Pražské podniky zaplavil chřest! Kam na nejlepší chřestové menu?
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
03.05.2019

Pražské podniky zaplavil chřest! Kam na nejlepší chřestové menu?

Pražské podniky zaplavil chřest! Kam na nejlepší chřestové menu?
Chřest k jaru neodmyslitelně patří. Je první jarní zeleninou, která nejen výborně chutná, ale zároveň je velice zdravá. Detoxikuje tělo, zlepšuje metabolismus, upravuje hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu vitamínů i dalších tělu prospěšných látek a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum. Začátek května s sebou přináší také začátek chřestové sezóny v kuchyni. Kde vám tuto superpotravinu připraví tak, že se vám o ní bude v noci zdát? 

Chřest k jaru neodmyslitelně patří. Je první jarní zeleninou, která nejen výborně chutná, ale zároveň je velice zdravá. Detoxikuje tělo, zlepšuje metabolismus, upravuje hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu vitamínů i dalších tělu prospěšných látek a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum. Začátek května s sebou přináší také začátek chřestové sezóny v kuchyni. Kde vám tuto superpotravinu připraví tak, že se vám o ní bude v noci zdát? 

Benjamin

Norská 602/14, Praha 10-Vršovice, ST–SO 17:30–19:30, 20:15–22:30

V restauraci Benjamin si pro vás zdejší Executive chef Štěpán Návrat se svým týmem šéfkuchařů připravil nápadité menu, ve kterém hraje hlavní roli oblíbená jarní zelenina z Hostína u Vojkovic – chřest. Chřest je čím dál oblíbenější surovinou, a proto se můžete těšit na nové recepty a netradiční chuťová spojení. Od 1. května do 11. května můžete do restaurace zajít na krátkou nebo dlouhou degustaci (1200 Kč a 1800 Kč), ke které si můžete vybrat také vinné párování ve dvou cenových variantách. A na jaké pochoutky se můžete těšit? Co třeba sušený žloutek se slaninou, chřestem a rozmarýnem nebo grilovaný bílý chřest s omáčkou ze zeleného spáleného chřestu, špaldou a šťovíkem. Za zmínku rozhodně stojí také vykostěný králík se slaninou, divokým chřestem, na másle opečeným bílým chřestem a mladým jehličím. 

Kalina Kampa

Říční 563/1, Praha 1, PO–NE 11:00–23:00

Miroslav Kalina je skutečně kulinářský mistr, který ví, co svým hostům nabídnout. Při naší návštěvě jsme se o tom mohli přesvědčit. Pro svou kuchyni rádi používají termín „Nová Pražská Kuchyně”, která vychází z jejich originálních receptů a také z tradičních receptů, které přetváří do moderní verze za použití nových technik přípravy pokrmů. Koncept je vcelku jednoduchý – dělat obyčejné věci neobyčejně dobře a dotáhnout je do absolutní dokonalosti za použití lokálních surovin. V restauraci Kalina Kampa se můžete těšit na nové jarní menu, ve kterém nechybí ani chřest. Uzený pstruh s chřestem, jablkem, pistáciemi a kaviárem jako předkrm (225 Kč) nebo bílý chřest s vejcem, máslovou strouhankou a smržem (315 Kč). 

V Zátiší

Betlémské nám. – Liliová 1, Praha 1, POSO 12:00—15:00, 17:30—23:00, NE 11:00–15:00, 17:30-23:00

Executive chef Igor Chramec a Creative Indian chef Ramesh Mamgain restaurace V Zátiší připravili nové sezónní degustační menu, ve kterém najdete teplý farmářský chřest s bio vejcem vařeným na 62 stupňů, brioškou a sabayone z bílého chřestu. Kromě toho obohatili také à la carte menu o několik chřestových novinek. Ochutnat teď můžete chřestovou polévku s čerstvým sýrem (245 Kč), chřestový salát s rajčaty, avokádem a houbovými kroketami s ricottou (295 Kč) nebo vyzrálý rib-eye steak s bramborami Grenaille, chřestem a černým česnekem (695 Kč).

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9, Praha 1, PO–NE 11:30–23:30

Hlavní roli v květnovém menu Restaurace Mlýnec u Karlova mostu má chřest. Zdejší tým kuchařů pracuje s českým chřestem z farmy v Hostíně u Vojkovic a ochutnat ho budete moci během celého května. Těšit se můžete například na uzenou makrelu s chřestem, risottem, stracciatellou a limetkou (295 Kč) nebo na bio vejce s mělnickým bílým chřestem, tapiokou a tzar kaviárem (295 Kč). Jako hlavní chod připravili 40 dní stařený hovězí steak se zeleným chřestem, žampiony a estragonem (1 190 Kč) a na závěr chřest se sezamem a rebarborou (245 Kč).

Babiččina zahrada

Tovární 536, Průhonice, ÚT–NE 12:00–23:00

Výborné jarní novinky pro vás připravil také šéfkuchař průhonické restaurace Babiččina zahrada Michal Šorf. Na novém menu se objeví sezónní speciality nejen z lahodného chřestu, ale také ze smržů. Menu budete moci ochutnat do konce června. V nabídce bude například salát z mladého špenátu a polníčku s marinovaným chřestem, krémovým kozím sýrem a chardonnay vinaigrette (245 Kč), chřestové rizoto (345 Kč) nebo telecí hřbet s rajčatovým cous cous, pečenými rajčátky, smaženým chřestem a omáčkou z choriza (495 Kč). Začátkem května se navíc otevře i babiččina zahrada, ve které můžete posedět pod dřevěnou pergolou a přitom si užívat pohled na rozkvetlou zahradu, která voní bylinkami. 

La Gare

V Celnici 3, Praha 1, PO–PÁ 8:00–16:30, 18:00–24:00, SO 9:00–24:00, NE 9:00–23:00

Milovníci francouzské kuchyně určitě dobře znají restauraci La Gare. Od 2. května si tu pro vás připravili speciální menu, ve kterém najdete chřestový krém s pohankovým blinem a uzeným lososem (145 Kč), grilovaný chřest s šeříkovou pěnou, sekaným marinovaným vejcem a pažitkou (248 Kč), chřestový salát s čerstvým sýrem, pampeliškovými listy a bylinkami (234 Kč) nebo kukuřičné kuře se smržovou omáčkou a hostýnským chřestem (349 Kč). Kromě toho se v La Gare můžete těšit na zcela nové prostory. Zajděte se podívat, jak restauraci sluší nový design, kterému dominuje otevřený gril.

The Bistro

Londýnská 315/71, Praha 2, PO–NE 11:30–23:00

The Bistro najdete v Londýnské ulici na Vinohradech a běžně tu během jediné večeře můžete zažít cestu kolem světa. Jejich kuchyně je plná chutí, barev a překvapení. Jejich koncept je založený na malém sortimentu – menu mění pravidelně každý týden nebo 14 dní. Právě teď v jejich menu najdete několik chřestových pokrmů, například chobotnici s čekankou a chřestem (125 Kč), chřestový krém (85 Kč), pošírovaný chřest s pečenými bramborami, holandskou omáčkou a parmazánovým crumble nebo pečený hovězí pupek s bramborovým pyré, smaženým chřestem a marinovanou cibulí (265 Kč). Budete mít dilema, že nebudete vědět, co ochutnat dříve. 

 

Máte rádi chřest? Které menu vás láká nejvíce?

 

   Fotografie: facebook.com/Benjamin14.cz, kalinarestaurant.cz, facebook.com/restauracevzatisi, facebook.com/restaurantmlynec, Babiččina zahrada, unsplash.com