Desetitisíce ušetřených brček i plastových obalů. Objevte cirkulární kavárny!
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
04.07.2019

Desetitisíce ušetřených brček i plastových obalů. Objevte cirkulární kavárny!

Desetitisíce ušetřených brček i plastových obalů. Objevte cirkulární kavárny!
↵KaKavárna je místo, ve kterém proudí život a s tím nutně souvisí i produkce odpadu. Spousta kaváren se ale nad jeho množstvím začíná sama pozastavovat a hledá cesty, jak životnímu prostředí ulehčit. Jednou z možností je stát se cirkulární kavárnou. Co to vlastně znamená a jak těžké je se jí stát?

↵KaKavárna je místo, ve kterém proudí život a s tím nutně souvisí i produkce odpadu. Spousta kaváren se ale nad jeho množstvím začíná sama pozastavovat a hledá cesty, jak životnímu prostředí ulehčit. Jednou z možností je stát se cirkulární kavárnou. Co to vlastně znamená a jak těžké je se jí stát?

Jak mohou cirkulárně fungovat kavárenské provozy, zjišťuje od listopadu minulého roku nový projekt Cirkulární kavárny, na kterém spolupracuje nezisková organizace Institut cirkulární ekonomiky, svozová firma Pražské služby, která projekt finančně zaštítila, a radnice Prahy 7. Do projektu se zapojily podniky, které sídlí na pražské Sedmičce – Bar Cobra, Café Lajka, Cafe Letka, Vnitroblock a Cukrárna Alchymista.

Samy zapojené kavárny mají velkou motivaci tyto otázky řešit. Mnohým z nich se už podařilo vybočit ze zajetých kolejí a svůj provoz podstatně zefektivnily. A my jsme se zašli podívat do dvou cirkulárních kaváren – do Vnitroblocku a do Café Lajka, abychom se jich zeptali, jak se jim cirkulární způsob provozu daří uvést do praxe.

„Být cirkulární kavárnou pro nás znamenalo úplně přehodnotit dosavadní myšlení. Není to jen o tom zrušit brčka, ale zamyslet se pořádně nad tím, kolik odpadu dokáže jedna kavárna vytvořit a něco s tím začít dělat,“ říká Zuzana Vachová z Vnitroblocku.

Pryč s jednorázovým nádobím

Jedno z největších témat je používání jednorázového nádobí. Díky tomu, že roste počet zákazníků, kteří jednorázové nádobí nechtějí, dosáhly kavárny velkého pokroku. „Ve Vnitroblocku jsme se rozhodli, že papírové nádobí zpoplatníme, ne proto, abychom na tom vydělali, ale aby se lidé zamysleli nad tím, že je výhodnější nevytvářet odpad. Je rozdíl vzít si zálohovaný kelímek, nechat si za něj vrátit peníze a zároveň nevytvářet odpad nebo si zaplatit za papírový, který se pak vyhodí. Co se týče brček, tak těch jsme za rok ušetřili 64 000 kusů, což je opravdu hodně.“ Podobně se k tomu postavili i v Café Lajka. „My jsme klasická brčka vyřadili dost rychle a našli jsme alternativu v brčkách ze slámy,“ popisuje Aja Pávková.

Kavárny se také snaží „vychovávat“ zákazníky k tomu, aby si nosili vlastní hrnky na kávu, motivují je slevou při využití vlastní nádoby nebo využívají systém zálohovaných vratných kelímků na kávu Otoč kelímek. „Co se týče jednorázového nádobí, tak tam jsme ušetřili už přibližně 30 000 kelímků a víček.“ V obou kavárnách vnímají ale jako největší problém vysvětlit zákazníkovi, proč by si měl kávu dát z vratného kelímku. „Nejvíc času strávíme nad tím vysvětlit hostům, kteří mají zaběhnuté zvyky, proč si mají vzít zálohovaný kelímek,” říká Aja Pávková.

Co s tetrapakem? 

Větší kavárna spotřebuje i 100 litrů mléka týdně. Za mlékem se však táhne velká odpadová stopa: kavárny většinou objednávají litrové nápojové kartony nebo plastové láhve. „Tetrapak je asi nejhorší materiál vůbec, špatně se recykluje a my se ho chtěli zbavit, tak jsme se snažili najít jiného dodavatele mléka. Našli jsme farmu, která nám ho dodává v plastových pytlích, ale jeden má objem 10 l a plast se pak dá do tříděného odpadu a normálně se zrecykluje, takže jsme ušetřili deset krabic a místo toho máme jeden plastový pytel,“ říká Zuzana Vachová z Vnitroblocku. A zatímco tam se podařilo tetrapak vyměnit, v Lajce ještě stále hledají vhodné řešení a dodavatele. „Tetrapak je pro nás určitě problém, ale pravda je, že máme asi nejmenší spotřebu kávy i mléka, protože jsme nejen kavárna, ale i pivovar a lidé k nám chodí večer hlavně na pivo.”

Výměna chemikálií a šetření vody

„Co se týče ekologických přípravků, tak jsem hledala nějakou náhradu za chemikálii. Člověk zjistí, že sice používá ekologický přípravek, ale pak na umytí spotřebuje mnohem více vody, než by spotřeboval, když používá chemikálie, takže to vlastně taky není cesta. Ne vše, co se jeví na první pohled jako dobrý krok, jím opravdu je,“ popisuje Zuzana Vachová.

V obou kavárnách se také snaží šetřit vodou. „Kde to jde, tak máme perlátory, které šetří vodu. Člověk k umytí rukou opravdu nepotřebuje tolik vody, kolik si myslí.”

Zbytečné plastové obaly? Karty v ruce mají dodavatelé

V obou podnicích se shodují, že největší problém a také největší objem produkovaného odpadu tvoří obalové materiály. Ať už jde o obaly dodávaných potravin a nápojů, nebo o jednorázové nádobí na produkty, které si zákazník odnáší s sebou. Problémem je tady zejména neflexibilita výrobců a dodavatelů a nedostatek alternativních kanálů, přes které by mohly kavárny suroviny odebírat. „Myslím, že teď mají karty v ruce dodavatelé, oni balí produkty. My si objednáme třeba 2 limonád ve skle, oni je dají do papírového kartonu a ještě je obalí plastem. Úplně zbytečně! Můžou udělat celopapírovou krabici a je to. Takže teď je to hodně na dodavatelích. Ti menší s tím pracují a vycházejí nám vstříc a snaží se najít řešení.“ A Aja Pávková se přidává: „Když tam na dodavatele není tlak seshora, je to opravdu těžké.”

Být cirkulární kavárnou není náročné, jde o to nebýt líný

„Lidé se přechodu na cirkulární způsob provozu bojí a říkají, že to bude složité, ale ve finále to vůbec náročné není. Vlastně je to v mnoha ohledech jednodušší. Nemusíme uskladňovat spousty jednorázového nádobí. Máme pár otoč kelímků, které se nám točí, takže nám nezabírají místo. Také jsme zrušili popelnice na tetrapak, a tak ušetřili peníze. Je pravda, že člověk musí mít speciální nádoby třeba na kávovou sedlinu apod. Trvá to delší dobu, než si člověk zvykne dávat jednotlivý odpad do nádob, ale není to složité. Jde jen o to nebýt líný,“ říká Zuzana Vachová z Vnitrobloku.

 

Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz