Máte přebytek marmelád? Vyměňte je za jiné a ještě pomůžete!
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
12.10.2018

Máte přebytek marmelád? Vyměňte je za jiné a ještě pomůžete!

Máte přebytek marmelád? Vyměňte je za jiné a ještě pomůžete!
Když se řekne marmeláda, snad každému se vybaví konec léta, babiččina spíž plná skleniček téhle sladké dobroty nebo slepované vánoční cukroví. A snad i proto, aby lidé ze zvědavosti mohli ochutnat cizí domácí marmeládu, vzniklo v nově otevřeném komunitním prostoru Kampus Hybernská místo, které slouží k výměně domácích marmelád. A my se tam jako jedni z prvních byli podívat.

Když se řekne marmeláda, snad každému se vybaví konec léta, babiččina spíž plná skleniček téhle sladké dobroty nebo slepované vánoční cukroví. A snad i proto, aby lidé ze zvědavosti mohli ochutnat cizí domácí marmeládu, vzniklo v nově otevřeném komunitním prostoru Kampus Hybernská místo, které slouží k výměně domácích marmelád. A my se tam jako jedni z prvních byli podívat.

Do knihovny marmelád může každý přinést dvě sklenice vlastnoručně vyrobené domácí marmelády a za to si odnést jednu jinou darovanou. Ti, kteří nezavařují, si můžou marmeládu koupit – kus za 150 Kč. 100 % peněz projekt věnuje neziskové organizaci Jako doma – Homelike, o.p.s., která se věnuje ženám bez domova, a to konkrétně projektu Kuchařky bez domova.

S nápadem založit knihovnu marmelád přišel Tom Zahrádka. „Napadlo mě to minulou zimu, ale už bylo po sezóně a letos jsem si řekl, že už to udělat musím. Pak jsem tu procházel sklepy a viděl staré regály, jeden jsem si vzal, zbrousil ho a domluvil jsem se s lidmi z kavárny, abychom to tam mohli dát, protože tam přichází nejvíce lidí.“ 

„Podobně jako Knihovna věcí, ze které nápad vzešel, podporujeme myšlenku sdílení a chceme, aby lidé více přemýšleli o produktech, které jedí. Místo přeslazených džemů plných konzervantů ze supermarketu nabízíme spoustu druhů domácí výroby, pracně vytvořených ze skutečného ovoce skutečnými lidmi,“ říká zakladatel Tom Zahrádka. „Chceme, aby lidé kromě komunitního soužití a potkávání se cítili i přidanou hodnotu toho, že výtěžek podpoří dobrou věc. Pro ženy bývá bezdomovectví často z mnoha důvodů náročnější než pro muže a projekt Kuchařky bez domova jim v této situaci hodně pomůže – dá jim práci.“

Myslím, že zavařování marmelád je svým způsobem řemeslo. Trochu se na něj zapomnělo. Nedělají to všichni, ale všichni to mají rádi. 

Doma vyrobené marmelády jsou chuťově i kvalitativně úplně jinde než ty z obchodu a navíc je za nimi lidská práce. Všechny skleničky mají štítek s kontaktem na osobu, která je přinesla, takže lidi mezi sebou mohou sdílet recepty a tipy. Je po sklizni a lidé mají doma čerstvé zásoby, podělit se podporuje lidské soužití a podle některých studií zkvalitňuje a prodlužuje život. 

Na knihovně je cedulka s nápisem Na vlastní nebezpečí. „Nemůžeme zaručit, že ta marmeláda není třeba plesnivá. I to se může stát, když je domácí. Ale jakmile tam dáš ty látky, které zaručí, že to bude vždycky v pohodě, tak už to prostě není marmeláda od babičky. Celé je to založené na důvěře.“

Projekt navazuje na koncept Knihovny věcí, ve které jsme se byli také nedávno podívat. Tam si lidé mohou za drobný poplatek půjčit předměty, které doma běžně nepotřebují. „Od výbavy na kempování přes nářadí až po elektrospotřebiče nebo hudební nástroje – proč si kupovat stan, vrtačku či pekárnu, když si je můžete půjčit,“ vysvětluje Zahrádka. „Tyto věci akorát zabírají místo a většinu roku stejně jen leží v polici,“ usmívá se a dodává: „navíc se při půjčení potkáváte s lidmi a to je přesně to, co nám v centru Prahy chybělo.“

Marmelády jako doma  fungují od 1. října 2018 a jsou časově neomezené.

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz.