Vršovické bistro Mistro si vás získá středomořskou kuchyní i interiérem od studia Olgoj Chorchoj
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
08.05.2019

Vršovické bistro Mistro si vás získá středomořskou kuchyní i interiérem od studia Olgoj Chorchoj

Vršovické bistro Mistro si vás získá středomořskou kuchyní i interiérem od studia Olgoj Chorchoj
Milujete středomořskou kuchyni a nevíte, kam v Praze zajít na výbornou chobotnici? Vyzkoušeli jsme ji za vás v nově objeveném podniku ve Vršovicích. Bistro Mistro si vás získá nejen skvělým jídlem, ale také originálním interiérem, za kterým stojí studio Olgoj Chorchoj. Tohle místo rozhodně stojí za vaši návštěvu. Přesvědčte se sami.

Milujete středomořskou kuchyni a nevíte, kam v Praze zajít na výbornou chobotnici? Vyzkoušeli jsme ji za vás v nově objeveném podniku ve Vršovicích. Bistro Mistro si vás získá nejen skvělým jídlem, ale také originálním interiérem, za kterým stojí studio Olgoj Chorchoj. Tohle místo rozhodně stojí za vaši návštěvu. Přesvědčte se sami.

Moskevská 366/23, Praha 10

PO–PÁ 11:00–22:00, SO–NE 9:00–22:00

Pokud patříte k milovníkům jídla a rádi objevujete nové pražské podniky, měli byste si dát do hledáčku vršovické bistro Mistro. Ačkoliv už nepatří k úplným nováčkům na pražské gastronomické scéně – bylo otevřeno v listopadu loňského roku, spousta lidí o něm stále ještě neví. Najdete ho jen pár kroků od tramvajové zastávky Moskevská a uvidíte, že když se sem vydáte na večeři, nebudete odcházet zklamaní. Za vznikem podniku stojí šéfkuchař Martin Norman a jeho společníci Michal Pacina a David Holan, kteří k rekonstrukci prostoru přizvali známé výtvarné studio Olgoj Chorchoj. 

„Pár let zpátky jsem měl obdobný podnik v holešovické Marině. Jmenoval se Martin Place a Michal se stal nejen naším stálým hostem, ale postupem času také dobrým přítelem. Shodou nešťastných událostí nám majitel prostoru vypověděl nájemní smlouvu. Bylo to naprosto nečekané, ale nedalo se nic dělat. Michal za mnou tenkrát přišel s tím, že by byla škoda přijít o takové místo a nabídl mi, že by se chtěl podílet na otevření nějakého nového podniku. Stejně tak mě podpořil i David, který je můj kamarád a bistru Mistro věřil od samého začátku,” říká šéfkuchař Martin Norman. 

Postupem času se naskytla možnost pronajmout prostor ve Vršovicích. I přes počáteční obavy, jestli je to vhodná lokalita, se nakonec rozhodli, že do toho půjdou právě tady. „Když jsme si procházeli Vršovice a především zdejší okolí, tak jsme zjistili, že kromě kaváren tady žádný podobný podnik není. Lidé, kteří si chtějí dát něco dobrého k obědu nebo k večeři, musí dojet minimálně na náměstí Míru. Proto jsme to riskli a zdejší rezidenti jsou za to rádi – alespoň podle jejich reakcí. Jsme především restaurace pro lokální lidi, kteří tu bydlí, mají rádi určitou kvalitu, sofistikovanější kuchyni a ocení i zajímavý interiér,” říká Michal Pacina. 

Jak už bylo řečeno, v Mistru vaří středomořskou kuchyni! Kromě à la carte menu připravují také obědové menu a speciální sezónní menu, na kterém často najdete čerstvě dovezené ryby. Právě teď mají chřestové menu, ze kterého jsme ochutnali výborný grilovaný chřest s pošírovaným vejcem a holandskou omáčkou (135 Kč), ale najdete v něm také chřestovou polévku se sýrem feta a řeřichou (85 Kč), chřestové rizoto s cukrovým hráškem, parmskou šunkou a sýrem grana padano (185 Kč) nebo lososový salát s chřestem, pohankou, rukolou, goji a citronovým dresinkem (230 Kč). 

