Jedovaté nádobí. Na co si dát pozor, aby se vaření nestalo životu nebezpečné
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
12.11.2019

Jedovaté nádobí. Na co si dát pozor, aby se vaření nestalo životu nebezpečné

Jedovaté nádobí. Na co si dát pozor, aby se vaření nestalo životu nebezpečné
Věděli jste, že jedovaté látky se neskrývají jen v potravinách? Nebezpečné látky se totiž vyskytují i v nádobí, ve kterém jídlo připravujeme. Ukážeme vám, na co si dát nejčastěji pozor a jaké věci na vaření je lepší vůbec nepoužívat.

Věděli jste, že jedovaté látky se neskrývají jen v potravinách? Nebezpečné látky se totiž vyskytují i v nádobí, ve kterém jídlo připravujeme. Ukážeme vám, na co si dát nejčastěji pozor a jaké věci na vaření je lepší vůbec nepoužívat.

Záludný teflon

Extrémně oblíbené teflonové nádobí začalo ztrácet své fanoušky až tehdy, když se zjistilo, anebo spíš když začaly na veřejnost prosakovat informace. že materiál může být za jistých okolností velmi jedovatý.

Teflon byl objeven naprostou náhodou před necelými sto lety a jeho první využití bylo při výrobě bomb. Trvalo skoro dvacet let, než se jeho pole působení začalo rozšiřovat. Teflon byl dokonce v Guinnessově knize rekordů označen za materiál, na kterém se nepřipeče vůbec nic.

Potíže nastanou, dojde-li k zahřátí nad teploty 260 stupňů. V ten moment se začnou uvolňovat směsi fluorovaných výparů. A ty jsou prokazatelně karcinogenní. Přitom zmiňované teploty při takovém smažení palačinek běžně dosáhnete.

Samotné mechanické poškození teflonu pak může způsobit to, že se úlomky dostanou do jídla. A to je pak jako kdybyste spolkli střep. V současné době už se teflon nahrazuje jinými materiály jako je například termolon. Na trhu jsou ale zároveň hojně dostupné i různé napodobeniny teflonu, jejichž riziko v podobě zdravotní závadnosti není zanedbatelné.

Hliníkový pomocník

Hliníkové nádobí trpí podobným nešvarem jako to teflonové. Bylo extrémně oblíbené do té doby, než se zjistilo, že je vlastně jedovaté. Při vysokých teplotách se nebezpečný hliník začne uvolňovat do jídla. Rizika této látky se přitom diskutují už roky. Jeho nadměrný příjem se dokonce spojuje se vznikem Alzheimerovy choroby.

Abychom ale byli spravedliví, výroba hliníkového nádobí se ale během desítek let posunula a do rukou už se vám nedostane holý, ničím nepokrytý hliník. Moderní nádobí je opatřeno z obou stran lakem s nepřilnavou vrstvou, nebo je anodizované.

Nerezová jistota

Nemůžete smažit bez oleje a když něco připálíte, hodně se při čištění nadřete. Tak lze shrnout nevýhody starého dobrého nerezového nádobí. Jinak asi nelze nerezovým hrncům vytknout z hlediska zdravotního nic. Pokud ovšem vaše spálená kalamita i po důkladném čistícím procesu zanechá stále stopy, nádobí raději nepoužívejte. Tyto drobné spáleniny jsou totiž karcinogenní.

Potíž může nastat i tehdy, pokud narazíte na méně kvalitní kousky. Do nerezové oceli jsou totiž přidávány i kovy jako nikl, chrom, titan, měď, molybden a vanadium, takže při poškrábání se mohou uvolňovat do jídla.

Keramická krása

Keramika neuvolňuje do jídla žádné potenciálně nebezpečné látky. Nádobí z tohoto materiálu si získává v kuchyních stále větší oblibu, je ale poměrně náročné na údržbu. Snadněji se poškrábe a úplně se nevyhnete používání oleje. Pořizovací cena keramického náčiní může být trochu vyšší, na druhou stranu se vám cena brzy vrátí v nižších nákladech za spotřebu elektřiny či plynu během vaření. Rozvod tepla je totiž v keramických pánvích a hrncích mnohem efektivnější než v případě, že použijete kuchyňské náčiní vyrobené z kovu.

Litinový gigant

Litinové nádobí to je takové mohutně vypadající, těžké, černé, které když vám spadne na nohu, máte z ní omeletu. Není extra rozšířené a patří mezi ty levnější. Dá se říct, že čím víc se používá, tím lepší vlastnosti má, protože se jednak takzvaně vypálí a jednak si vytvoří přirozeně nepřilnavou vrstvu. A nedá se ale mýt v myčce. Přesně takhle popisuje litinové nádobí Markéta Šichtařová ve své knize Citlivá kuchyně. K tomu snad není co dodat. Snad jen to, že i litinové nádobí se může poškrábat a ze spodních vrstev se pak může začít uvolňovat do jídla nebezpečný kov. Takže pozor na to.

Dekorační měď

Měděné nádobí se vyznačuje skvělými vlastnostmi i velmi pěkným vzhledem. Můžete vařit na špičkové úrovni. Vnitřek je obvykle opatřen nepřilnavým povrchem. Bohužel měděné nádobí je velice drahé, protože je vyrobeno komplikovaným procesem za použití několika dalších složek, což si ne každý může dovolit. Čistě měděné nádobí už nikde neseženete, protože je zdraví škodlivé. A toto nádobí je nutné mýt pouze speciálními přípravky, v žádném případě ne v myčce. A neobejde se bez pravidelného leštění nebo čištění i tehdy, když ho nebudete používat.

Sklo je jistota

Skleněné nádobí používali už staří Římané. Ve skle dnes seženete, na co si jen vzpomenete. Zapékací mísy, hrnce, varné konvice i zavařovací sklenice. Nádobí je vyrobeno buď z boritokřemičitého skla, které vydrží teploty do 300 stupňů Celsia nebo z borosilikátového skla, které vydrží teploty pohybující se v rozmezí 30 až 530 stupňů Celsia, píšou na webu Primanapady.cz. Ve varném skle můžete vařit na elektrickém sporáku, keramických varných deskách i v mikrovlnné troubě. Pro vaření na plynu ale potřebujete speciální plotýnky. Skleněné nádobí není možné používat na indukční desce.

Titanový luxus

To nejlepší jsem dali nakonec. Není levné, má skvělé vlastnosti a je zdravotně zcela nezávadné. Řeč je o titanovém nádobí. Vyniká dlouhou životností i obrovskou odolností. Má nepřilnavý povrch a nezůstávají na něm po připálení stopy. Na titanové pánvi uděláte ty nejlepší lívance. Dobrou chuť!

 

Fotografie: Unsplash.com