Kde se v Praze najíst na Štědrý večer
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
13.12.2018
Vánoce v Praze

Kde se v Praze najíst na Štědrý večer

Kde se v Praze najíst na Štědrý večer
Vánoce ve stresu už nejsou v módě. Prostát půl dne u sporáku mnohé dvakrát neláká, zvlášť na Štědrý den. Dnes je trendy svěřit se do rukou profesionálů. Čím dál tím víc lidí se místo pachtění po supermarketech a hektických domácích příprav s vařečkou v ruce hází na Štědrý večer do gala a vyráží do restaurace. A podniků, které na to reagují, jsou už stovky. Zatímco dříve takto obsluhovali převážně jen cizince v hotelích, dnes je na Štědrý den otevřená zhruba pětina českých restaurací. Na štědrovečerním menu samozřejmě nechybí česká klasika v podobě kapra s bramborovým salátem, ovšem stále více podniků nabízí i vzácné delikatesy, jako například šneky či exotické dary moře, oblíbenou formou je výběr z několika variant sváteční večeře. Nabídka je co do počtu velká, ovšem za stoupající poptávkou stále malinko pokulhává – je nejvyšší čas zarezervovat si místo!

Vánoce ve stresu už nejsou v módě. Prostát půl dne u sporáku mnohé dvakrát neláká, zvlášť na Štědrý den. Dnes je trendy svěřit se do rukou profesionálů. Čím dál tím víc lidí se místo pachtění po supermarketech a hektických domácích příprav s vařečkou v ruce hází na Štědrý večer do gala a vyráží do restaurace. A podniků, které na to reagují, jsou už stovky. Zatímco dříve takto obsluhovali převážně jen cizince v hotelích, dnes je na Štědrý den otevřená zhruba pětina českých restaurací. Na štědrovečerním menu samozřejmě nechybí česká klasika v podobě kapra s bramborovým salátem, ovšem stále více podniků nabízí i vzácné delikatesy, jako například šneky či exotické dary moře, oblíbenou formou je výběr z několika variant sváteční večeře. Nabídka je co do počtu velká, ovšem za stoupající poptávkou stále malinko pokulhává – je nejvyšší čas zarezervovat si místo!

La Republica

Na Poříčí 12, Praha 1, Tel: 602 202 631

Kuchaři Restaurace La Republica pro vás na Štědrý večer chystají dvě různé varianty vánočního čtyřchodového menu. Čekají vás tradiční české pokrmy jako například rybí polévka, staročeský houbový kuba, smažený řízek nebo smažený kapr a na závěr jablečný závin. 

Cena za osobu: 650 Kč respektive 580 Kč

larepublica.cz

Restaurace La Bodeguita del Medio

Praha 1, Kaprova 5, Tel: 224 813 922

Kubánská restaurace La Bodeguita Del Medio připravila na Štědrý den několik specialit: čerstvé ústřice Fine de Claire servírované na ledové tříšti s šalotkovým vinegrettem za 345 Kč, gratinované šneky v česnekovém másle servírované na mořské soli za 325 Kč, smažené filátko z kapra s domácím bramborovým salátem za 225 Kč, telecí řízek smažený na másle s domácím bramborovým salátem za 335 Kč a závin plněný lesními plody, oříšky a ricottou s vanilkovým mascarpone za 195 Kč

Cena za osobu: À la carte

labodeguitadelmedio.cz

Restaurace Oblaca

Praha 3, Mahlerovy sady, Tel: 210 320 086

Přijďte si na Štědrý den vychutnat slavností vánoční menu s výhledem na Prahu. V rámci čtyřchodového menu se můžete těšit na marinovaná foie gras s badyánem a perníkovým pyré, rybí polévku a smaženého kapra a pečeného candáta s vanilkovým pyré, máslovým hráškem a černou čočkou. Sladkou tečku na závěr zajistí skořicová panna cotta s jablky, ořechy a černým kaviárem.