Mezi nejoblíbenější jídla tu prý patří jejich „Bujabéza” (135 Kč) a grilovaná chobotnice. Rybí polévka s mořskými plody byla skvělá! Jemně nasládlá, ale přitom chuťově výrazná. Porce polévky byla tak velká, že by nám klidně stačila jako hlavní chod. 

Potom ale přišla na řadu grilovaná chobotnice s lehkým salátkem a my se zamilovali. Po několika špatných zkušenostech z různých podniků nejen v České republice jsme se obávali, aby chobotnice nebyla tuhá. Možná to taky znáte, objednáte si chobotnici, těšíte se na ni, a potom jedno sousto koušete půl hodiny. To se ovšem nestalo a kuchaři v Mistru potvrdili, že ji umí připravit jako opravdoví mistři. V čem je to kouzlo? „Chobotnice je předvařená a až potom je připravovaná na grilu. Díky tomu je její maso krásně měkké,” vysvětluje Martin Norman. 

V nabídce à la carte dále najdete také čerstvou pastu: spaghetti s mušlemi (245 Kč), strozzapreti s kachním ragú, pečenou dýní a sýrem grana padano (195 Kč) nebo tagliatelle s kozím sýrem, listovým špenátem a sušenými rajčaty (188 Kč). Lákavě zní i risotto s šafránem a mořskými plody (285 Kč) nebo některý z jejich salátů – s tygřími krevetami a avokádem (225 Kč), s hovězím masem (215 Kč), s kozím sýrem a pečenou dýní (198 Kč). Z hlavních jídel příště vyzkoušíme zdejšího kohouta na víně (225 Kč) nebo kachní prsa na pomerančích (245 Kč). Není lehké vybrat si jenom jedno. Na každý den v týdnu navíc připravují obědové menu, které servírují od 11:00. 

To všechno jsme zakončili zdejším vyhlášeným dezertem – cheesecakem z bílé čokolády s čerstvou marakujou (85 Kč), který byl absolutně bezkonkurenční. Martin stojí za všemi zdejšími recepty. „Je potřeba si s ingrediencemi hrát, zkoušet nové chutě a skládat je dohromady,” popisuje Martin Norman. 

Kromě skvělého jídla tu na vás čeká také originální interiér. Za ním stojí známé studio Olgoj Chorchoj. Od majitelů dostali do značné míry volnou ruku a velice rychle se dohodli na výsledném návrhu. „Snažili jsme se zachovat i některé stávající prvky jako vysoké stropy, oblé průchody nebo skleněné vitríny s výhledem do ulice,” říká Michal Pacina. 

„Když jsme architektům představili náš koncept, který zahrnuje středomořskou kuchyni, tak vznikl nápad využít jako jednu z hlavních barev světle zelenou,” popisuje Martin Norman. Právě tento barevný prvek dělá celý prostor velice útulným. Výsledný dojem ale vytváří všechny komponenty dohromady: originální mozaika na podlaze, svítidla nebo výrazné žebrové radiátory. Mistro je perfektním příkladem toho, jak zkombinovat něžné a industriální prvky dohromady a vytvořit z nich místo, kde se budete cítit příjemně. 

K vašemu jídlu vám tu nabídnou také výborné víno. „Z velké části tvoří naši nabídku italská vína, kde si dodavatele pečlivě vybíráme a s většinou z nich se známe i osobně. Můžete si u nás dát také biovína, což jsou vína, která nebyla průmyslově zpracovaná,” říká Michal Pacina. 

Na jaře se můžete těšit také na posezení venku na zahrádce pod velkou markýzou. Pokud se do Mistra chystáte o víkendu (nejen na oběd, ale třeba i na jejich víkendový brunch), určitě doporučujeme udělat rezervaci. „Místní už se sem naučili chodit a neradi bychom, abyste pak na svůj stůl museli zbytečně čekat,” vysvětluje Martin Norman. My jsme odcházeli z Mistra naprosto spokojení a s pocitem, že Vršovice konečně mají bistro, na které dlouho čekaly.

 

Co říkáte na bistro Mistro? Zajedete do Vršovic?

 

   Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz