Co si dát Jacka Danielse infuzovaného slaninou? V Belcredi na Letné umí dokonale kombinovat chutě i míchat koktejly.
Autor:  Vlaďka Kučerová
0
01.03.2018

Co si dát Jacka Danielse infuzovaného slaninou? V Belcredi na Letné umí dokonale kombinovat chutě i míchat koktejly.

Pokud jste ještě nebyli v Belcredi bistru na Letné, rychle to napravte. Ať už se rozhodnete jít sem na oběd, pracovní schůzku nebo večerní posezení nad drinkem, rozhodně to nebude špatná volba. Zdejší personál vám splní každé vaše přání. Když se podíváte na menu, budete chtít ochutnat úplně všechno – od předkrmu po dezert. Dělat gastronomii dobře a tak, aby to všechny bavilo, to je hlavním mottem celého týmu.

Pokud jste ještě nebyli v Belcredi bistru na Letné, rychle to napravte. Ať už se rozhodnete jít sem na oběd, pracovní schůzku nebo večerní posezení nad drinkem, rozhodně to nebude špatná volba. Zdejší personál vám splní každé vaše přání. Když se podíváte na menu, budete chtít ochutnat úplně všechno  od předkrmu po dezert. Dělat gastronomii dobře a tak, aby to všechny bavilo, to je hlavním mottem celého týmu.

Milady Horákové 479/19, Praha 7 – Holešovice

PO  NE 11:00 – 23:00

Letná se v listopadu rozrostla o další přírůstek. 1. listopadu tady oficiálně otevřelo bistro Belcredi, které se od ostatních letenských podniků výrazně liší. Většina bister a kaváren v této části Prahy je na první pohled rájem pro hipstery, ale bistro Belcredi dává přednost kvalitním surovinám a prezentaci na talíři. 

„Naší původní myšlenkou bylo otevřít si americké bistro v Dejvicích. Koncept jsme ale nakonec změnili. Spolu s možností pronajmout tento prostor na ulici Milady Horákové nás napadl název bistra – Belcredi. Chtěli jsme tak připomenout původní jméno této známé letenské třídy, která se v letech 1940 – 1945 jmenovala po hraběti Belcredim – Belcrediho třída. Nakonec jsme se rozhodli pro fúzi americké, francouzské a italské kuchyně. Pro nás je ale hlavní dělat gastronomii dobře a tak, aby nás to všechny bavilo“, říká provozní bistra, Daniel Mádr

V Belcredi dbají především na kvalitu surovin, ze kterých vaří. Sýry odebírají od italské firmy, maso od různých dodavatelů ze zahraničí (třeba i z Argentiny). Spolupracují s polskou biofarmou Wolowina, která se specializuje na to, že z každé země dodává to nejlepší maso. Kromě důrazu na kvalitní suroviny dbají také na to, že v jejich kuchyni nesmí být žádné náhražky. Vše si připravují sami – kdybyste si chtěli objednat klasický pomerančový džus, tak ho tu nedostanete. Připravují totiž vlastní limonády nebo freshe.

Momentálně můžete v bistru ochutnat pokrmy z nejnovějšího menu, které připravil nový šéfkuchař. Které jídlo je tady ale nejpopulárnější? „Zatím to vypadá na rump steak, který se vždy v určité variaci objevil v každém lístku. V současné době máme už čtvrtý jídelní lístek a snažíme se ho obměňovat každé dva měsíce, abychom zákazníkům nabídli nějakou změnu. Pokaždé se ale každému snažíme vyjít maximálně vstříc. Pokud si host přeje jídlo upravit kvůli bezlepkové dietě, je to možné téměř u všech pokrmů“, říká Daniel Mádr. 

Na bistru se nám líbí, že sem okny proniká spousta světla. Celý interiér se snažili zachovat ve světlých barvách v kombinaci s černou. Zajímavým prvkem je tu především podlaha, která je z různě vzorovaných dlaždiček. Prostor je po velké rekonstrukci a stále se tu chystají ještě další úpravy – třeba nové osvětlení nad stoly nebo výměna obrazu s obřím motýlem. Můžete tu mimo jiné vidět také obrazy, které maloval místní barman Dan. Všechny návštěvníky také pobaví, že v bistru mají vlastní polaroid. Po dobrém jídle se tu můžete vyfotit a nechat jim na stěně fotku se vzkazem (my si to nenechali ujít).

