Kam zajít v tomto týdnu 18.–22. 3.
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
17.03.2019
Plány na den

Kam zajít v tomto týdnu 18.–22. 3.

Kam zajít v tomto týdnu 18.–22. 3.
Máte rádi filmy? A máte rádi dobré jídlo? A co to spojit v jeden skvělý večer, kdy si užijete oboje najednou? Pokud už se vám sbíhají sliny a dlouho jste neviděli zajímavý film, rozhodně byste si neměli nechat ujít minifestival Culinary Cinema. Vyberete si některý z filmů a po kulturním zážitku bude následovat ten gastronomický. No a aby vám to do pátku uteklo, zajděte třeba na diskuzi o revitalizaci okolí Pragerových kostek (CAMPu) nebo se naučte, jak správně zasadit balkónovky, aby to nejen dobře vypadalo, ale zároveň i dobře rostlo. Tak krásný týden!

Máte rádi filmy? A máte rádi dobré jídlo? A co to spojit v jeden skvělý večer, kdy si užijete oboje najednou? Pokud už se vám sbíhají sliny a dlouho jste neviděli zajímavý film, rozhodně byste si neměli nechat ujít minifestival Culinary Cinema. Vyberete si některý z filmů a po kulturním zážitku bude následovat ten gastronomický. No a aby vám to do pátku uteklo, zajděte třeba na diskuzi o revitalizaci okolí Pragerových kostek (CAMPu) nebo se naučte, jak správně zasadit balkónovky, aby to nejen dobře vypadalo, ale zároveň i dobře rostlo. Tak krásný týden!

Majdan s Marci Shore

Kdy: 18. 3. 2019

Kde: Knihovna Václava Havla

Vstup: zdarma

Nedávno vyšlá kniha Marci Shore, profesorky historie na Yaleově univerzitě, Ukrajinská noc: Důvěrná historie revoluce je pokusem přiblížit historickou událost nejen historiografií dramatického politického vývoje ukrajinské zimy 2013–2014, ale především prostřednictvím příběhů jejích účastníků a jejich motivací. Snaží se tak fenomenologicky uchopit jednu ze základních otázek historické vědy: jak se z bezpočtu individuálních „malých“ dějin stávají dějiny „veliké“.

Na toto téma bude s Marci Shore a dalšími hosty hovořit Michael Žantovský, ředitel Knihovny Václava Havla.

Více informací: zde 

Praha zítra: Jak otevřít instituci?

Kdy: 19. 3. 2019

Kde: CAMP - Centrum architektury a městského plánování

Vstup: zdarma

Okolí CAMPu se změní. A jakkoliv je areál Emauz veřejným prostorem, představuje dnes určité slepé místo na pomyslné mapě Pražanů. Naším cílem je odstranit současné bariéry a vytvořit nový park v centru města. Večer věnovaný veřejnému prostoru a revitalizaci Pragerových kostek a okolí sousedního kláštera zaměřený na historii, současnost a především budoucnost areálu. Diskuze proběhne jako doprovodný program k výstavě Praha zítra. Další projekty z výstavy Praha zítra si můžete prohlédnout v našem článku.

Více informací: zde 

Sesazování balkonových rostlin

Kdy: 20. 3. 2019

Kde: ROSMARINO

Vstup: 1500 Kč

Potřebuje vaše terasa, balkón či parapet oživit? Rádi by jste si vytvořili pěkné květinové aranžmá, které vám vydrží po dlouhé týdny a měsíce? V tomto dvouhodinovém kurzu si sesadíte hrnkové venkovní květiny spolu tak, aby dobře prospívaly a krásně vypadaly. V ceně velký truhlík a sezónní rostliny. Teď již budete vždycky vědět „jak na to“!

Více informací: zde 

Textile Mountain otevírá!

Kdy: 21. 3. 2019

Kde: ILUV-1

Vstup: zdarma

Textile Mountain otevírá svou první prodejnu nevyužitých textilií a galanterie. Ekologické řešení nákupu materiálů pro umělecké projekty, která je také alternativou ke klasickým obchodům s textiliemi a galanterií. Se slavnostním otevřením Textile Mountain bude otevřen i nově zorganizovaný prostor LUV-1 a přivítán nováček uměleckého týmu Mia Jadrna.

Více informací: zde 

Culinary Cinema: Tazzeka

Kdy: 22. 3. 2019

Kde: Cinestar Praha Anděl

Vstup: 1190 Kč

Již popáté mají obdivovatelé kinematografie a zároveň gastronomie možnost navštívit některý ze speciálních filmově-kulinářských večerů v rámci Culinary Cinema. Letos tento minifestival propojí se špičkami českého kuchařského umění marocko-francouzský film o lásce k vaření Tazzeka, španělský dokumentární snímek Albert Adriá, génius v kuchyni o osobitém katalánském kuchařském mistrovi nebo kultovní francouzsko-italskou Velkou žranici s Marcellem Mastroiannim. Projekce probíhají v multiplexu Cinestar Praha – Anděl odkud se hosté následně přesunou do nedaleké restaurace Delight hotelu Vienna House Andel’s.

Na večeru spojeném s marocko-francouzským filmem Tazzeka uvaří uznávaný šéfkuchař a lektor gastro kurzů Lukáš Čížek čtyřchodové menu.

Menu:

  • Amuse bouche: Tartar z pošírovaného humra s arabským chlebem, petrželovým olejem a kikkoman kaviárem
  • Polévka: Harira – jemný krém z cizrny, rajčat a červené čočky s červeným curry, limetkou a kurkumou. Podávaný s galantinkou z kukuřičného kuřátka a koriandrovým svítkem
  • Hlavní chod: Pečený jehněčí hřebínek v oříškovo- bylinkové krustě, bátátové pyré s dýní, glazírovaná sezónní zelenina, krokety z kus-kusu a jehněčí jus s červeným vínem Château Salambo
  • Dezert: Smažené listové plátky těsta s pistáciovým krémem, marinovanými jahodami, medovo-oříšková zmrzlina a čokoláda

Více informací: zde 

Fotografie: unsplash.com