Káva s grepem, s tonicem nebo s kakaovými boby? Letní kávové hity, které v Praze letí!
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
17.05.2018
Léto v Praze

Káva s grepem, s tonicem nebo s kakaovými boby? Letní kávové hity, které v Praze letí!

Káva s grepem, s tonicem nebo s kakaovými boby? Letní kávové hity, které v Praze letí!
Káva ve všech podobách prožívá nyní v České republice renesanci, a tak se nutné vylepšení nevyhnulo ani její ledové podobě. Dneska prostě už nestačí jen čokoládový toping, šlehačka a brčko. Co jsou letošní hity a jaké chuťovky si můžete v Praze dát? Pojďte se s námi podívat na místa, kde vám připraví ty nejzajímavější ledové kávy, které musíte při svých pražských kavárenských cestách ochutnat.

Káva ve všech podobách prožívá nyní v České republice renesanci, a tak se nutné vylepšení nevyhnulo ani její ledové podobě. Dneska prostě už nestačí jen čokoládový toping, šlehačka a brčko. Co jsou letošní hity a jaké chuťovky si můžete v Praze dát? Pojďte se s námi podívat na místa, kde vám připraví ty nejzajímavější ledové kávy, které musíte při svých pražských kavárenských cestách ochutnat.

Výběrová káva na ledu

Výběrová káva, které se náš článek týká především, vyniká svojí ovocnou chutí a je tak vhodné se zamyslet nad tím, co vlastně od její ledové podoby očekáváme. Jelikož vyznavači výběrových arabik hledají ve svém šálku spíše chutě, které kávu odlišují a mnohé o ní vypovídají, je poměrně obvyklé, že se ani ledová káva nesladí a minimálně se používá mléko (espresso na ledu, ledový filtr). Zároveň ale baristé i barmani přichází se zajímavým pohledem na studenou kávu jako na surovinu pro přípravu různých alko i nealko koktejlů. V poslední skupině pak můžeme naleznout i pozůstatky staromilství, protože nezřídka můžete narazit na kávu spojenou s kvalitní zmrzlinou a i to je bezesporu zážitek. Kam na jednotlivé druhy zajít, se dozvíte v našem článku.

Ledová káva na bázi espressa

Za základní stavební kameny moderní kavárny a jejího ledového nápojového lístku můžeme tedy považovat espresso na ledu (které se většinou dělá z dvojitého espressa) a ledové latte, které vzniká většinou pouhou kombinací mléka, ledu a dvojitého espressa. Nápoj, který se nevidí úplně často je pak ledový flat white, který tvoří mléko našlehané stejně jako na teplý flat white, které je přelité do skleničky plné ledu společně s dvojitým espressem. Je zajímavé, že chuťová výraznost kávy se při jejím zchlazení vytrácí a někteří zákazníci si tak neváhají vyžádat i třetí espresso do svého nápoje. I proto ledovou kávu často vyhledávají lidé, kteří se jinak kávě v její horké podobě vyhýbají. 

CITY-DOG.CZ DOPORUČUJE: Kafe Karlín, Kavárny Pražírna, Můj šálek kávy, Coffeeroom, Cafe Jen

Ledové filtry

Filtrovaná káva se stala symbolem třetí kávové vlny a je také nejlepší nositelkou myšlenky výběrové kávy, protože svým chuťovým profilem otevírá svět plný šťavnatých ovocných i příjemných čokoládových chutí a tónů, a tak na sebe nemohla nechat dlouho čekat ani filtrovaná káva v ledové podobě. Baristé, odborníci i zákazníci se přou, jaká podoba ledové filtrované kávy je nejlepší. Z posledních trendů se u nás nejvíc uchytilo cold brew (cold brew je metoda, při které se dlouhou dobu maceruje hrubě namletá káva ve studené vodě a následně se filtruje, filtr na ledu (batch brew přelejete na led), nebo chilled brew (filtrovanou kávu dáte ve vzduchotěsné nádobě co nejprudčeji vychladit a pak podáváte na led samotnou či doplněnou ovocem, které jen doplní chuť ledové kávy.

CITY-DOG.CZ DOPORUČUJE: Kafe Kolej, Onesip coffee, Místo, Kavárna Čekárna, Kofárna

Espresso a tonic

Espresso a tonic se jako trend objevilo před pár lety. Skvěle se tu doplňuje ovocná chuť kávy s hořkým tonicem a výsledný perlivý nápoj přináší kýžené osvěžení v parných letních dnech. Za zmínku určitě stojí epresso s tonicem v restauraci Eska, kde můžete ochutnat jejich vlastní tibi (tibi jsou krystalky, které pomáhají kvašení) tonic. Další místo, kam doporučujeme zavítat na espresso tonic a kde se můžete „propít“ téměř všemi ledovými nápoji, které jsme vyjmenovali, na jednom místě, je cukrárna Alchymista na pražské Letné. „Klasikou je double espresso na led, přes noc filtrujeme cold brew. Do káv s mlékem děláme vlastní kávové ledy, tedy i když led odtává, pořád přidává kávovou chuť do nápoje. To co nás baví asi nejvíc, je ale kombinace espressa a tonicu. V letošním menu je kombinujeme s grepem, vanilkou a maldonskou mořskou solí. No, ale samozřejmě jsme cukrárna a naši klientelu tvoří spousta dam a těm rádi nabídneme právě i ledovou kávu se zmrzlinou a šlehačkou,“ říká šéfbarista Petr Holata.

