Etnosvět: vegetariánská restaurace, která uspokojí i ty nejnáročnější masožravce
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
07.03.2018

Etnosvět: vegetariánská restaurace, která uspokojí i ty nejnáročnější masožravce

Etnosvět: vegetariánská restaurace, která uspokojí i ty nejnáročnější masožravce
Etnosvět najdete v Legerově ulici, jen pár kroků od I. P. Pavlova. Z hodně rušné ulice se najednou ocitnete v naprosto jiném světě. Ale nenechte se zmást slovem „etno“. Rozhodně vás nečeká přeplácaný interiér plný podivných polštářků a barevných tapet. Vše je tu provedeno velmi čistě – od interiéru až po servis jídla.

Etnosvět najdete v Legerově ulici, jen pár kroků od I. P. Pavlova. Z hodně rušné ulice se najednou ocitnete v naprosto jiném světě. Ale nenechte se zmást slovem etno. Rozhodně vás nečeká přeplácaný interiér plný podivných polštářků a barevných tapet. Vše je tu provedeno velmi čistě  od interiéru až po servis jídla.

Legerova 40, Praha 2, 120 00

PO  ČT 11:30 – 16:00, 17:00 – 23:00, PÁ 11:30 – 16:00, 17:00 – 23:30

SO 12:00 – 16:00, 17:00 – 23:30, NE 12:00 – 16:00, 17:00 – 23:00

Etnosvět se během 2,5 let od otevření stal velmi oblíbenou a vyhledávanou restaurací. Svědčí o tom i prestižní ocenění od TripAdvisor (Certifikát výjimečnosti 2017) a vítězství v anketě gastronomického průvodce Restu. Etnosvět vyhrál Skokana roku a zároveň zvítězil v kategorii vegetariánských restaurací. Není ale populární jen u vegetariánů. Cestu si sem našli také milovníci masa, kteří se přesvědčili o tom, že vegetariánské jídlo nemusí být jen nudné a bez chuti.

Hned ve dveřích vás překvapí, jak je restaurace rozsáhlá. V přízemí, které se využívá především dopoledne a přes oběd, je zhruba 40 míst. Večer se otevírá i suterén s dalšími 60 místy a k tomu všemu je v horním patře několik místostí, které se dají využít pro workshopy, přednášky nebo školení. Samozřejmostí je i možnost zajištění cateringu, který se připravuje hned vedle školicích místností, mimo hlavní kuchyň. Vlastně by se dalo říct, že každé patro má svoji kuchyň, dokonce i suterén.

V průběhu času se pod vedením českého šéfkuchaře, Ondřeje Panoše, ustálil mezinárodní tým, který dodává jednotlivým exotickým pokrmům tu pravou autenticitu. Jednotlivá jídla jsou opravdu z celého světa. Můžete si být jisti, že když si vyberete třeba něco indického, recept i dochucení bude od pravého Inda. Další zajímavostí tohoto mezinárodního týmu je, že většina členů nepatří ani do veganské nebo vegetariánské skupiny, ale jsou to klasičtí milovníci masa. Jen je zkrátka zaujala nová výzva. Možná právě i z tohoto důvodu jsou jídla tak chuťově zajímavá a chutnají i nám, masožravcům.

Je pravda, že větší část hostů tvoří ženy, ale když už se jim podaří přemluvit partnera k návštěvě, pánové nikdy neodchází zklamáni. Restaurace jako taková se snaží bořit stereotypy a předsudky, i proto v nabídce najdete alkoholické nápoje, které ve vegetariánských restauracích nejsou běžně k dostání. Vybírat můžete jak z moravských vín Davinus (společnost Davinus spolupracuje s moravskými vinaři při spoluvytváření vlastních produktových řad), tak i z italských nebo francouzských vín. Pivaři jistě zaplesají nad točenou plzní nebo speciály od Matušky. Na slehnutí si můžete dát panáka něčeho ostřejšího. Je libo třeba třešňovice? 

