Víte, kam v Praze (nejen) na super polévku? Přece do bistra Hashashira.
Autor:  Vlaďka Kučerová
0
08.02.2018

Víte, kam v Praze (nejen) na super polévku? Přece do bistra Hashashira.

Na začátku Vinohradské ulice, kousek nad Národním muzeem, najdete malé, útulné bistro. Původní nápad na založení pražské polévkárny se nakonec proměnil v rodinný podnik. Kromě různých druhů polévek se tu dočkáte i výborných koláčů, quichů nebo skleničky dobrého vína po práci. Navštivte s námi bistro Hashashira.

Na začátku Vinohradské ulice, kousek nad Národním muzeem, najdete malé, útulné bistro. Původní nápad na založení pražské polévkárny se nakonec proměnil v rodinný podnik. Kromě různých druhů polévek se tu dočkáte i výborných koláčů, quichů nebo skleničky dobrého vína po práci. Navštivte s námi bistro Hashashira.

Španělská 2, Praha 2 - Vinohrady

PO - PÁ 9:00 – 20:00

Bistro Hashashira bylo otevřeno už v roce 2012. Původně měla jeho zakladatelka, Kateřina Svobodová, trošku jinou představu. Mělo se jednat o podnik, kde by se každý den v roce podávala jiná polévka. Polévky si zákazníci zamilovali, ale časem se tento originální nápad stal trošku komplikací. „Přeci jen, vymyslet 365 receptů na různé polévky, bylo těžší a těžší. Zákazníci si navíc některé druhy polévek oblíbili natolik, že se po nich ptali čím dál častěji. Také z toho důvodu jsme náš koncept trošku pozměnili,“ říká majitelka bistra.

Každý den mají hosté na výběr hned ze dvou druhů polévek. Někdy je to řepný krém s křenovou pěnou, jindy pákistánská zeleninová polévka, španělská čočková s chorizem, indická s květákem, ale může to být i česká klasika v podobě vývaru s nudličkami. Podle velikosti vašeho hladu si můžete samozřejmě vybrat, jestli chcete menší nebo větší porci. Cenově pak polévky vyjdou na 55 Kč nebo 75 Kč. K polévce si rozhodně dejte domácí foccacciu (25 Kč), kterou také peče sama majitelka. 

Právě ona je tím, kdo vymýšlí recepty, vaří, peče a kouzlí ve zdejší kuchyni. Nenarazíte tu na jeden druh kuchyně, ale naopak zde můžete ochutnat z každé země trošku. Jako kdybyste na jednom místě procestovali několik koutů světa. Milá servírka nám prozradila, že veliký úspěch tu sklidila například thajská polévka s kokosovým mlékem, kterou kvůli nečekanému zájmu vařili hned dva dny po sobě. „Jedna naše stálá zákaznice na ni přišla dokonce oba dva dny a brala si ještě porci s sebou.“ Tak na tu se sem zaručeně musíme vrátit.

Nejvíce zákazníků chodí v době oběda na denní menu. Výběr je vždy ze dvou polévek a většinou ze čtyř hlavních jídel. „Vždy máme v nabídce také jedno bezmasé jídlo, aby si u nás vybrali i vegetariáni,“ říká majitelka Kateřina. Pečené kuřecí stehýnko s celerovým pyré, chilli con carne s tortillou nebo maďarský hovězí guláš s haluškami vás vyjdou na 145 Kč. Bezmasá jídla většinou stojí 135 Kč, ale můžete si také dát výborný quiche se salátem za 110 Kč (samotný quiche za 70 Kč). Aktualizovanou denní nabídku sledujte zde.

Pokud nestíháte zajít nebo zajet do Hashashiry na oběd, přijďte alespoň na kávu a koláč. Švédský kardamonový koláč nebo švestkový crumble s šálkem espressa nebo se svařákem? Hned je ten den veselejší! Ceny dortů a koláčů se pohybují od 55 Kč do 75 Kč. „Crumble je tu jeden z nejpopulárnějších dezertů. Samozřejmě je to naše domácí a trošku počeštělá verze, hezky se švestkami v rumu. Doporučuji k snídani,“ říká baristka. 

Otevřeno je od 9 hodin, ale klasické snídaně se tu zatím nepodávají - v kuchyni se totiž připravuje jídlo na oběd. Ráno si můžete objednat míchaná vajíčka, domácí koláče a k tomu samozřejmě kávu nebo jiný teplý nápoj. Espresso stojí 42 Kč, cappuccino 55 Kč, flat white 80 Kč a česká zimní klasika - svařák, 65 Kč. Ceny jsou podle našeho názoru na pražské poměry běžné. 

