16 míst, kam v Praze pro maso a čerstvé ryby
City-Dog.cz | pražský žurnál
0
30.10.2019

16 míst, kam v Praze pro maso a čerstvé ryby

16 míst, kam v Praze pro maso a čerstvé ryby
Koupit kvalitní maso nebo čerstvou rybu občas bývá trochu oříšek. Naštěstí se v poslední době otevřela spousta kvalitních řeznictví a rybáren a ani klasické masny nezůstávají pozadu. Opravdu už není na denním pořádku, že maso obletují mouchy a ruce prodávajícího vypadají hůř než ruce dělníka ze stavby. I tak je ale fajn, když jste trochu v obraze a maso minimálně překontrolujete zrakem (mělo by mít hezkou, svěží barvu) a čichem. Pokud se chystáte takzvaně „hodit kus flákoty na gril“, je vždy lepší koupit maso, které nějaký čas viselo. Když budete grilovat maso z čerstvě poraženého kusu, nikdy nebude tak křehké, ani tak dobré. To platí jak u hovězího, tak u vepřového. U ryb si dávejte pozor především na jejich oči, které by měly být jasné, bez patrného povlaku a samozřejmě by ryby neměly zapáchat. Zkusili jsme udělat seznam míst, kde byste se neměli při nákupu spálit a budeme rádi, když nám do komentářů napíšete vlastní tipy.

Koupit kvalitní maso nebo čerstvou rybu občas bývá trochu oříšek. Naštěstí se v poslední době otevřela spousta kvalitních řeznictví a rybáren a ani klasické masny nezůstávají pozadu. Opravdu už není na denním pořádku, že maso obletují mouchy a ruce prodávajícího vypadají hůř než ruce dělníka ze stavby. I tak je ale fajn, když jste trochu v obraze a maso minimálně překontrolujete zrakem (mělo by mít hezkou, svěží barvu) a čichem. Pokud se chystáte takzvaně „hodit kus flákoty na gril“, je vždy lepší koupit maso, které nějaký čas viselo. Když budete grilovat maso z čerstvě poraženého kusu, nikdy nebude tak křehké, ani tak dobré. To platí jak u hovězího, tak u vepřového. U ryb si dávejte pozor především na jejich oči, které by měly být jasné, bez patrného povlaku a samozřejmě by ryby neměly zapáchat. Zkusili jsme udělat seznam míst, kde byste se neměli při nákupu spálit a budeme rádi, když nám do komentářů napíšete vlastní tipy.

Naše Maso

Jedno z nejvyhlášenějších řeznictví, které v Praze najdete. Veškeré maso pochází z českých chovů. Hovězí je z plemene čestr a vepřové z přeštických prasat. V Naše Maso osobně dohlížejí na porážku zvířat, maso si sami bourají a nechávají vyzrát. Hovězí maso je díky dokrmování mramorované tukem a hodí se ke staření. Vepřové maso je uleželé. Celé čtvrti se nechávají viset po dobu 7 až 14 dnů při nízké teplotě, aby maso získalo co nejlepší chuť.

Co koupíte: hovězí, vepřové, drůbež, jehněčí, telecí

Adresa: Dlouhá 39, Praha 1 nebo můžete nakupovat online

NÁŠ TIP: Stařené Wagyu – maso plemene Wagyu pochází původně z japonského Kóbe. Vyznačuje se nejvýraznějším mramorováním, velmi intenzivní chutí a je nejdražším hovězím masem na světě. V Naše Maso seženete tzv. Kóbe-style, což není čisté Wagyu, ale kombinace 75% plemene Wagyu a 25% Angus. Maso je stařené 60 dní a pochází z rodinné farmy Krontorádových ze Sloupnice. Samozřejmě musíte počítat s tím, že maso je opravdu drahé (nízký roštěnec 100g – 345 Kč). Ale minimálně jednou by ho člověk ochutnat měl!

Břevnovské řeznictví

O konci legendárního řeznictví pana Kšány na Břevnově bylo napsáno mnoho a u většiny milovníků masa to vyvolalo velký smutek. Naštěstí se pár chytrých hlav dalo dohromady a rozhodlo se pokračovat v dlouholeté tradici tamního řeznictví, které tam funguje od 50. let minulého století, kdy ho provozovala rodina Slepičků. Původní osazenstvo souhlasilo a pod vedením pana Makary se tak noví řezníci pustili do nelehké práce. Zdá se ovšem, že se jim úsilí vyplatilo a vy zde seženete opravdu kvalitní maso z českých chovů.

Co koupíte: hovězí, vepřové, drůbež, zvěřina

Adresa: Patočkova 1459/73 Praha 6 nebo můžete nakupovat online

Maso Turek

V roce 1992 byla panem Tomášem Turkem založena společnost MASO – TUREK. Firma provozuje obchod v centru Prahy – v Jindřišské ulici a nabízí svým zákazníkům široký sortiment masa, drůbeže, uzenářských a lahůdkářských výrobků, sýrů, čerstvého pečiva a nápojů. Společnost MASO - TUREK si zakládá na výběru nejkvalitnějších výrobků a upřednostňuje české výrobce a zpracovatele masa a drůbeže.