„Chceme, aby si od nás host odnesl komplexní gastronomický zážitěk a k tomu jednoznačně patří i dobré pití. Přestože jsme vegetariánská restaurace, nemyslíme si, že je nutné, aby si u nás host musel dát k degustačnímu menu pouze vodu nebo fresh,“ říká Míša Dvořáková, která má v Etnosvětě na starosti eventy.

Z nabídky předkrmů jsme nemohli vynechat Veganský tataráček s chlebovými chipsy a konfitovaným česnekem (210 Kč). Ten je v jídelním lístku od úplného začátku a dal by se považovat za signature jídlo celé restaurace. Je v něm použito asi 20 surovin a musíme přiznat, že výsledná chuť je naprosto fantastická a ojedinělá zároveň.

Druhá volba padla na smažené Jarní závitky s pekingskou „kachnou“, seitanem, hoisin omáčkou, okurkou, mátovým coulis a gastrique dresingem (170 Kč). Výsledná chuť nás opět překvapila – lehce pikantní, nicméně vyvážená a velmi osvěžující, což u smaženého jídla úplně nečekáte. Jen nás zarazilo, proč se v názvu používá slovo „kachna“, když tam žádná není. „Musím přiznat, že jsem sama bojovala s tím, že u jídel občas používáme tyto výrazy. Ale lidé si tak jídlo umí lépe představit a ví, do čeho jdou,“ vysvětluje Míša. 

Od 11:30 do 15:30 můžete přijít na denní menu, které se mění v závislosti na sezóně, aby se zachovala čerstvost jídel, o kterou tu jde především. Cena menu se pohybuje mezi 135 Kč  155 Kč. V poledním menu vždy najdete polévku, kterou můžete zkombinovat buď s čistě veganským jídlem, nebo s těstovinami/luštěninami, případně s vegetariánskou verzí klasického českého pokrmu, jako je třeba svíčková.

Během oběda můžete využít i takzvaný business lunch. Ten obsahuje předkrm a jídlo à la carte. Na rozdíl od večeří si můžete oběd objednat přes Dáme jídlo nebo vám ho přiveze přímo restaurace. Míša nám také rovnou řekla, proč tomu tak je: „Chceme si zachovat vysokou kvalitu nejen jídla samotného, ale i jeho prezentace. Samozřejmě, že jakmile ho dáte do krabice a pošlete po kurýrovi k zákazníkovi, kvalita klesá. Proto jsme se rozhodli rozvážet pouze polední menu.“

Z hlavních jídel jsme vyzkoušeli vegetariánské variace na klasické masové pokrmy. Ořechový Wellington s celerovým pyré s bílou čokoládou, růžičkovou kapustou a konfitovanou cibulí (355 Kč) byl jedním slovem WAU. Wellington z kořenové zeleniny a ořechů byl šťavnatý a výborně dochucený. V  tu chvíli jsme zcela zapomněli na to, že nejíme maso. Celerové pyré s bílou čokoládou? Kombinace na první pohled přinejmenším prazvláštní, ale výsledná chuť – famózní. Pyré bylo hladké a lehké, takže zeleninový Wellington skvěle doplňovalo.

Naší druhou volbou byl Houbový bourguignon (325 Kč). Přiznáme se bez mučení, že na tomhle jídle nám utkvělo oko, už když jsme před restaurací narychlo nahlédli do menu. Bylo tedy zcela jasné, že ho zkrátka musíme ochutnat. Nespletli jsme se. V kombinaci s bramborovým pyré jde o příjemně odlehčenou variantu klasického hovězí bourguignon.

Po dvou chodech, které nás naprosto posadily na zadek, nám bylo jasné, že dezert rozhodně nesmíme vynechat. S plným břichem jsme pročítali nabídku a nejraději bychom si objednali všechno. Nakonec ale padla volba na Mangovo-čokoládový mousse (160 Kč) a Avokádové créme brulée (160 Kč).