Z nabídky předkrmů jsme nemohli odolat kachní paštice, která je podávaná se slaninovým chipsem a jablečným chutney s karamelizovanými vlašskými ořechy (85 Kč). Na doporučení šéfkuchaře jsme vyzkoušeli také variaci tvrdých sýrů s avokádovou pastou a pečivem (135 Kč). Oba předkrmy byly naprosto perfektní. V Belcredi moc dobře ví, že nejdřív se jí očima, a umí podle toho také jídla připravit. Kombinace chutí i výsledná prezentace na „talíři“ budou bavit nejen vaše chuťové buňky.

Od 11h do 15h můžete přijít na denní menu, které je každý týden jiné. Tento týden si můžete dát například tagliatelle s lososem (140 Kč), smaženou vepřovou krkovičku s bramborovým salátem (155 Kč) nebo třeba hovězí top blade steak s gratinovanými bramborami a rozmarýnovou omáčkou (170 Kč). Pokud si chcete dát den bez masa, vyzkoušejte trhaný salát s červenou řepou, vlašskými ořechy, hruškami a s medovo-balsamikovým dresinkem (120 Kč). Aktuální menu najdete vždy na stránkách belcredibistro.cz.

My jsme z hlavních jídel vyzkoušeli grilovaný kozí sýr s marinovanou červenou řepou, vlašskými ořechy, bílou čekankou, jablečným chutney a ořechovým olejem (175 Kč) a bylo to skvělé. Přesvědčily nás hlavně kombinace sladké chuti v kontrastu k čekance, která je klasicky trochu hořká. A francouzský kozí sýr! Dokonalost.

Velice taktickým tahem bylo umístit nabídku dezertů hned vedle vstupních dveří. Hned když vstoupíte, tak ve vás totiž začne hlodat pokušení a touha některý ochutnat. „V současné době pracujeme na nových dezertech, ale v jídelním lístku máme dva dezerty nastálo – cheesecake a crème brûlée.“ Jestli jste už po obědě a hledáte místo, kde byste si v klidu dodělali pár pracovních úkolů a dali kávu, ten cheesecake vám u toho nesmí chybět. Je to převrácený nepečený cheesecake, který je nahoře posypaný rozdrcenými (domácími) cookies.

Belcredi je otevřeno každý den až do 23h večer, takže si sem můžete jít sednout i po práci na drink nebo dva. Místní barman Dan vymyslel pro Belcredi 10 vlastních drinků. Jejich názvy vám asi moc neřeknou, ale rádi vám vysvětlí, jak se který připravuje. Určitě vás zaujmou speciální úpravy lihovin pro některé koktejly. Třeba Jack Daniel’s infuzovaný se slaninou! Nebo Belcredi Mary, do které si připravují vlastní chutney. My jsme vyzkoušeli Gin infuzovaný s jahodami, s bazalkovým sirupem a sodou (120 Kč).

Tým Belcredi má pořád další zajímavé plány do budoucna. „Momentálně komunikujeme s hotelem Belveder o nějaké spolupráci ohledně cateringu. Přemýšlíme o tom, že bychom si otevřeli ještě samostatný bar a rádi bychom si splnili i ten původní sen o americkém bistru. Ale na prvním místě pro nás samozřejmě je udržet vysokou kvalitu tady“, říká Daniel Mádr.

Jednou za dva měsíce se tu také konají tematické akce, 30. března se můžete těšit na mafiánskou. Pokud ale chcete někde uspořádat vlastní party, nebojte se oslovit Belcredi. Rádi vám vymyslí drink i jídlo, které perfektně půjdou k sobě.

My se moc těšíme jaké změny (v interiéru) tady nakonec proběhnou a kdybychom mohli dát 6 hvězdiček, tak je klidně dáme.

 

 

Už jste byli v Belcredi bistro? Co vám nejvíc chutnalo? Napište nám do komentářů.

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

   Fotografie: za city-dog.cz Anežka Svobodová