívit Island na vlastní kůži.

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: za city-dog.cz Anežka Svobodová