Co koupíte: vepřové, hovězí, telecí, jehněčí, drůbež, zvěřinu

Adresa: Jindřišská 875/23, Praha 1

Rybistro

Rybárnu Rybistro najdete v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad. Jde o spojení obchodu s čerstvými rybami a bistrem, kde si můžete každý den pochutnat na skvělých jídlech z ryb a plodů moře. Chlazené ryby a plody moře, které si tu můžete koupit, pochází výhradně od prověřených dodavatelů s dlouholetou tradicí, kteří dodávají ryby v bezkonkurenční čerstvosti a kvalitě. Ryby vybírají tak, aby byly loveny na volném moři metodami, které jsou šetrné k životnímu prostředí. V nabídce jsou i ryby chované na certifikovaných farmách, které zaručují, že ryby z jejich chovu jsou krmené pouze potravou z přírodních zdrojů a mají dostatek pohybu.

Co koupíte: losos, tuňák, pstruh, treska, okoun, kalamáry, krevety, ústřice

Adresa: Jiřího z Poděbrad 11, Praha 3

NÁŠ TIP: Ústřice dovážené 3x týdně přímo z Francie. Hned vedle si můžete v Le Caveau koupit láhev šampaňského a večeře králů je na světě!

Smíchovské uzeniny

Firma Smíchovské uzeniny Františka Kratochvíla vznikla v roce 1992 jako rodinná firma s tradicí řeznických mistrů předávanou z generace na generaci. Je členem svazu zpracovatelů masa. Firma vlastní hned několik certifikátů, které dokládají výběr těch nejlepších surovin. Velkým oceněním bylo i získání národní známky kvality Klasa (šunka mandolína).

Co koupíte: vepřové, hovězí, drůbež, jehněčí, zvěřinu

Adresa: Nádražní 56/106, Praha 5

JaMi Božská hostina

Za vznikem obchodu JaMi božská hostina stojí dva životní partneři Jaroslava a Miroslav Juhász. Jarka pochází z rodiny Uhrů, která vlastní Ekofarmu Rybník, od které maso prodávají. Na farmě Jarka získala dostatečnou praxi s masem (od chovu zvířat, přes porážku a následné porcování, až po kulinářskou úpravu). Takže vám se vším poradí a pomůžou, i když jste úplní gastro začátečníci.

Co koupíte: hovězí, (mladý býk, jalovice, kráva), vepřové, skopové, jehněčí, zvěřinu – vše v bio kvalitě

Adresa: Boleslavova 17, Praha 4 – Nusle, trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad (středa a sobota) nebo online

SelaVita

Historie SelaVity se začala psát v roce 2010. Právě tehdy se dala dohromady skupina nadšenců, gurmánů a profesionálů. Dali si za cíl dopřát českým fajnšmekrům prvotřídní vyzrálé steakové maso z kontinentu, který je jím proslaven. A tak se začaly dovážet výborné steaky z Jižní Ameriky.

Co koupíte: hovězí z Argentiny, Uruguaye ale i z českých chovů, chmelové vepřové (prasata jsou krmena zvláštní směsicí s chmelem), telecí, zvěřinu

Adresa: Italská 17, Praha 2 nebo online

Makro

Makro má opravdu velký sortiment jak masa, tak ryb. Vše seženete jak v chlazené, tak i v mražené formě. Jedinou nevýhodou je, že musíte mít speciální kartu, která vás opravňuje k nákupu a navíc skočit do makra jen tak při cestě z práce také neni úplně ideální. Ale pokud plánujete grilovačku nebo rodinnou večeři, rozhodně s Makrem nešlápnete vedle.

Co koupíte: vše – od masa přes čerstvé ryby až po mořské plody

Adresa: Černý most (Chlumecká 2424, Praha), Stodůlky (Jeremiášova 1249/7), Průhonice (U Makra 102)

Real Meat Society

The Real Meat Society vzniklo v roce 2010 s velkými cíli. Otevřít v Čechách první řeznictví zpracovávající maso jen ze zvířat z pastevních chovů, vrátit na české talíře maso z původních plemen a ukázat, že i české hovězí může být křehké a chutné. To vše se jim podařilo a vy si tu dnes můžete nakoupit prvotřídní hovězí nebo přeštické vepřové. Veškeré maso je za sucha vyvěšené. Hovězí nejméně 6 týdnů, skopové 3 týdny, vepřové a jehněčí nejméně 7 dní. Při suchém vyvěšování se sice odpařuje voda, maso tedy ztrácí na váze, ale jeho chuť je neporovnatelná. Maso je krásně křehké a voní.