Cena za osobu: 1 245 Kč

towerpark.cz/oblaca-restaurant/

Restaurace Augustine

Letenská 12/33, Praha 1-Malá Strana, Tel: 266 112 280

V luxusní restauraci Augustine se můžete těšit na sváteční atmosféru, hudební představení harfistky a pětichodové slavnostní menu připravené šéfkuchařem Markem Fichtnerem a jeho zkušeným týmem. Čeká vás například terina z konfitovaného kachního stehna, kaviár ze pstruha, kroupové risotto, jelení hřbet, pěna z pink lady jablek, slaný karamel a další a další dobrůtky.

Cena za osobu: 1 700 Kč + párování s vínem 900 Kč

augustine-restaurant.cz/cz/vanoce_silvestr

CzecHouse Grill & Rotisserie, hotel Hilton Prague

Pobřežní 1, Praha 8, Tel: 224 841 111

Vynikající štědrovečerní večeře v restauraci hotelu Hilton Prague zahrnuje pětichodové vánoční menu.

Cena za osobu: 1.690 Kč, zdarma pro děti do 6 let, děti od 6 do 12 let mají 50% slevu. Plus neomezená konzumace prémiových vín, nealkoholických nápojů, vody a kávy – 690 Kč za osobu.

Hotel Hilton také nabízí vánoční brunch v restauraci Atrium, od 12.30–15.00, který zahrnuje bohatý bufet, speciální dětský bufet, nealkoholické nápoje, vybraná prémiová vína, lokální piva a živou hudbu. Nejmenší návštěvníky potěší také dárky, návštěva Santa Clause a opravdu zábavný dětský koutek.

Cena za osobu: 1 290 Kč, zdarma pro děti do 6 let, 6–12 let mají 50% slevu

hiltonprague.com/restaurace-a-bary/kalendar-akci.html

Restaurace Luka Lu

Praha 1, Újezd 33, Tel: 257 212 388

V Luka Lu na Malé Straně vás čeká mimořádné vánoční menu; bude rybí nebo telecí polévka, krevetový koktejl a hovězí carpaccio, mix ryb a mořských plodů, černé risotto s chobotnicí, telecí pečeně s pečenými brambory nebo sarma, což je kyselé zelí plněné masem, a čokoládové suflé či tiramisu coby sladká tečka na závěr.

Cena za osobu: À la carte

lukalu.cz

Restaurace Aromi

Praha 2, nám. Míru 6, Tel: 222 713 222

Na štědrovečerním stole vás ve vinohradské Aromi čeká terina z foie gras, bílá krémová rybí polévka s krutony, kroupové risotto s liškami, pečený krocan s nádivkou a kaštany či grilovaný halibut s bylinkovo česnekovým crumblem, citronovými šťouchanými bramborami a krevetovo- šafránovou omáčkou, na závěr pak jablečný koláč s rumovou zmrzlinou.

Cena na osobu: 1 850 Kč + vinné párování 1 250 Kč

aromi.lacollezione.cz/vanocni-menu

Restaurace Ada, hotel Hoffmeister

Pod Bruskou 7, Praha 1, Tel: 251 017 111

Součástí pětichodového menu v restauraci Ada v hotelu Hoffmeister je například topinamburová polévka s uzeným úhořem, telecí tataráček s lanýžem a wasabi pěnou, chobotnice s koprovým bulgurem a béarnaise omáčkou, jehněčí hřebínek s kaštany a liškovým soufflé či tuňák s fenyklem, špenátem, baby karotkou a řeřichovou omáčkou. Menu uzavírá čokoládový mousse. V ceně welcome drink.