V zimě se sem lidé chodí zahřát teplou polévkou a v létě můžou posedět venku na zahrádce se skleničkou vína nebo s oblíbeným drinkem. Vyhlášené jsou také zdejší limonády, jejichž ceny začínají od 35 Kč. Pokud nechcete jen ochutnat místní skvělou kuchyni, ale také odhalit tajemství receptů paní majitelky, pořádají zde vlastní kurzy vaření. Nechybí bublinky, dobrá nálada a rodinná atmosféra, takže není důvod váhat.

Celé bistro je na první pohled moc útulné - ani velké, ani malé, prostě tak akorát. Čistě bílé stěny, nádherné dřevěné stoly a židle, dokonce i bar je celý obložen dřevem. Tu skutečnou útulnost dodávají podniku květiny, čerstvé bylinky, ale také krásná stínidla světel. Díky jejich mint barvě působí místnost trošku retro stylem, ale není to žádné převoněné a přezdobené Provence. Tady se budou cítit skvěle ženy i muži, mladí i starší, prostě každý.

My hodnotíme Hashashiru jako místo, kam se rádi znovu vrátíme (nutně totiž potřebujeme ochutnat tu proslulou thajskou polévku). Milá obsluha, příjemný interiér a menu, ze kterého si vybere každý. 

 

 

Už jste také vyzkoušeli, jak chutná v bistru Hashashira?

PETRAna

Manažerka v řetězci s občerstvením

Co si představím pod pojmem rodinné bistro? Místo, kam přijdu a budu se cítit dobře a uvolněně hned při příchodu. Přesto, že jsem do bistra Hashashira vešla poprvé, obsluha mě přivítala jako stálého zákazníka. Ihned jsem se cítila jako doma a těšila  se, až ze sebe při usazení setřesu celodenní stres.

V téhle zimě není nic lepšího, než si dát horkou krémovou polévku z červené řepy a svařák, který voňel už od dvěří. No a domácí limonáda? Ta u mě nesmí nikdy chybět. Bylo to příjemné posezení se vším všudy... Já u vysokého stolu, za mnou výhled na Prahu a přede mnou bar plný koláčů a usměvavá slečna, která mi zrovna nalévala polévku. 

Ještě než mi ji donesla, už jsem si objednávala quiche  a koukala na výběr koláčů. Musela jsem si několikrát zopakovat, že tady nemůžu sníst úplně všechno. Když jsem ale ochutnala tu výbornou polévku, neodolala jsem ani jejich koláči. Když mají tak dobré polévky, tak co teprve něco sladkého? Takhle prostě chutná jídlo, které je dělané s láskou. 

Obsluha byla milá, všímavá a starala se tak akorát. Celou dobu stála za barem, ale vnímala vše, co se dělo. Obzvlášť mě potěšilo, když si všimla, že mi zhasla svíčka a hned mi přišla dát novou. Menu není přeplácané, ale zároveň má člověk z čeho vybírat a ceny jsou na centrum velice přívětivé. Tohle je prostě bistro, kam se chcete vracet každý den, pořád! 

 

 

Inka

Creative Content Manager pro Skrz.cz

Polévky já miluju. Už od dětství. A Hashashira si moje srdce získala právě díky nim. Na denním menu jich najdete hned několik. A pokaždé jinou! Díky této pestrosti chutí se vám s nimi podaří hravě procestovat celý svět. Chutnají totiž po Indii, občas po Thajsku, Mexiku, ale i po naší rodné hroudě. 

Kromě polévky v mé objednávce nikdy nechybí jejich úžasný slaný koláč se salátkem. Zpravidla si na tomhle všem pochutnávám u dřevěného stolu s výhledem do ulice. Obrovská okna jsou totiž dominantou prostoru. Nejčastěji sem zavítám po práci s kamarádkami - na skleničku vína a lehkou večeři. Menší prostor zajistí útulnou atmosféru, která je pro naše důvěrné vyprávění vždycky důležitá. 

Co jsem ještě nevyzkoušela, ale láká mě to, jsou mnohými chválené kurzy vaření, které v bistru Hashashira pořádají. Tak snad se tam brzy dostanu i za tímto zážitkem. A vám všem doporučuju to samé. 

 

 

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: za city-dog.cz Anežka Svobodová