CITY-DOG.CZ DOPORUČUJE: Eska, Momoichi, Coffe and Riot, Cafe Jedna, Cukrárna Alchymista

Káva a zmrzlina / kávová zmrzlina

Hitem sociálních sítí se určitě stala kávová zmrzlina z malého espresso baru Onesip coffee v Haštalské ulici. „Naši zmrzlinu připravujeme každý den čerstvou, sežere to hodně espress, smetanu a trošku cukru. Navrch ji pak sypeme kakaovými boby Ajala,“ říká jeden ze spolumajitelů, Zdeněk Hýbl. Tahle zmrzlina je skvělá, lehce sladká a kakaové boby jsou při skusu plné štavnatých čokoládových tónů. V kavárně Můj šálek kávy zase připravují svoje vyhlášené Affogato, které je spojením kopečku zmrzliny od Tuchlovické zmrzlinárny 2AD a espressa. Affogato je příjemným propojením nového a starého pohledu na svět ledových káv, a tak ho najdete i v nabídce klasičtějších cukráren či nově vznikajících zmrzlináren.

CITY-DOG.CZ DOPORUČUJE: Můj šálek kávy, Kavárna Nový svět, Onesip coffee, Cukrář Skála, Crème de la Crème, Cukrárna Myšák

Ledová káva na cesty

Špatnou ledovou kávu nemusíte pít, ani pokud vyrážíte na cesty a na benzinových stanicích vidíte jen plné regály tetrapakových ledových káv. Stačí se jen předem zásobit a zakoupit kvalitní kávy připravované metodou cold brew, které jsou trvanlivé, a tak vhodné i pro delší skladování. Některé z nich zakoupíte i ve farmářských obchodech i běžných supermarketech, či jako doplňkový prodej v kavárnách a restauracích.

CITY-DOG.CZ DOPORUČUJE: Colt brew, Black Coral Coffee, Sofee and the gang

TAJNÝ TIP CITY-DOG.CZ: Zastavte se v kavárně Můj šálek kávy na Caferol. „Rozhodně přijďte na Caferol. Ledový drink, který je kombinací Campari, Grand Marnier, Ginger Beer, Espresso, citronového freshe a sody," řekl nám tamní barista Jiří Tashi Vondráček.

1) Co pro tebe znamená ledová káva? A jaké jsou tvoje první asociace při těchto slovech? Jakou máš nejraději a kde?
2) Co si myslíš o spojení kávy a zmrzliny? Jakou máš nejraději a kde?
3) Je ledová káva „pitelnější“ i pro lidi, co normálně nepijí kávu?

Gabriela Suchá

Studentka, tanečnice a kavárnice

1) Příjemné letní osvěžení. První mne napadlo citoslovce mňam (smích). Pak už to ale šlo z kopce, jako další asociace se mi vybavily plasty -> brčka, kelímky, zničená planeta, umírající tuleni,... Nemám místo, kde bych měla ledovou kávu nejradši. Možná Coffee Cube, je to jen stánek s posezením a vlastní to moji kamarádi.

2) Kávu se zmrzlinou moc nemusím. V ledové kávě je (většinou) velké množství mléka a když se přidá zmrzlina, kafe už mi nechutná jako kafe. Raději zvlášť.

3) Myslím si, že ano. Hlavně kvůli velkému množství mléka.

Hong ANH DUONG

študentík a grafik

1) Jedině filtr na ledu nebo colt brew, mlíko nepiju #asianproblems. Nejraději v Kavárna Pražírna, Ema espresso bar, Coffeeroom, Cafe Jen, Kafe Karlín.

2) Káva + zmrzka = VSL nebo taky Vem Si Lžíci. Nejraději v Kavárna Pražírna, Zmrzlinář.

3) Pitelnější? Asi jo, nekafaři si do toho hodí mlíko a cukr nebo šáhnou rovnou po tradičním krabičkovém eiskaffee.

Petr holata

šefbarista Cukrárny Alchymista 

1) První asociace je Mr. Brown na benzínce, nebo ICECOFFEE v tetrapaku, který jsem hrozně drsňácky pil, když mi bylo dvanáct, přestože káva v tom není žádná a je to plný mlíka a cukru.
Ne, ale chvíli vážně. Ledová káva pro mě neodmyslitelně patří k létu a jsem moc rád, že už nejsou v nabídce jen frappuccina, frappé a káva se zmrzlinou a tunou šlehačky.
S chutí si dám espresso tonic, cold brew. Kávu s mlékem moc rád nemám, takže to mě vyřazuje z většiny ledových latté.

2) Popravdě nejsem velkej fanoušek. Moje babička to ale třeba miluje. Miluju zmrzlinu a miluju espresso, ale mám na to stejnej názor jako na Red-eye (filtrovaná káva s epsressem). Zvlášť je to fajn, ale dohromady ne.

3) Viz můj příklad dvanáctiletýho já. Kávu jsem nepil vůbec, ale ledovou nebo domácí frappé z nescafé v tom plastovým shakeru co dávali k půlkilovýmu balení, na tom jsem ujížděl. Asi proto, že to bylo samej cukr a mlíko.

Barbora kunstovná

produkční v A Studiu Rubín

1) Nejraději chodím do kavárny Můj šálek kávy v Karlíně.

2) Je to prasárna, ale párkrát za život si to prostě dáš. Nejlepší mají u Cukráře Skály.

3) Určitě je.

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: Cukrárna Alchymista, Kavárna Čekárna, Onesip coffee, Sofee and the gang, city-dog.cz