Co koupíte: hovězí, vepřové, skopové

Adresa: Náplavní 2011/5, Praha 2

NÁŠ TIP: Masové bedýnky a tašky jsou připraveny podle sezóny tak, abyste měli možnost ochutnat zajímavé kousky masa a uvařit si doma něco nového. K bedýnkám dostanete pro inspiraci i recepty.

Rybárny Praha

Jde nám především o to, abyste na pánvi měli stejnou flákotu ryby, jako když si koupíte steak z kuřete nebo býčka, čímž se chceme v Rybárnách odlišit od velkých řetězců. Naším cílem a přáním je nabídnout našim zákazníkům široký sortiment čerstvých sladkovodních a mořských ryb vysoké kvality za příznivé ceny a tím přispívat ke zvyšování spotřeby rybího masa v ČR,“ komentuje Martin Fanta – vedoucí rybárny Sokolovská .

Co koupíte: široký výběr jak sladkovodních, tak mořských ryb

Adresa: Sokolovská 310, Praha 9, Holešovická tržnice – Hala 22

 

Šumavská zvěřina

Prodejem zvěřiny se tato firma zabývá již od roku 1996. V tomto rodinném podniku je od samého počátku kladen velký důraz na vysokou kvalitu, solidní jednání a osobní přístup ke každému zákazníkovi. Převážná část zvěřiny je vykupována v oblasti Šumavy, Středočeského kraje a Jihočeského kraje. Výkup mají na starosti pouze rodinní příslušníci. Firma vlastní certifikát „ŠUMAVA originální produkt“ a ocenění „Klasa“ na tři produkty (jelení kýta bez kosti – chlazená, srnčí kýta bez kosti – chlazená, kýta z divokého prasete – chlazená).

Co koupíte: divočák, jelen, srnčí, daněk, muflon, bažant, perlička, orebice, kachna divoká, zajíc

Adresa: online na eshopu

Seefish

Rybárna a bistro SEEFISH nabízí široký sortiment mořských a sladkovodních ryb a mořských plodů té nejvyšší kvality. Díky kontaktům a pravidelným cestám na evropské rybí trhy a přístaviště se ty nejlepší ryby a mořské plody dostanou do druhého dne od výlovu na talíře zákazníků.

Co koupíte: Ryby chlazené i mražené, v celku i filety, mořské plody, korýše, kaviár

Adresa: Dlouhá 727/39, Praha 1 nebo online

Robertson

Společnost Robertson s.r.o. byla založena Christopherem Robertsonem v dubnu v roce 2003. V dnešní době je firma jedním z nejuznávanějších tradičních řeznictví ve městě a současně provozovatelem velmi úspěšných prodejen s pochoutkami a specialitami. Obchody Robertson se pro svou širokou nabídku masa a dalších produktů staly mezi Pražany velmi oblíbené.

Co koupit: hovězí, vepřové, telecí, jehněčí, králík, ryby

Adresa: Nuselská 60, Praha 4, nebo online

 

Masna Kozí

Pravá česká masna, ve které najdete vše od masa z českých i zahraničních chovů, přes výběrové uzeniny z vlastní výroby, až po sýry od malovýrobců z Holandska a Francie. S dodavateli se osobně znají a díky tomu garantují tu nejvyšší možnou kvalitu sortimentu.

Co koupíte: hovězí, vepřové a další dle aktuální nabídky

Adresa: Kozí 9, Praha 1

Sádky Lahovice

Čerstvou sladkovodní rybu z jihočeských rybníků si můžete dopřát i v Praze. Přímo naproti chuchelskému závodišti se nachází prodejna živých ryb a výrobků z ryb provozovaná společností FISH MARKET a.s. Sádky Lahovice mají díky sádkovací kapacitě stálý přístup k čerstvým rybám. Živé ryby a výrobky z ryb zakoupíte v prodejně v areálu sádek. Zkušení pracovníci na sádkách vám živé ryby rádi opracují.

Co koupíte: ryby živé, chlazené, mražené i uzené

Adresa: K sádkám 160, Praha 5 – Lahovice

Tesco

Maso a ryby v Tescu jsou kvality poměrně nestálé, ale máme pro vás jeden tip, který nezklame nikdy. Je jím vakuované hovězí maso, které minimálně 14 dní visí, až pak se dostane na pulty prodejen. Tím se docílí toho, že má maso lepší chuť a je křehčí. Navíc cena je velmi příznivá.

Co koupíte: flank steak, rib eye steak rump steak

Adresa: všechny prodejny Tesco nebo online

NÁŠ TIP: Nechte maso klidně ještě týden v lednici „vyzrát“. Uvidíte, že jeho chuť bude daleko lepší.

 

Mapa prodejen

 

Další užití materiálů city-dog.cz je možné pouze s písemným souhlasem redakce. Více zde.

Fotografie: unsplash, shutterstock, archiv prodejen