Které jídlo považujete za nejtypičtější pro Českou republiku? Svíčkovou? Řízek, nebo smažák? Těžko říct, ale řekneme vám určitě, které jídlo nesmí chybět v žádné správné hospodě. Je to bezpochyby nakládaný hermelín. Jídlo, které vás zachrání před smrtí z kocoviny a zároveň může být často i pochoutkou, kterou hospodští připravují s láskou a často se i chlubí, kdo má ten nejlepší. Našli jsme pro vás místa, kde ho mají v Praze nejlahodnější.
Hostinec U Vodoucha
JAGELLONSKÁ 21
Příjemný hostinec kousek od Žižkovské televizní věže s venkovskou výzdobou interiéru vyniká zejména zajímavými čepovanými pivy. Naleznete zde okolo deseti pivních píp a jejich hermelín servírovaný ve sklenici jen završí celý dojem z milého posezení. Je akorát uleželý a není v něm nic navíc, jen hermelín, česnek, cibule, feferonka a olej. Co víc si přát?

Cena: 79 Kč, Otevřeno: Po–Ne 11:00–24:00
U Houbaře
DUKELSKÝCH HRDINŮ 573
Holešovická klasika, kterou je výčep a hospoda U Houbaře, nabízí jednu z nejlepších hladinek široko daleko a je radost se zastavit i opravdu jen tak „na jedno“ na stojáka. Přes obědy vám zde nabídnou hotovkové menu a večer můžete zakousnout k pivu jejich nakládaný hermelín, který je jeden z nejlevnějších v našem souboji hermelínů.

Cena: 69 Kč, Otevřeno: Po–Ne 11:00–24:00
Kavárna Pražírna
LUBLAŇSKÁ 676
Kavárna Pražírna v samém centru Prahy kousek od zastávky I. P. Pavlova nabízí hermelín, který se po právu umístil v našem žebříčku. Vyniká zejména tím, že je pokaždé správně uleželý, plněný oříšky a nedostanete k němu obligátní feferonku, ale krásnou a pikatní chilli papričku. Následnou žízeň můžete spláchnout pivem z pivovaru Chříč, nebo Kout na Šumavě, která zde rotují na pípě.
NÁŠ TIP: Pokud jste milovníci nakládaných sýrů, určitě vyzkoušejte místní nakládaný balkán.

Cena: 80 Kč, Otevřeno: Po–Pá 8:30–22:00, So 12:00–20:00
Pivo a párek
BOŘIVOJOVA 58
Pivotéka s nabídkou piv ze středně velkých a malých pivovarů má už svou druhou pobočku, umístěnou v žižkovské Bořivojově ulici. Stejně jako v té vinohradské, i zde můžete k pivu zakousnout různé druhy uzenin, ale také nakládané pochutiny. Místní hermelín vás určitě potěší svojí uleželostí a místní specialitou je, že si dokonce můžete vybrat ze tří druhů. Naposledy byly v nabídce bazalkový, jalapeňos, anebo špenát s ořechy.

Cena: 89 Kč, Otevřeno: Po–So 15:00–23:00
Tankovna Velká Ohrada
BAŠTECKÉHO 2552
Příjemná plzeňská hospoda, kde si dávají záležet na kvalitě čepovaného piva, disponuje skvělým a jednoduchým jídelním lístkem, ve kterém se mezi pochutinami k pivu nachází i jejich příjemně uleželý hermelín sametové chuti.
NÁŠ TIP: Máte-li rádi sýry, nebojte si zde dát šlehaný pivní sýr. Servírují ho s topinkami jako tatarák a jeho příjemně pikantní chuť povzbudí vaše pivuchtivé chuťové buňky.

Cena: 82 Kč, Otevřeno: Po–Ne 11:30–24:00
U Pětníka
LOTYŠSKÁ 645
Příjemná dejvická hospůdka, kde skvěle vaří, láká i na svoji nakládanou specialitu. Kromě toho, že tu najdete i výborná piva na čepu, hlavně lokální Únětickou dvanáctku, tak si tu můžete posedět a k tomu si dát jejich hermelín s feferonkou, cibulovým salátem a rozpečeným roztockým chlebem.

Cena: 95 Kč, Otevřeno: Po–Ne 11:00–24:00
U Sadu
ŠKROUPOVO NÁMĚSTÍ 1282
Pivnice U Sadu je jednou z nejklasičtějších hospod, které v okolí Vinohrad můžete nalézt. Vyniká svojí kouzelnou zahrádkou a velmi dlouhou otevírací dobou. Kromě toho, že jim na pípách rotují piva jako Matuška, Klášter či Démon, tak si zde můžete vychutnat i točeného Guinnesse. Jejich hermelín speciál je to pravé, co po takové náloži piv potřebujete. Je naložený po kouskách, takže se lépe proleží a dá se skoro mazat na chleba.

Cena: 79 Kč, Otevřeno: Út–So 8:00–4:00, Ne–Po 8:00–2:00
Hospoda Brouk
VLTAVSKÁ 533
Hospoda na pražském Andělu s názvem Brouk je náš tajný tip. Pokud si chcete vychutnat nakládaný hermelín v atmosféře let, kdy vtrhnul do pražských ulic, tak si ho dejte u Brouka. Interiér je trošku devadesátkově šílený, ale mají tu skvělé čepované pivo, které vyniká čerstvostí a chutí a místní nakládaný hermelín patří k tomu nejlepšímu, co jsme za naši cestu stihli sníst. Je skvěle uleželý a vevnitř je plněný ořechy. Spousta cibule jen umocní pocit hojnosti a čerstvý chleba dokreslí celé toto umělecké dílo.
a.jpg)
Cena: 59 Kč, Otevřeno: Po–Ne 17:00–24:00
Lokál
DLOUHÁ 33
V našem žebříčku samozřejmě nesmí chybět hospodský koncept restaurací Ambiente Lokál, který se na svém nočním jídelním lístku (to znamená, že ho dostanete, i když je kuchyň už zavřená) honosí nakládaným hermelínem v minimalistickém podání. Čerstvé pečivo, cibule a feferonka je trojkombinace, která ve spojení s výborně uleželým hermelínem pozvedá toto jídlo na výsost.

Cena: 89 Kč, Otevřeno: Po–So 11:00–01:00, Ne 11:00-24:00
A jaké jsou vaše oblíbené nakládané hermelíny v Praze? Napište nám do komentářů.
Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.
Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz.
Najlepsie hermeliny jednoznacne bar Tunel na Konevovej rozne zaujimave kombinacie svestkovy,fikovy,brusinkovy,krenovy,s ajvarem atd a rozne druhy syrov olminy aj brie ... Krasne nastajlovane...proste pecka odporucam a za 60,-
Najlepsie hermeliny jednoznacne bar Tunel na Konevovej rozne zaujimave kombinacie svestkovy,fikovy,brusinkovy,krenovy,s ajvarem atd a rozne druhy syrov olminy aj brie ... Krasne nastajlovane...proste pecka odporucam a za 60,-