Cena za osobu: 1 990 Kč

www.hoffmeister.cz/restaurace

Restaurace Triton

Václavské náměstí 26, Praha 1

V kouzelné krápníkové restauraci Triton vás čeká štědrovečerní pětichodové menu, živá klavírní hudba a neopakovatelná sváteční atmosféra. Vychutnejte si mousse ze srnčího hřbetu, ořechový chléb, pralinky Foie Gras, jablečný kaviár, gilovaného sumečka, pomalu pečený srnčí hřbet, petrželkovou terinu, smažený filet z Třeboňského kapra obalovaný v podmáslí  nebo čokoládový Tarte s koňakovými pralinkami a kaštanový kaviár.

Cena za osobu: 2 171 Kč

tritonrestaurant.cz

Francouzská restaurace

náměstí Republiky 5, Praha 1, Tel: 602 433 524, 222 002 770

Tady se bude na Štědrý den podávat tradiční české vánoční menu, tedy kroupový kuba, rybí polévka, smažený kapr nebo telecí řízek a bramborové lokše. Vedle české klasiky bude Francouzská restaurace ovšem nabízet i mezinárodní vánoční menu. To vše za doprovodu živé klavírní hudby.  

Cena za osobu: 2 290 Kč

francouzskarestaurace.cz/

Restaurace U Malířů

Maltézské náměstí 11, Praha 1, Tel: 257 211 014

V historické atmosféře malostranské restaurace založené již roku 1543 připravili na Štědrý večer netradiční pětichodové menu. Ochutnat budete moci šunku z kachních prsou doplněnou foie gras mousse a brusinkovou brioškou, houbovou raviolu v consommé z křepelky, filet ze pstruha s kroupovým rizotem a kotrč s křenovou omáčkou, grilovanou daňčí svíčkovou s nádivkou z kaštanů a bramborové pyré s lanýži a perníkový fondant se zmrzlinou.

Cena za osobu: 2 890 Kč

umaliru1543.com

Restaurace v Zátiší

Betlémské nám. / Liliová 1, Praha 1, Tel: 222 221 155

Šéfkuchař restaurace V Zátiší připravil dvě vánoční menu; z českého ochutnáte kulajdu s hříbky, zvěřinovou paštiku anebo husu s vánočním kubou, to mezinárodní nabídne dýňovou polévku s koriandrovým olejem, foie gras s perníkem a ovocným kompotem, srnčí filet s celerovými pyré a mnoho dalšího.

Cena za osobu: À la carte

Restaurace Sarah Bernhardt

U Obecního domu 1, Hotel Paříž, Praha 1, Tel: 222 195 195

V hotelu Paříž připravili pětichodové vánoční menu. Čeká vás krabí tataráček s kaviárem, telecí consommé doplněné sýrovými noky a foie gras, telecí Wellington nebo grilovaná treska a lívance se zmrzlinou a flambovaným ovocem, káva, čaj. V ceně je welcome drink, portské víno či cognac.

Cena za osobu: 4 300 Kč

hotel-paris.cz/cs/sarah-bernhardt-restaurant-praha

Restaurace Ungelt

Týn 638/5, Praha 1, Tel: 777 427 000

Luxusní restaurace Ungelt u Staroměstského náměstí nabízí na Štědrý večer šestichodové menu. Bude terinka z kachních jater, polévka Sauvignon Blanc, hlavním chodem pak pečený mořský ďas a po švestkovém sorbetu bude následovat balotina z perličky s houbovým ragú. Na závěr si můžete pochutnat na mraženém kaštanovém parfait.

Cena za osobu: 4 500 Kč

restaurant-ungelt.cz

Restaurace Alcron

Praha 1, Štěpánská 40, Hotel Alcron, Tel: 222 820 410

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace Alcron, připravil pro Štědrý večer speciální sedmichodové menu. Těšit se můžete na tatarák z kapra, foie gras, tradiční rybí polévku, dále vás čekají mušle sv. Jakuba, kachní prsa na medu, následuje hovězí svíčková a menu uzavírá rozmarýnový mousse. V ceně máte i drink na uvítanou, nealkoholické nápoje, kávu nebo čaj.

Cena za osobu: 5.200 Kč

alcron.cz

 

   Fotografie: Unsplash.com, Pixabay.com