Etnosvět je rozhodně nejdražší restaurace, kterou jsme doposud navštívili. Ale pokud byste váhali nad tím, jestli se vyplatí dát „za trochu zeleniny“ takovéhle peníze, věřte nám, že to za to stojí do poslední utracené koruny. Nemusíte mít strach, že budete odcházet s poloprázdným žaludkem. Najedí se i velcí jedlíci, takže se sem rozhodně nebojte vzít partnera nebo tátu. Pokud překoná prvotní předsudky, které asi napadnou každého, jistě sám uzná, že tento gastro zážitek opravdu stojí za to.

 

 

Znáte Etnosvět, nebo sem už dokonce chodíte pravidelně?

michaela

výživová poradkyně a biochemička

Než jsem tuto vegetariánskou restauraci a vlastně i multikulturní prostor navštívila poprvé, byla jsem k ní skeptická pro její ezoterický název ETNOSVĚT. Bude mě tam obsluhovat nějaký podivín s batikovaným trikem? Dala jsem jí ale šanci a od té doby je Etnosvět jedna z mých „TOP 3“. 

Ještě dříve než mě mohlo zaujmout jídlo svou dokonalou provázaností chutí, uchvátil mě interiér a obsluha. Naprostá „zenová“ vyrovnanost, příjemný přístup, klid, harmonie a vstřícné chování – to všechno okolo sebe cítíte, když tady sedíte. Nabídka je rozdělená na polední menu a večerní „á la carte“ – vyberete si z obojího. Polední menu je svěží a lehké jídlo za přívětivé ceny, které vás však zasytí a uspokojí. Večerní pokrmy jsou kulinářským zážitkem, který si nejlépe vychutnáte v celém degustačním menu. 

Za harmonii vegetariánských a veganských pokrmů si připlatíte, ne že ne. Za ten naprosto vyrovnaný a spokojený pocit při odchodu to ale rozhodně stojí.

 

 

 

tereza

baristka

Etnosvět je pro mě jednoznačně srdcovka. Tuto restauraci jsem poprvé navštívila přibližně před rokem a půl. Od té doby jsem pravidelným zákazníkem. Tehdy mě restaurace okouzlila malebnou zahrádkou ve vnitrobloku a lahodným veganským sushi.

Pokaždé se sem ráda vracím nejen kvůli ochotné usměvavé obsluze a příjemné atmosféře, ale hlavně kvůli skvělému jídlu. Mají nejen barevný výběr veganských a vegetariánských pokrmů, ale i božských dezertů. Menu z jídelního lístku se i sezónně obmněňuje, ale jejich nejoblíbenější pokrmy vždy zůstávají.

Poslední návštěva mě jen utvrdila v tom, že Etnosvět je jedna z nejlepších veganských/vegetarianských restaurací v Praze. O jejich  bezkonkurenčním veganském tataráčku už musel slyšet snad každý. Z předkrmů to je moje nejoblíbenější volba. Veganský Welington uspokojí i náročné chuťové pohárky milovníků masa. Zmíněné smažené sushi je pro mě také jasnou volbou. Myslím, že si tu každý najde to své. Dokonce i mí přátelé, kteří mají předsudky vůči veganským jídlům, odcházeli nadšení. 

Jediné, co by se snad dalo vytknout, jsou vyšší  ceny. Ale dle mého názoru jsou ceny v poměru cena/výkon/kvalita adekvátní. Svou roli v tom hraje také místo, kde se restaurace nachází. Dnes je už v Praze nespočet veganských restaurací a bister a dá se říct, že každým dnem nějaké přibývají. Bohužel ne všechny se dají považovat za kvalitní gastronomii. A Etnosvět zaručeně patří mezi ty nejlepší v Praze.

 

 

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: za city-dog.cz Anežka Svobodová