Na pošírovaného sumce v kokosovém mléce do elegantní restaurace Nuance
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
27.03.2019

Na pošírovaného sumce v kokosovém mléce do elegantní restaurace Nuance

Na pošírovaného sumce v kokosovém mléce do elegantní restaurace Nuance
Možná kolem ní často chodíte, ale nikdy jste ji ještě nenavštívili. Řeč je o elegantní restauraci v prostorách historického domu U Tří bílých lilií, který můžete znát také jako dům U Rotta. Nuance Restaurant se nachází na malebném Malém náměstí, jen pár kroků od toho Staroměstského, a můžete do ní zajít nejen na romantickou večeři, ale také na oběd, který vás mile překvapí svou cenovou dostupností. Co najdete v menu šéfkuchaře Michala Paulíka a jaké novinky tu chystají? 

Možná kolem ní často chodíte, ale nikdy jste ji ještě nenavštívili. Řeč je o elegantní restauraci v prostorách historického domu U Tří bílých lilií, který můžete znát také jako dům U Rotta. Nuance Restaurant se nachází na malebném Malém náměstí, jen pár kroků od toho Staroměstského, a můžete do ní zajít nejen na romantickou večeři, ale také na oběd, který vás mile překvapí svou cenovou dostupností. Co najdete v menu šéfkuchaře Michala Paulíka a jaké novinky tu chystají? 

Malé náměstí 138/4 , Praha 1

PO–NE 11:00–23:00

Kdy naposledy jste byli v samém centru Prahy? Přiznejme si, že přes Malé náměstí většinou jen proběhneme, abychom se vyhnuli turistům před Staroměstským orlojem, ale přitom je to taková škoda. Malé náměstí patří mezi jedno z nejmenších a nejmalebnějších náměstí v Praze. Právě tady, v novorenesančním domě U Rotta, jsme navštívili elegantní restauraci Nuance, které vládne šéfkuchař Michal Paulík. 

Restaurace dříve fungovala pod názvem Cafe Rott, ale v roce 2014 tu došlo k několika změnám, které zahrnovaly nejen úpravy interiéru, ale také skutečnost, že podnik dostal nové jméno. Dalším důležitým milníkem byl příchod nového šéfkuchaře.

„Když jsem před čtyřmi lety do Nuance přišel, restaurace neměla žádnou tradici. Bral jsem to jako svou osobní výzvu. Mojí podmínkou bylo, abych měl v kuchyni volnou ruku, a to se mi splnilo,” říká šéfkuchař Michal Paulík, který dříve pracoval například v restauraci RED Pif. Gastronomický koncept Nuance by nazval jako moderní českou kuchyni s francouzskými prvky. Perfektní ukázkou je jeho signature pokrm: dančí hřbet s pečenou dýní hokaido, hlívou královskou, kapustou a omáčkou z jalovce (490 Kč).

Kromě své večeře si tu můžete vychutnat i umělecký zážitek, restaurace totiž funguje také jako výstavní prostor a galerie. V současné době tu můžete vidět výstavu obrazů malířek Ivany a Kláry Maškové. V květnu se chystá dokonce první výstava fotografií a celý prostor dal už několikrát vyniknout také dílům současných sochařů. 

Pokud ovšem raději věnujete pozornost jídlu, doporučujeme vám, abyste se posadili k některému ze stolů u otevřené kuchyně. Tady můžete sledovat celý kuchařský tým v akci a přesně uvidíte, jak se na talíři tvoří nápadité gastronomické kreace. 

„Podle nás je důležité, aby kuchaři věděli, z čeho vaří. Snažíme se pro ně dojednat zásobování od menších lokálních dodavatelů. Právě teď například komunikujeme s rybárnami z Třeboně, které by nám dovážely čerstvé sladkovodní ryby z této vyhlášené lokality. Zajímavé je, že nám budou dodávat ryby živé, abychom zaručili jejich naprostou čerstvost. Jednu chvilku jsme si dokonce pohrávali s myšlenkou, že bychom zde měli ryby ve vlastních nádržích, ale nakonec pro nás byla tato varianta logisticky snazší,” říká Dominic James, manažer restaurace.

Ve stálé nabídce najdete například ravioli se srnčím masem, kaštanovým krémem a portským vínem (390 Kč), trhané vepřové maso s bramborovým pyré, zauzenou majonézou, nakládanými okurkami a chipotle (360 Kč), pošírovaného sumce v kokosovém mléce s krupicí, mangem a okurkami (260 Kč), jehněčí ramínko s fazolemi, mangoldem, bílou ředkví a rozmarýnovou omáčkou (390 Kč), ale i jejich vyhlášený guláš se špekovým knedlíkem (360 Kč). 

Během všedních dní můžete do Nuance zajít také na obědové menu, které je každý den jiné a nevyjde vás na víc než 149 Kč. Zahrnuje hlavní jídlo s polévkou a milovníci malinovky dostanou k obědu tuto klasickou limonádu zdarma. Na závěr vašeho jídla rozhodně nesmíte zapomenout na nezbytnost v podobě sladké tečky. Je potřeba zmínit, že veškeré dezerty i dortíky si v Nuance připravují sami. My jsme ochutnali báječný čokoládový mousse s malinovým přelivem, ale příště určitě vyzkoušíme jejich specialitu – Champagne sorbet z růží (160 Kč). Ve sladké nabídce najdete i takovou českou klasikou, kterou jsou bramborové šišky s mákem, ovšem v netradičním provedení s pistáciemi (160 Kč).

Asi jste si všimli, že ve stálém menu převažují hlavně pokrmy z masa. Vegetariánská jídla oživí nové jarní menu, které už se připravuje. Od 1. května zde navíc zahájí sezónu venkovní zahrádky, takže budete moct posedět přímo v centru dění – na Malém náměstí. Kromě stálého menu se věnují také přípravě sezónních speciálů, které pravidelně obměňují. 

V Nuance mají pořád velké plány a nápady na gastronomické i kulturní zážitky. Kromě toho, že běžně pořádají vinné párování a řízené degustace se sommeliérem, chystají se rozšířit nabídku nápojů také o pivní speciály z menších pivovarů. Nebudou chybět ani pivní degustace, které budou probíhat od začátku dubna každé úterý. 

Od května budete moct v Nuance zažít jedinečné sobotní večery s klasickou hudbou. Svou večeři si tak vychutnáte za doprovodu harfy nebo smyčcového kvarteta. Byli jsme nadšení také z jejich dalšího plánu, který se týká zpřístupnění prostoru v 5. patře, kde by do budoucna mělo být možné posedět s překrásným výhledem na náměstí. Těšíme se na další návštěvu a jsme zvědaví, jaké novinky nám přinese. 

 

Už jste v byli v Nuance Restaurant? 

 

 

Tento článek vznikl v rámci speciální spolupráce s Nuance Restaurant.

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz