Místo obyčejné večeře gastronomický zážitek. Naučte se základy vinného párování
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
31.05.2019

Místo obyčejné večeře gastronomický zážitek. Naučte se základy vinného párování

Místo obyčejné večeře gastronomický zážitek. Naučte se základy vinného párování
Dobré víno a skvělé jídlo jdou jednoduše ruku v ruce. Není se čemu divit, že je vinné párování v současné době tak populární. Správný výběr vína dokáže dokonale podpořit chuť pokrmu a z vaší večeře se rázem stane jedinečný gastronomický zážitek. Jak nejlépe snoubit víno s jídlem? Jakých pravidel byste se měli držet? Na to jsme se zeptali sommeliera Tomáše Nedvěda z pražské restaurace Nuance. 

Dobré víno a skvělé jídlo jdou jednoduše ruku v ruce. Není se čemu divit, že je vinné párování v současné době tak populární. Správný výběr vína dokáže dokonale podpořit chuť pokrmu a z vaší večeře se rázem stane jedinečný gastronomický zážitek. Jak nejlépe snoubit víno s jídlem? Jakých pravidel byste se měli držet? Na to jsme se zeptali sommeliera Tomáše Nedvěda z pražské restaurace Nuance. 

Párujeme pro radost z daného okamžiku

Jak už vyplývá ze samotného slovního spojení, správně vybrané víno má jít ruku v ruce („v páru”) se zvoleným pokrmem. Díky vinnému párování zvýrazníte chuť jídla, můžete ale také podpořit jeho skryté chuťové tóny, podpořit vaše chuťové pohárky nebo vytvořit nezapomenutelnou atmosféru večera. Při párování je potřeba myslet na rovnováhu. Ačkoliv se nejedná o nejsnazší záležitost, základy se dokáže naučit opravdu každý. 

Dobré víno dokáže v kombinaci s lahodným jídlem vykouzlit jedinečný zážitek. Dejte si ovšem pozor na to, abyste se nenachytali na kouzlo samotného okamžiku. „Poměrně často slýchám příhody, kdy hosté vypráví, jak v cizině pili určitý druh vína v kombinaci s konkrétním jídlem a připadalo jim to naprosto úžasné. Nakoupili si dané víno domů, připravili večeři, ale víno jim najednou vůbec nechutnalo. V takových případech má na výsledném dojmu velký podíl také atmosféra místa. Na dovolené je člověk uvolněný a zároveň do jisté míry tolerantnější. Snadno se tak může stát, že mu chutná i víno, které by v České republice neocenil. Gastronomie je ve velké míře o psychice.

Základní pravidla vinného párování

„Mezi základní, univerzální a velice zjednodušené pravidlo patří párování podle barvy. Bílá vína by se měla kombinovat s bílým masem a rybami, červená vína lehčího typu, například Pinot Noir, můžeme podávat k pernaté zvěři, jako je bažant nebo perlička, těžší červená vína jako například Bordeaux pak s červeným masem.”

„Vinnému snoubení se nevyhýbají ani nejrůznější zapeklitosti. Co se týče ryb, tak rozhodně není striktně dáno, že pokud servírujete rybu, tak k ní patří bílé víno. Je potřeba dbát také na barvu rybího masa. Jižní národy k tuňákovi nebo i k makrele běžně podávají červené víno. Samozřejmě ne při pokojové teplotě 20°C, tak jak má spousta z nás mylně zažito. Pokojová teplota by měla být na rozmezí 16–17°C, což bývala pokojová teplota zámecká, tedy nižší.”

Několik osvědčených tipů

Plnější a bohatá vína podáváme k těžším pokrmům, které obsahují větší množství tuků (smetana, máslo,...). K pikantním a kořeněným jídlům vybírejte výraznější víno, aby výrazná chuť jídla nepřebila chuť vína. Pro mastnější jídla zvolíme víno s kyselinkou, která je pomáhá odlehčit. K asijským pokrmům se skvěle hodí sladší aromatická vína, která podpoří jak pikantní chuť, tak sladké tóny kokosového mléka. Jídla, která obsahují v určité formě ovoce, jdou skvěle dohromady s ovocnými víny, jako je Muškát nebo Ryzlinky. „Samostatnou skupinou vín jsou sladká dezertní vína. Při jejich párování se sýry nebo s kachními játry foie gras vznikají opravdu báječné chuťové kombinace.”

Vyzkoušejte:

Pinot Noir k pokrmům se zemitou chutí, jako například k houbám a lanýžům

Chardonnay k mořským plodům

Cabernet Sauvignon k jehněčím žebírkům 

Malbec s pikantní barbecue omáčkou

Vinho Verde k tacos

Muškát se sushi

Abyste do umění vinného párování skutečně pronikli, je potřeba ochutnávat, všímat si chuťových detailů a nacházet mezi jídlem a vínem podobné vůně a chutě. Odborníci, kteří si jsou ve svých znalostech jistí, si mohou vybrat, jestli si pro párování zvolí cestu harmonického podtržení nebo naopak originálního kontrastu. Dané jídlo může chutnat jinak, když se rozhodnete sáhnout po jiném druhu vína a necháte tak vyznít některou z chutí, která v jídle zatím hrála jen „vedlejší roli”.

Jak na sýry

„Spousta lidí má zažité, že k sýrům se pije spíše červené víno. Spousta červených vín je pro ně ale nevhodná. Tak jako u jídla, je i u sýrů důležité pravidlo intenzity. Čím intenzivnější je sýr, tím intenzivnější by měla být i chuť vína. K plísňovým sýrům, jako je Camembert nebo Brie, se hodí spíše vína bílá (např. Cabernet Sauvignon). Sýry s modrou plísní jako Roquefort nebo Gorgonzola můžeme kombinovat se sladkými dezertními víny. Pinot Noir se hodí k tvrdým sýrům typu Gruyere.”

Domácí snoubení vín

Plánujete večírek s přáteli a chcete klasické posezení nad skleničkou vína nějak oživit? Vyzkoušejte naše tipy v praxi a udělejte si soukromou degustaci vín v kombinaci s vhodným protějškem v podobě tapas. „Myslete na to, že po ochutnávce jednotlivého druhu vína byste měli neutralizovat své chutě. K tomu se skvěle hodí například chléb.” Pokud s párováním doma teprve začínáte, pak můžete vyzkoušet regionální variantu, kdy k italskému vínu budete podávat pizzu nebo těstoviny, k argentinskému steak a k francouzskému kvalitní sýry. 

Kdy uspořádáte doma večer s vinným párováním?

 

 

Tento článek vznikl v rámci speciální spolupráce s Nuance Restaurant.

 

   Fotografie: Tomáš Rubín pro city-dog.cz