Degustační večeře už všichni známe, vyzkoušejte raději degustační snídaně v bistru Bockem
City-Dog.cz | pražský žurnál
2
03.07.2019

Degustační večeře už všichni známe, vyzkoušejte raději degustační snídaně v bistru Bockem

Degustační večeře už všichni známe, vyzkoušejte raději degustační snídaně v bistru Bockem
Bokem od Anděla najdete bistro Bockem. Jestli ve vás samotný název evokuje už známý holešovický Vnitroblock, tak nejste daleko od pravdy. Je to nový podnik od téhle partičky, která pod svá křídla před několika lety přibrala šéfkuchaře z Cafe de Paris Ondřeje Kynčla a pomohla mu rozjet jeho sen.

Bokem od Anděla najdete bistro Bockem. Jestli ve vás samotný název evokuje už známý holešovický Vnitroblock, tak nejste daleko od pravdy. Je to nový podnik od téhle partičky, která pod svá křídla před několika lety přibrala šéfkuchaře z Cafe de Paris Ondřeje Kynčla a pomohla mu rozjet jeho sen.

Elišky Peškové 1095/9, Praha 5

ÚT–PÁ 08:00–12:00, SO 09:00–13:00

Ondřej Kynčl je jako neřízená střela, zatím co obsluhoval nás i zbylé hosty bistra, vyprávěl o svém konceptu, debarasoval, zakládal nové příbory a chrlil na nás jeden vtip za druhým. „Na obsluhu si musíme vydělat, teď ale šetříme na myčku, vyleštený skleničky na víno a čistý talíře jsou základ podniku,“ sděluje nám a už utíká do kuchyně vybírat pro nás ty největší speciality. „Tak to asi projedem celý, ne?“ ozve se z otevřené kuchyně směrem k našemu stolu. My jenom ostýchavě pokrčíme rameny a s velkým očekáváním po přečtení celého degustačního menu zatlačíme slinu a radostně a spiklenecky se na sebe s naší fotografkou usmějeme.

„Nejdřív vám nabídnu kávu. My tu naši bereme z pražírny, která má kousek od Anděla kavárnu. Máme tu jenom filtr a na něj používáme směs arabiky a robusty od Českáva. Potřebujeme spíš hořkou kávu, aby hostům otevřela chuťové pohárky, ne kyselou, která omámí jejich jazyky,“ sdělil nám šéfkuchař. S nedůvěřivostí jsem se napil z krásného porcelánu, a ačkoliv robustu piji jednou do roka, když zrovna na návštěvě svojí rodiny nechci urazit svoji pratetu, tak k tomuhle prostoru mi to nějak sedělo.

Srkám hořkou kávu a rozhlížím se po prostoru. Interiér je vyroben z masivních materiálů a převažují v něm dřevěné a betonové prvky a doplňky. Je zde příjemné světlo a úplně vypustíte ruch ulice, která se za dveřmi odehrává. „Za dva měsíce jsme to tu všechno postavili ze 75 % sami. My tři kuchaři. Je to úplně jinej zážitek, když si celou hospodu vybudujete vlastníma rukama,“ sdělil Ondřej.

Zaujal nás jediný obraz, který zdobí místnost. „Jo, to je obraz, na kterém je moje babička. Jednou jsem ho vzal s sebou do hospody, kde jsem pracoval, protože tam bylo volný místo na zdi. Když jsem pak v restauraci skončil, tak poznali, že už je opravdu zle, když jsem ze zdi sundal obraz a prásknul dveřma,“ říká šéfkuchař.

Pak už ale skončí na stole první jídlo dnešního degustačního menu, a to sice předkrm marinovaný losos s avokádem a chřestem, avokádovou majonézou a s pár zastrčenými kvítky levandule. Zdviháme vidličky k ústům a nevěříme svým chutím. Nakonec v zuřivém souboji ukrajujeme z talíře jedno sousto za druhým. Splendidní. K degustačnímu snídaňovému menu se zaslouží říct, že stojí 320 Kč a máte v něm na výběr z předkrmu, 3 hlavních jídel a dvou až tří dezertů a v ceně menu je káva či čaj. Cena je sice zaváděcí, ale o to víc je potřeba ji co nejdříve využít.

Hlavní chody na sebe nenechaly dlouho čekat. Benedict Soufflé a Florentine Soufflé jsou hodně podobné snídaním z Kavárny, co hledá jméno, ale je na nich znát, že je zde na přípravu více času a celá snídaně se pak mění v pohádku. „Než se mi povedlo tenhle recept udělat skvěle, tak jsem ušel dlouhou cestu. Proběhlo asi 200 až 250 omylů, než se mi to povedlo takhle, jak se na ta jídla díváte. Myslím, že je teď tak sedm lidí na světě, co tohle soufflé umí vyrobit,“ říká Ondřej. Načež před námi přistál Croque Monsieur – zapečený toust plný másla, sýra a slaniny, zde ale ve vyváženém poměru, který z této francouzské klasiky vytvoří zážitek.

Celé menu jsme uzavřeli dezerty. Nejdřív jsme ochutnali krupicovou kaši připravovanou jako espumu, posypanou skořicí a přelitou přepuštěným máslem. Tenhle dezert nemá chybu a určitě se stane hitem místního podniku. Kaše naprosto jemná a smetanová a dle slov naší fotografky Anežky je načechraná jako obláček. Kaši jsme doplnili druhým dezertem a to jahodami se sezamem, které byly naprosto svěží a krásně podtrhovaly toto roční období. Nakonec jsme naše hodování ještě uzavřeli božským vanilkovým Crème brûlée, a to už jsme jenom fascinovaně ťukali na karamelovou krustu, abychom se mohli pustit do té záplavy vanilkovo-žloutkového, možná i sedmého, nebe.

Bockem je mladé progresivní bistro, které nabízí skvělé zážitky. Po tom, co se v tomto roce uzavřelo bistro Milada a na Újezdě sídlící Café Lounge, si myslím, že zde mají velmi zajímavého pokračovatele. Jsme zvědaví, co nabídne Ondřej Kynčl se svým kuchařským týmem k večernímu degustačnímu menu, ale už teď víme, že to bude zážitek, na který se sem budeme určitě rádi vracet. Proto přejeme Ondřejovi, aby v této hospodě visel obraz jeho babičky minimálně dalších 50 let.

 

Už jste byli v Bockem?

 

Fotografie: Anežka Svobodová pro city-dog.cz