up_icon

Jídlo

facebook twitter mail

Pražské podniky zaplavil chřest! Kam na nejlepší chřestové menu?

02.05.2019 / AUTOR: Vlaďka Hyláková

Výborný, zdravý, zelený i bílý! Užijte si pochoutky z chřestu.

Chřest k jaru neodmyslitelně patří. Je první jarní zeleninou, která nejen výborně chutná, ale zároveň je velice zdravá. Detoxikuje tělo, zlepšuje metabolismus, upravuje hladinu cukru v krvi, obsahuje spoustu vitamínů i dalších tělu prospěšných látek a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum. Začátek května s sebou přináší také začátek chřestové sezóny v kuchyni. Kde vám tuto superpotravinu připraví tak, že se vám o ní bude v noci zdát? 

Benjamin

Norská 602/14, Praha 10-Vršovice, ST–SO 17:30–19:30, 20:15–22:30

V restauraci Benjamin si pro vás zdejší Executive chef Štěpán Návrat se svým týmem šéfkuchařů připravil nápadité menu, ve kterém hraje hlavní roli oblíbená jarní zelenina z Hostína u Vojkovic – chřest. Chřest je čím dál oblíbenější surovinou, a proto se můžete těšit na nové recepty a netradiční chuťová spojení. Od 1. května do 11. května můžete do restaurace zajít na krátkou nebo dlouhou degustaci (1200 Kč a 1800 Kč), ke které si můžete vybrat také vinné párování ve dvou cenových variantách. A na jaké pochoutky se můžete těšit? Co třeba sušený žloutek se slaninou, chřestem a rozmarýnem nebo grilovaný bílý chřest s omáčkou ze zeleného spáleného chřestu, špaldou a šťovíkem. Za zmínku rozhodně stojí také vykostěný králík se slaninou, divokým chřestem, na másle opečeným bílým chřestem a mladým jehličím. 

Kalina Kampa

Říční 563/1, Praha 1, PO–NE 11:00–23:00

Miroslav Kalina je skutečně kulinářský mistr, který ví, co svým hostům nabídnout. Při naší návštěvě jsme se o tom mohli přesvědčit. Pro svou kuchyni rádi používají termín „Nová Pražská Kuchyně”, která vychází z jejich originálních receptů a také z tradičních receptů, které přetváří do moderní verze za použití nových technik přípravy pokrmů. Koncept je vcelku jednoduchý – dělat obyčejné věci neobyčejně dobře a dotáhnout je do absolutní dokonalosti za použití lokálních surovin. V restauraci Kalina Kampa se můžete těšit na nové jarní menu, ve kterém nechybí ani chřest. Uzený pstruh s chřestem, jablkem, pistáciemi a kaviárem jako předkrm (225 Kč) nebo bílý chřest s vejcem, máslovou strouhankou a smržem (315 Kč). 

V Zátiší

Betlémské nám. – Liliová 1, Praha 1, POSO 12:00—15:00, 17:30—23:00, NE 11:00–15:00, 17:30-23:00

Executive chef Igor Chramec a Creative Indian chef Ramesh Mamgain restaurace V Zátiší připravili nové sezónní degustační menu, ve kterém najdete teplý farmářský chřest s bio vejcem vařeným na 62 stupňů, brioškou a sabayone z bílého chřestu. Kromě toho obohatili také à la carte menu o několik chřestových novinek. Ochutnat teď můžete chřestovou polévku s čerstvým sýrem (245 Kč), chřestový salát s rajčaty, avokádem a houbovými kroketami s ricottou (295 Kč) nebo vyzrálý rib-eye steak s bramborami Grenaille, chřestem a černým česnekem (695 Kč).

Restaurace Mlýnec

Novotného lávka 9, Praha 1, PO–NE 11:30–23:30

Hlavní roli v květnovém menu Restaurace Mlýnec u Karlova mostu má chřest. Zdejší tým kuchařů pracuje s českým chřestem z farmy v Hostíně u Vojkovic a ochutnat ho budete moci během celého května. Těšit se můžete například na uzenou makrelu s chřestem, risottem, stracciatellou a limetkou (295 Kč) nebo na bio vejce s mělnickým bílým chřestem, tapiokou a tzar kaviárem (295 Kč). Jako hlavní chod připravili 40 dní stařený hovězí steak se zeleným chřestem, žampiony a estragonem (1 190 Kč) a na závěr chřest se sezamem a rebarborou (245 Kč).

Babiččina zahrada

Tovární 536, Průhonice, ÚT–NE 12:00–23:00

Výborné jarní novinky pro vás připravil také šéfkuchař průhonické restaurace Babiččina zahrada Michal Šorf. Na novém menu se objeví sezónní speciality nejen z lahodného chřestu, ale také ze smržů. Menu budete moci ochutnat do konce června. V nabídce bude například salát z mladého špenátu a polníčku s marinovaným chřestem, krémovým kozím sýrem a chardonnay vinaigrette (245 Kč), chřestové rizoto (345 Kč) nebo telecí hřbet s rajčatovým cous cous, pečenými rajčátky, smaženým chřestem a omáčkou z choriza (495 Kč). Začátkem května se navíc otevře i babiččina zahrada, ve které můžete posedět pod dřevěnou pergolou a přitom si užívat pohled na rozkvetlou zahradu, která voní bylinkami. 

La Gare

V Celnici 3, Praha 1, PO–PÁ 8:00–16:30, 18:00–24:00, SO 9:00–24:00, NE 9:00–23:00

Milovníci francouzské kuchyně určitě dobře znají restauraci La Gare. Od 2. května si tu pro vás připravili speciální menu, ve kterém najdete chřestový krém s pohankovým blinem a uzeným lososem (145 Kč), grilovaný chřest s šeříkovou pěnou, sekaným marinovaným vejcem a pažitkou (248 Kč), chřestový salát s čerstvým sýrem, pampeliškovými listy a bylinkami (234 Kč) nebo kukuřičné kuře se smržovou omáčkou a hostýnským chřestem (349 Kč). Kromě toho se v La Gare můžete těšit na zcela nové prostory. Zajděte se podívat, jak restauraci sluší nový design, kterému dominuje otevřený gril.

The Bistro

Londýnská 315/71, Praha 2, PO–NE 11:30–23:00

The Bistro najdete v Londýnské ulici na Vinohradech a běžně tu během jediné večeře můžete zažít cestu kolem světa. Jejich kuchyně je plná chutí, barev a překvapení. Jejich koncept je založený na malém sortimentu – menu mění pravidelně každý týden nebo 14 dní. Právě teď v jejich menu najdete několik chřestových pokrmů, například chobotnici s čekankou a chřestem (125 Kč), chřestový krém (85 Kč), pošírovaný chřest s pečenými bramborami, holandskou omáčkou a parmazánovým crumble nebo pečený hovězí pupek s bramborovým pyré, smaženým chřestem a marinovanou cibulí (265 Kč). Budete mít dilema, že nebudete vědět, co ochutnat dříve. 

 

Máte rádi chřest? Které menu vás láká nejvíce?

 

   Fotografie: facebook.com/Benjamin14.cz, kalinarestaurant.cz, facebook.com/restauracevzatisi, facebook.com/restaurantmlynec, Babiččina zahrada, unsplash.com

commentkomentáře
favouritnejčtenější

Našli jsme vakcínu proti koronaviru, tvrdí rumunští vědci

Nový lék se začíná okamžitě testovat.…

heart

Líbil se vám tento článek?
Podpořte nás!

Jsme nezávislé médium bez velkých investorů či zahraničních vlastníků. Proto budeme rádi, pokud nám projevíte svou přízeň prostřednictvím malého příspěvku. Děkujeme!

Podpořte nás a pošlete nám:
Zavřít nemám zájem close
heart

Líbí se vám náš obsah?
Podpořte nás!

Jsme nezávislé médium bez velkých investorů či zahraničních vlastníků. Proto budeme rádi, pokud nám projevíte svou přízeň prostřednictvím malého příspěvku. Děkujeme!

Podpořte nás a pošlete nám:
Zavřít nemám zájem close
Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace
popupClose